navigacija Naslovnica Premium

IZBORNI PROCES

1.10.2014 16:50

Legitimitet izbora u Herceg Novom doveden u pitanje

„Funkcioneri sada, bez ikakvih ograničenja, mogu da u toku kampanje zapošljavaju birače u javnom sektoru, kupuju glasove jednokratnim socijalnim davanjima bez ikakve kontrole, dijele subvencije, kredite i druge beneficije, i na taj način nezakonito utiču na izborni rezultat i izbornu volju građana“, kaže se u saopštenju MANS-a

Legitimitet izbora u Herceg Novom doveden u pitanje Novski Škver
Mina
Foto: Slavica Kosić Autor: Mina

U Crnoj Gori, iako su nedavno raspisani lokalni izbori u Herceg Novom, trenutno ne funkcionišu ključne odredbe sva tri zakona kojim se definiše kontrola izbornog procesa, što u startu dovodi u pitanje legitimitet tih izbora, ocijenjeno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (NVO).

 Iz te NVO podsjećaju da je Ustavni sud stavio van snage ključne odredbe Zakona o finansiranju političkih partija koje su zabranjivale zloupotrebe javnih fondova i funkcija za potrebe izborne kampanje partije na vlasti.

„Funkcioneri sada, bez ikakvih ograničenja, mogu da u toku kampanje zapošljavaju birače u javnom sektoru, kupuju glasove jednokratnim socijalnim davanjima bez ikakve kontrole, dijele subvencije, kredite i druge beneficije, i na taj način nezakonito utiču na izborni rezultat i izbornu volju građana“, kaže se u saopštenju MANS-a.

 Sa druge strane, kako se navodi, Skupština još nije sačinila predlog novog Zakona o finansiranju političkih subjekata kojim bi se na te izazove makar i djelimično odgovorilo, već je probijanjem roka i teorijski onemogućila da za hercegnovske izbore na snazi bude bilo kakav pravni okvir koji bi sprječavao zloupotrebe javnih fodova i ovlašćenja za potrebe izbora. 

„Tako, sve i da se Zakon do održavanja izbora usvoji, on se na hercegnovske izbore ne može primijeniti, pošto se oni moraju održati po zakonima koji su važili u trenutku raspisivanja“, pojasnili su iz MANS-a. 

 Takođe, kako su naveli, prema najavama koje stižu iz Vlade, do hercegnovskih izbora neće realno početi da se primjenjuju ključne odredbe zakona o izboru odbornika i o biračkom spisku, čiji je cilj unaprjeđenje kontrole osoba koje imaju pravo glasa i onih koji na izbore izlaze. 

„Iako formalno oba zakona počinju da se primjenjuju od 1. novembra, najavom Vlade da nije obezbijeđen novac za tu primjenu ostavljeno je jako malo prostora da se unaprjeđenje zaista i desi, te da ove norme ipak profunkcionišu prije izbora“, kazali su iz MANS-a.

 Prema njihovim riječima, to u praksi znači da je malo vjerovatno da će za hercegnovske izbore postojati elektronska identifikacija birača koju je MUP trebalo da obezbijedi, a koja bi omogućila precizniju kontrolu biračkog spiska i obezbijedila da na izborima glasaju samo lica koja zaista imaju biračko pravo.

 U MANS-u smatraju da će odsustvo pune primjene tih odredbi omogućiti „da biračko pravo ponovo koriste i birački fantomi i duplikati iz biračkog spiska, za koje smo nesporno utvrdili da postoje“. 

Iz te NVO su upozorili i da do održavanja izbora u Herceg Novom neće postojati jedinstveni birački spisak, povezan sa svim drugim relevantnim registrima, kao što su registri prebivališta i boravišta, ali i sa matičnim knjigama rođenih i umrlih. 

 Kako su naveli, implementacija tog rješenja bi u praksi dovela do toga da se konačno poveća tačnost i ažurnost biračkog spiska i da se on očisti od fantoma, duplikata, preminulih lica, ali i onih koji su svoje biračko pravo izgubili po osnovu odjave prebivališta i preseljenja u neku drugu zemlju.

„Sve navedeno ukazuje na činjenicu da su se Vlada i vladajuća struktura očigledno odlučile da sistemski uruše kompletan izborni proces i da konačno legalizuju sve mehanizme za kupovinu glasova o kojima svjedoči, kako afera Snimak, tako i brojna istraživanja koja je sproveo MANS, a koja dokazuju da je kupovina glasova realnost u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju. 

 Navodi se da je posebno problematično što se vladajuća struktura na takav način odnosi prema izbornom procesu, imajući u vidu da je izgradnja povjerenja u izbore ključni prioritet Crne Gore u procesu integracija u Evropsku uniju.

„Ovako neodgovorno ponašanje Vlade i vladajuće strukture sigurno će biti prepoznato u izvještaju o napretku Crne Gore, koji se očekuje u oktobru“, dodaje se u saopštenju.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.