navigacija Naslovnica Premium

"NAŠANJA PORODICA OKARAKTERISANA JE ZBAČAJNIM PROMJENAMA"

16.5.2018 14:05

Ljajević: Neadekvatno funkcionisanje porodice jedan je od osnovnih uzroka poremećaja zdravlja članova

„U okviru Međunarodnog dana porodice skreće se pažnja na značaj rada novog Savjetovališta za brak, porodicu i seksualno zdravlje, koji, kao i ostala savjetovališta postoje u okviru Centra za podršku domova zdravlja“, navela je Ljajević

Ljajević: Neadekvatno funkcionisanje porodice jedan je od osnovnih uzroka poremećaja zdravlja članova Ljajević
MINA
Foto: PR Centar Autor: MINA

Neadekvatno funkcionisanje porodice jedan je od osnovnih uzroka poremećaja zdravlja njenih članova, ocijenila je doktorka Instituta za javno zdravlje (IJZ), Agima Ljajević.

„Današnja porodica okarakterisana je značajnim promjenama u novim okolnostima i turbulencijama u političkom, ekonomskom i socijalnom aspektu, zbog čega je neophodno obezbijediti pomoć za osnaživanje svih društvenih segmenata“, rekla je Ljajević na konferenciji za novinare, povodom obilježavanja Međunarodnog dana porodice. 

 Ona smatra da je važan segment zdravstvenog sistema da obezbijedi kreiranje i realizaciju mjera i aktivnosti kojima se unaprjeđuju svi aspekti porodičnog zdravlja.

„U okviru Međunarodnog dana porodice skreće se pažnja na značaj rada novog Savjetovališta za brak, porodicu i seksualno zdravlje, koji, kao i ostala savjetovališta postoje u okviru Centra za podršku domova zdravlja“, navela je Ljajević.

Prema njenim riječima, savjetovališta imaju značajnu ulogu u afirmaciji porodice i pomoći u rješavanju problema, kao i poboljšanju kvaliteta života njenih članova.

„Cilj Savjetovališta za brak, porodicu i seksualno zdravlje je podrška svim članovima za razvijanje zdrave i funkcionalne porodice u zajednici i prevencije porodičnih disfunkcija“, objasnila je Ljajević.

Kako je dodala, u okviru savjetovališta nastoje se i prevenirati poremećaji i dostići najveći nivoi zdravlja.

„Zadatak pružalaca usluga u savjetovalištima je osposobljavanje članova za prilagođavanje i razvijanje adekvatnih životnih vještina potrebnih za nošenje sa izazovima i razrješavanje kriznih situacija koje pojedino razdoblje porodičnog života donosi“, kazala je Ljajević.

Ona je navela da je zadatak savjetovališta i analiza postojećeg stanja u funkcionisanju porodice i utvrđivanje povezanosti socijalnih, ekonomskih i kulturoloških komponenti sa pokazateljima zdravlja na porodičnom i individualnom nivou.

 Ona je dodala da savjetovališta u budućnosti treba da prošire aspekt djelovanja za specifične usluge korisnicima.

„Pružanje usluga treba da bude usmjereno ka preveniranju poremećaja porodičnih odnosa i unaprjeđivanju komunikacije, što je najznačajna faza u preduprjeđenju mogućih problema koje ima ili može imati jedna porodica“, navela je Ljajević.

Psiholog Doma zdravlja Podgorica (DZ), Marko Đurić saopštio je da u kontekstu zdravstva, porodica predstavlja primarnu jedinicu u kojoj se formiraju i rješavaju zdravstvene potrebe i ima bitnu ulogu u očuvanju zdravlja i stvaranju bolesti.

„Tako da se na porodicu ne gleda samo kao na dijagnostično sredstvo, već je ona i važan faktor u terapiji“, rekao je Đurić.

Prema njegovim riječima, zdravstveni radnici DZ aktivno učestvuju u očuvanju zdravlja porodice, a poseban akcenat je na savjetovalištima čiji je cilj očuvanje zdravlja, stvaranje funkcionalne porodice, kao i prevencija porodičnih disfunkcija.

„Funkcionalna porodica nije samo ona koja zadovoljava određene ekonomske, psihološke i socijalno-reproduktivne funkcije, već je to ona koja s kreće u pravcu razvoja“, ocijenio je Đurić.

On je kazao da je cilj savjetovanja rješavanje problema sa kojima se građani suočavaju kao što su komunikacije između bračnih partnera, problemi u vaspitanju, problemi seksualne prirode i predrazvodna problematika.

 Prema njegovim riječima, osnovni principi na kojima savjetovališta rade su diskrecija, motivisanost, dobrovoljnost klijenata da učestvuju, kao i aktivnost u procesu savjetodavnog rada.

 Socijalna radnica, Rajna Zečević kazala je da je veoma važno kakvi su interpersonalni odnosi među članovima porodice, koliko su jedni drugima oslonac i podrška jer to doprinosi daljem nesmetanom i zdravom funkcionisanju porodice u cjelini.

„To je najčešće karakteristično kada govorimo o jednoj potpunoj porodici gdje imamo supružnike sa djecom i gdje sve funkcije idu u smjeru da se u cjelini zadovolje“, objasnila je Zečević.

Ona je navela da postoje i nepotpune porodice kada roditelji ili jedan od njih odbaci svoju djecu. 

„U tom slučaju slijede određeni vidovi agresivnog ponašanja te djece, jer ona najčešće nemaju blagonaklonosti prema drugima, ponašaju se socijalno neodgovorno i imaju nizak stepen samopotvrđivanja“, rekla je Zečević.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.