• Piše: Danijela Lasica
  • Objavljeno: 03.12.2011 u 09:13
  • 1934 prikaza
  • 2 komentara

odbio zahtjev CANU

Lukšić ne namjerava da smijeni ministarku Vlahović

"Sadašnja i prethodna Vlada pokazale su punu želju afirmacije onoga što su potencijali CANU”, kazao je Lukšić novinarima na Cetinju

Premijer Igor Lukšić kazao je da nema namjeru da smijeni ministarku nauke Sanju Vlahović, jer “ona dobro obavlja posao i za vrlo kratko vrijeme uspjela je da postigne mnogo toga”.

Reagujući na optužbe predsjednika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) Momira Đurovića, koji je kazao da je Predlog zakona o CANU “bezumlje koje Crnu Goru vodi u mrak”, kazao da to nije istina i da taj predlog zakona afirmiše CANU kao krovnu instituciju.

Sadašnja i prethodna Vlada pokazale su punu želju afirmacije onoga što su potencijali CANU.Lukšić je kazao i da to nije projekat ministarke nauke, već da iza njega stoji Vlada.

“Smatram da taj zakon otvara prostor da se objedine svi naučni potencijali u Crnoj Gori, koji u potpunosti, na sistemski način, rješava to pitanje i istovremeno ono što moram da primijetim jeste osjećaj razočaranja tvrdokornošću određenih pozicija. Sadašnja i prethodna Vlada pokazale su punu želju afirmacije onoga što su potencijali CANU”, kazao je Lukšić novinarima na Cetinju.

On je podsjetio da je lično koordinirao projekat “Crna Gora u 21. vijeku”, koji je realizovala akademija.

“Smatram da je Vlada predložila rješenje koje je dobro za Crnu Goru u dugom roku. To znači da sve naučne potencijale iskoristimo i obezbijedimo realizaciju svih nadležnosti akademije među kojima je i taj dugo čekani projekat izrade Enciklopedije”, rekao je Lukšić.

Zadovoljan postignutim

On je stao u odbranu ministarke nauke, ističući „da je uspjela da pripremi u veoma kratkom roku infrastrukturu neophodnu da bismo mogli neke od ideja realizovati u Crnoj Gori“.

“Čini mi se da je na taj način obezbijedila moje puno povjerenje i u budućem periodu. Mislim da zahtjev za njeno razrješenje apsolutno ne stoji”, poručio je Lukšić.

"Čini mi se da je na taj način obezbijedila moje puno povjerenje i u budućem periodu. Mislim da zahtjev za njeno razrješenje apsolutno ne stoji”, poručio je Lukšić. Najave ministarke Vlahović o objedinjavanju CANU i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU) je, prema ocjeni Milana Kneževića (SNP), civilizacijski i naučni apsurd, koji bi u demokratskim državama rezultirao ostavkom.

“Umjesto da se posveti rješavanju problema visokoškolaca ona je odlučila da objedini kvazinaučnu skupinu s legalnom akademijom nauka, tako što će po automatizmu dukljanske akademike prekomandovati u CANU. Drugim riječima, Vlada je odlučila da ukine NVO”, rekao je Knežević.

Ističući da je projekat objedinjavanja laičkim i neukim kvalifikovao i predsjednik CANU Đurović, iz SNP-a navode da to “najbolje govori o kompetentnosti i dukljanskoj ostrašćenosti ministarke Vlahović”.

“Koja je na Predsjedništvu DPS-a bila spremna da žrtvuje evropski put Crne Gore, samo da ne dođe do političkog dogovora o jeziku”, rekao je Knežević, napominjući da SNP neće podržati predloženi zakon i da će amandmanski djelovati.

Ocijeni:

  • Trenutno 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Isprintaj:

Vezani članci:

Tagovi:

Igor Lukšić, Sanja Vlahović, CANU, Momir Đurović

slika