navigacija Naslovnica Premium

DEMOKRATIJA BEZ ŽENA

13.1.2011 15:06

Lukšić nije na sastanak zvao predstavnike ženskih NVO-a

Predstavnice su poručile da demokratizacija crnogorskog društva i unaprjeđenje socijalnog položaja građana nijesu mogući bez aktivnog učešća žena.

Grupa od 12 ženskih nevladinih organizacija (NVO) saopštila je da nijedna njihova predstavnica nije pozvana na sastanak sa novim premijerom Igorom Lukšićem, navodeći da su zabrinute zbog tendencije Kabineta predsjednika Vlade za marginalizacijom tih NVO.

One su poručile da demokratizacija crnogorskog društva i unaprjeđenje socijalnog položaja građana nijesu mogući bez aktivnog učešća žena.

Ženske organizacije aktivno rade na unaprjeđenju tih vrijednosti i zato smo zabrinute zbog tendencije marginalizacije ženskih nevladinih organizacija od Kabineta predsjednika Vlade
.

Kako su kazale, u Crnoj Gori već 15 godina ženske NVO aktivno i vidljivo doprinose unaprjeđenju rodne ravnopravnosti.

„I vrše pritisak da se prihvate standardi i uvaže ženska prava, uprkos nedostatku političke volje i velikom otporu patrijarhalne sredine“, navele su one.

Predstavnice ženskih NVO su podsjetile da su doprinijele vidljivosti nasilja nad ženama, formirale skloništa za žene, inicirale otkrivanje trafikinga žena, doprinjele formiranju institucionalnih mehanizama za sprovođenje ravnopravnosti u Vladi i parlamentu.

Prema njihovim riječima, od sticanja nezavisnosti otpori političke elite postaju sve snažniji i prvenstveno se ogledaju u onemogućavanju pristupa predstavnicama ženskih NVO mjestima sa kojih se može uticati na institucije odgovorne za sprovodjenje ženskih ljudskih prava.

Trend osporavanja ženskog civilnog sektora

Umjesto očekivanog razvoja, kako su ocijenile ženske NVO, došlo je do osporavanja ženskog civilnog sektora.

One su rekle da prvi sastanak premijera sa predstavnicima civilnog sektora nastavlja taj trend.

„Sve teme i oblasti djelovanja civilnog sektora su važne, ali ne prihvatamo da su za Crnu Goru manje važne činjenice koje govore u prilog postojanja diskriminacije žena i feminizacije siromaštva, na šta ukazuju i Vladina i nevladina istraživanja“, navodi se u saopštenju.

Ocijenjeno je da je veliki raskorak između usvojenih zakona, rezolucija i obavezujućih međunarodnih dokumenata i stvarnog stanja ženskih prava u Crnoj Gori.

Nova Vlada, kako smatraju u ženskim NVO, mora početi da implementira ta akta i propise u procesu pridruživanja.

„Ostaje otvoreno pitanje Vladi i građanstvu šta je nova Vlada spremna da uradi da se ovakvo stanje promijeni i hoće li obezbijediti poštovanje zakona ove zemlje koji garantuju ženska ljudska prava i ostvarivanje rodne ravnopravnosti", poručile su predstavnice ženskih NVO, dodajući da prvi koraci ne ohrabruju.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.