navigacija Naslovnica Premium

"DANAŠNJE SLOŽENE KRIZE ZAHTIJEVAJU NIKAD VEĆE NAPORE UN"

1.3.2016 20:10

Lukšić: Obnoviti posvećenost jakom multilateralnom sistemu zaštite ljudskih prava

Lukšić je, govoreći o aktuelnim političkim i humanitarnim krizama u kojima se prava i slobode pojedinca krše na dnevnoj osnovi, ukazao na značaj nedavno usvojenu Agendu 2030, koja je prepoznala da su za održivi razvoj neophodna inkluzivna društva, dostupnost sistema pravne zaštite, kao i efikasne i odgovorne institucije

Lukšić: Obnoviti posvećenost jakom multilateralnom sistemu zaštite ljudskih prava Lukšić
MINA
Foto: MVPEI Autor: MINA

Kancelarija Visokog komesara Ujedinjenih nacija (UN) i Savjet za ljudska prava treba da preuzmu novu ulogu u ohrabrivanju država na pravovremeno ispunjavanje obaveza u toj oblasti, kazao je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) je saopšteno da je Lukšić započeo trodnevnu radnu posjetu Ženevi učešćem na redovnoj godišnjoj sesiji Savjeta za ljudska prava koja se održava od 29. februara do 25. marta.

On je ocijenio da, iako su promocija i zaštita ljudskih prava ključna svrha i vodilja UN, jedna od glavnih prepreka je tješnja saradnja i koordinacija u sprovođenju svih instrumenata i politika usmjerenih na zaštitu ljudskih prava.

Lukšić je, govoreći o aktuelnim političkim i humanitarnim krizama u kojima se prava i slobode pojedinca krše na dnevnoj osnovi, ukazao na značaj nedavno usvojenu Agendu 2030, koja je prepoznala da su za održivi razvoj neophodna inkluzivna društva, dostupnost sistema pravne zaštite, kao i efikasne i odgovorne institucije.

„Savjet za ljudska prava i Kancelarija Visokog komesara treba da preuzmu novu ulogu u ohrabrivanju država da pravovremeno ispunjavaju svoje obaveze o zaštiti ljudskih prava koje proizilaze iz nove razvojne agende“, ocijenio je on.

Igor Lukšič, Ženeva

Lukšić je ukazao na posvećenost Crne Gore podršci i zaštiti integriteta, međuzavisnosti i funkcionisanju Kancelarije Visokog komesara UN-a za ljudska prava.

On je, osvrćući se na desetogodišnjicu osnivanja Savjeta za ljudskih prava, ukazao je na njegovu vodeću ulogu na globalnom nivou kao tijela koje radi na unapređenju agende ljudskih prava.

Lukšić je naveo da današnje složene krize, kršenja i zloupotrebe zahtijevaju nikad veću rješenost u naporima UN-a i država članica.

Potrebno je, smatra on, obnoviti posvećenost jakom multilateralnom sistemu zaštite ljudskih prava koji će norme sprovoditi u pravcu ostvarivanja vidljivih poboljšanja na terenu, u svakoj zemlji članici.

Prema riječima Lukšića, kršenja ljudskih prava su bitan rani znak nestabilnosti, konflikta i nepočinstava.

„U vremenima ekonomskih kriza, nejednakosti se dodatno produbljuju, a ranjive i marginalizovane grupe se često suočavaju sa povećanim rizicima i preprekama uživanju sopstvenih prava“, kazao je Lukšić.

Na marginama sesije, Lukšić se sastao sa izvršnim sekretarom Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE), Kristijanom Fris Bahom.

U saopštenju MVPEI-a se navodi da je na sastanku apostrofiran značaj saradnje Crne Gore sa UNECE-om, kao jednom od pet regionalnih komisija UN-a, naročito u segmentima zaštite životne sredine i urbanog razvoja, koje su ujedno centralne oblasti u saradnji Crne Gore i UNECE-a.

„Posebna paž nja posvećena je daljoj ulozi UNECE i regionalnih komisija UN u implementaciji Razvojne agende 2030 i ciljeva održivog razvoja, naročito u kontekstu definisanja preglednog mehanizma“, dodaje se u saopštenju.

Tokom sastanka sa predsjednikom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC), Piterom Maurerom istaknuto je zadovoljstvo saradnjom sa crnogorskom Vladom, posebno imajući u vidu značaj koji Crna Gora posvećuje humanitarnom pravu.

Lukšić je kazao da su humanitarne katastrofe jedan od prioritetnih izazova sa kojima se suočava međunarodna zajednica i ukazao na spremnost na dodatno snaženje saradnje sa ICRC.

On je pozdravio ulogu ICRC-a i Međunarodne federacije, kao i napore da mobilišu i koordiniraju koherentne i principijelne humanitarne akcije.

Iz MVPEI-a je najavljeno da će se boravak Lukšića u Ženevi nastaviti radnim posjetama sjedištu UN-a i drugih međunarodnih organizacija.

„Susreti će biti prilika za dalje unapređenje saradnje Crne Gore i navedenih organizacija i jačanje podrške programskim aktivnostima na nacionalnom i regionalnom nivou“, zaključuje se u saopštenju.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 2

 • valter007 2 godine i 8 mjeseci
  O kakvim ljudskim pravima govori g-din Luksić, u sistemu u kojem se mediji svaki dan tresu od kriminalnih afera u državnoj aparaturi a politički subjekti simuliraju nekakve pregovore o SLOBODNIM IZBORIMA: Mene bi Luksicu bilo sramota da se pojavim na takvom skupu, jer ogromna većina misli upravo ovo što je Valter komentarisao.
  • 0
  • 0
 • slobodnacrnagora 2 godine i 8 mjeseci
  @... jedino je problem sto si o tome trebao pricati prije 20 godina ...
  • 1
  • 0