navigacija Naslovnica Premium

KONTROLNO SASLUŠANJE

1.10.2013 15:54

Lukšić: Pridruživanje Zajedničkoj izjavi o Siriji nije pogrešna odluka

"Vrijeme je pokazalo da Vlada nije ishitreno reogovala kada je u pitanju ova situacija", kazao je Lukšić

Lukšić: Pridruživanje Zajedničkoj izjavi o Siriji nije pogrešna odluka
Mina
Foto: Savo Prelević Autor: Mina

Pridruživanjem Zajedničkoj izjavi o Siriji, Vlada nije donijela ishitrenu odluku niti je nanijela štetu nacionalnim interesima, ocijenjeno je u zaključku koji je, glasovima većine prisutnih članova iz vladajuće koalicije, usvojio Odbor za za međunarodne odnose i iseljenike.

Članovi Odbora su, na inicijativu poslanika Demokratskog fronta Milana Kneževića, obavili kontrolno saslušanje ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića o Odluci Vlade da se pridruži zajedničkoj izjavi o Siriji.

Nakon trosatnog zasjedanaja, opozicija je ostala pri stavu da se radi o ishitrenoj i nepromišljenoj odluci Vlade, odnosno Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), i da je ministar prije njenog donošenja trebalo da konsultuje Odbor.

Knežević je, citirajući navode iz Zajedničke izjave, kazao da ona jasno optužuje sirijsku vladu za upotrebu hemijskog oružja, iako za to nema zvaničnih dokaza, niti su nalazi eksperata UN bili gotovo kada je Crna Gora podržala taj dokument.

Lukšić je naglasio i da se izjavom osuđuje upotreba hemijskog oružja, koju potvrđuju i nalazi eksperata Ujedinjenih nacija, i da se njome poziva na iznalaženje političkog rješenja, a ne na vojnu intervenciju
On je upitao Lukšića zašto se, prije donošenja te odluke, nije konsultovao sa parlamentom, odnosno Odborom, i "ko je to očekivao od Crne Gore da potpiše ovu Izjavu".

"Koje to nas geopolitičke i strateške veze vežu sa Sirijom, pa da nijesmo mogli ostati na strani, nego smo za par sati utvrdili da su tamo počinjena zvjerstva hemijskim oružjem, a već dva mjeseca ne možemo da utvrdimo ko je potrovao građane Berana", naveo je Knežević.

Lukšić je naglasio da je Vlada ta koja vodi unutrašnju i vanjsku politiku, i da prilikom donošenja te odluke nije izašla iz svojih ingerencija.

"Crna Gora nije pogriješila, a vrijeme je pokazalo i da nije ishitreno reogovala kada je u pitanju ova situacija", kazao je on.

Prema njegovim riječima, odluka Vlade da se pridruži zajedničkoj izjavi o Siriji u skladu je sa spoljnopolitičkim prioritetima države, odnosno sa integracijama u Evropsku uniju (EU) i u NATO, i da je to očekivana reakcija od zemlje koja je članica Savjeta Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava.

Lukšić je naglasio i da se izjavom osuđuje upotreba hemijskog oružja, koju potvrđuju i nalazi eksperata Ujedinjenih nacija, i da se njome poziva na iznalaženje političkog rješenja, a ne na vojnu intervenciju.

On je kazao da je interes Crne Gore da se bavi situacijom u Siriji to što je „Sirija na Mediteranu, ako nijeste znali“, navodeći da je u Crnoj Gori već izražen problem azilanata, kojih je sve više.

Poslanik DF-a Goran Danilović kazao je da nije korektno da Lukšić članove Odbora, poslanike i intelektualce, uči da je Sirija na Mediteranu.

"Pa, upravo zato što je na Mediteranu, kako je moguće da će izbjeglica biti manje ako uslijedi američka vojna intervencija? Mi smo zabrinuti da će ih zbog toga biti više", dodao je Danilović.

On je poručio da DF nikada neće podržavati režime, ali neće ni vojne intervencije, i naglasio da Crnoj Gori nijesu potrebni tuđi ratovi.

"Jedan od vaših argumenata uoči referenduma bio je da Crna Gora nikada više neće voditi tuđe ratove. A ovo je naš rat, je li tako", upitao je Danilović Lukšića.

Ministar mu je odgovorio da ne vidi na osnovu čega tvrdi da je ovo poziv na rat.

"Ova Izjava je doprinijela dogovoru i stavljanju hemijskog oružja pod kontrolu", naglasio je Lukšić.

Danilović je ocijenio da je Lukšić, što se tiče Odbora, pao na ispitu.

"U trenutku kad ste potpisali izjavu o nesumnjivom postojanju hemijskog oružja, vi za to nijeste imali dokaza", kazao je on.

Poslanik Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević ocijenio je da je Vlada, prilikom „odbrane“ svoje odluke, trebalo samo da se pozove na Ženevski komunike.

"Samo da ste kazali – idemo tragom Ženevskog komunikea iz 2012. nodine, ne želimo nikakvu ratnu akciju, želimo da dođe do mirnog razrješenja spora i da sve to bude u okviru UN", kazao je Lalošević.

U tom slučaju se, smatra on, ne bi digla tolika prašina oko odluke da se podrži Zajednička izjava.

Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić ocijenio je da se ne može dozvoliti da se zločini čine neograničeno dugo, i da je odnos Sirije i međunatodne zajednice i etičko pitanje.

"Ne može se zločincima dozvoliti da beskonačno čine zločin, ni da to traje beskonačno dugo, kao što je međunarodna zajednica ćutala na zločine na Balkanu“, naveo je Mustafić.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Dritan Abazović, kazao je da se ne radi o tome je li trebalo osuditi upotrebu hemijskog oružja, nego o činjenici da je Vlada „zbrzala“ kada se pridružila Zajedničkoj izjavi.

"Naš prioritet jeste učlanjenje u EU, ali - mi još nijesmo članica Unije, što znači da ne moramo slijepo da slijedimo njihovu spoljnu politiku", smatra Abazović.

On je ocijenio da je pridruživanje zajedničkoj izjavi samo odmoglo članstvu Crne Gore u NATO, i da je trebalo razmišljati o tome kako će običan građanin posmatrati tu odluku "a ne ona da se dopadne Amerikancima ili nekome drugome".

"Vi ste potpisivanjem ove izjave napravili korist samo sebi i premijeru Milu Đukanoviću, i napravili mu dobru podlogu za odlazak na Generalnu skupštinu UN", smatra Abazović.

Poslanik Socijaldemokratske partije Borislav Banović kazao je da se u Izjavi ne tvrdi da je sirijski režim taj koji je upotrijebio hemijsko oružje.

"Mislim da ovdje nije napravljenja greška, ali je moguće da je u pratećim izjavama bilo pogrešne interpretacije, pa se tu mogao napraviti neki otklon", naveo je Banović.

Poslanik DPS-a Obrad Stanišić podsjetio je da su poslanici vlasti podržali inicijativu opozicije da se obavi kontrolno saslušanje.

"Ono je pokazalo da je tema odlična, ali ne za ovu priliku, i tačno je razobličila ono što se Vladi inputiralo od pojedinih medija, koji sebe nazivaju nezavisnim", kazao je Stanišić.

On je ocijenio da je namjera bila da se današnja sjednica upotrijebi za "antinatoovsku" kampanju.

Lukšić je, odgovarajući na optužbe da nije bilo dokaza da je sirijski režim upotrijebio hemijsko oružje, kazao je da je postupak Crne Gore "rezultat povjerenja u naše partnere na evropskom i evroatrlanskom putu".

"Ne vidim zašto mi ne bismo imali povjerenja u njihove podatke, kad mi nijesmo u prilici da ih prikupljamo", naveo je on.

Lukšić je naglasio da mu je drago da je Crna Gora bila dio fronta koji je pomogao da se dođe do svojevrsnog dogovora.

On je kazao da Crna Gora nije dobila nijednu protestnu notu zbog toga što je podržala Izjavu.

"Naprotiv, dobili smo samo pohvale za podršku takvim naporima, i upit pojedinih diplomata prema meni kojima je bilo čudno da sam kritikovan od opozicije zbog ovoga", dodao je Lukšić.

Komentarišući optužbe opozicije da je izašao izvan svojih ingerencija i kada se radi o Balkanskoj inicijativi, i da je i u tom slučaju trebalo da konsultuje parlament, Lukšić je kazao da je ta inicijativa pokrenuta na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova, koji je u aprilu održan u Strazburu.

"Razgovarano je o načinima na koje se, kroz regionalnu saradnju, može ubrzati evropska perspektiva cijelog regiona. Tada je dogovoreno da ja, kao ministar zemlje koja trenutno jedina ima otvorene pregovore, pripremi jednu vrstu rezimea šta bi sve to moglo biti", kazao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, kad bude konkretnijih predloga i inicijativa, o tome će biti konsultovani i poslanici jer će neke, možda, podrazumijevati i saglasnost parlamenata.

Lukšić je kazao i da je Crna Gora inicirala pregovore sa Hrvatskom u vezi sa Prevlakom.

"Nakon ulaska Hrvatske u EU potrebno je zaključiti dva sporazuma koji regulišu pitanje graničnih prelaza i pogranični saobraćaj", rekao je on.

Lukšić je kazao da se svih ovih mjeseci intenzivno pregovaralo, i da pregovori još traju.

"Inicirali smo i mogućnost postizanja međudržavnog sporazuma po kojem pitanje razgraničenja ne bi opterećivalo evropski put Crne Gore. Ne mogu vam više o tome reći u ovom trenutku, ali čim budemo imali nešto što je predmet potpisivanja, to ću vrlo rado uraditi", naveo je Lukšić.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 9

 • secero mijo mrs 5 godina i 1 mjesec
  Nije pogresna, nije, vec je KATASTROFALNA!!!!!!
  • 0
  • 0
 • outsider 5 godina i 1 mjesec
  Šta radi ovaj Lukšić u odijelu ovako nakindjuren !?? Ja sam ga očekivao vidjeti kako juriša u maskirnoj uniformi na sirijski režim !!
  • 0
  • 0
 • sa:-) 5 godina i 1 mjesec
  ovo je dobar potez. sad ga treba opjevati. a ima i za to kapaciteta.
  • 0
  • 0