navigacija Naslovnica Premium

DOSTAVIO POSEBNU IZJAVU PORESKOJ UPRAVI

23.4.2018 17:45

Manji profit Luke Bar, Franović okrivio Pajovića

Franović je uz finansijske izvještaje Poreskoj upravi poslao i iskaz o spornim poslovima koji se odnosi na njegovog prethodnika Sloba Pajovića

Manji profit Luke Bar, Franović okrivio Pajovića Franović
Milorad Milošević
Foto: Radomir Petrić Autor: Milorad Milošević

Luka Bar poslovnu 2017. godinu završila je, prema nekonsolidovanom izvještaju, sa neto profitom u iznosu od 941.913 eura, pokazuju podaci objavljeni na veb sajtu Montenegroberze. Ostvareni profit manji je za oko 29,4 odsto u odnosu na 2016. godinu kada je iznosio 1.335.930 eura.

Poslovni prihodi za godinu su povećani sa 9,46 miliona na 10,25 miliona eura, a poslovni rashodi sa 7,89 miliona na 9,16 miliona eura.

Izvršni direktor Luke Bar Zarija Franović u posebnoj izjavi dostavljenoj Poreskoj upravi Crne Gore (PU) uz finansijske iskaze barske kompanije izrazio je nesaglasnost u vezi sa dijelom izvještaja o poslovanju kompanije u 2017. godini prije nego što je on stupio na dužnost.

Bivši direktor Luke bio je Slobo Pajović, a Franović je na toj funkciji izabran 31. jula prošle godine. Preuzimanjem dužnosti izvršnog direktora urađen je presjek svih pozicija u poslovnim knjigama kompanije i zavisnih društava sa ograničenom odgovornošću.

Franović nije saglasan sa iskazima u vezi sa potraživanjem od kupca Osmana Mema iz Albanije za naknadu ležarine brodu ADAL (714.789 eura) i potraživanja od kupca Interlog DOO Bar za naknadu upotrebe obale, u iznosu 672.929 eura.

Komisija za popis potraživanja i obaveza Luke na kraju je Odboru direktora predložila dvije varijante da se riješi ovaj problem, ali ih je on odbio. Bord kojim predsjedava dr Anđelko Lojpur nije prihvatio predlog Komisije o ispravci vrijednosti potraživanja za brod Adal, već je odlučio da ono ostane na kontima redovnih-naplativih potraživanja. Bord nije prihvatio predlog Komisije da se obavi korekcija bilansa iz prethodnih godina u vezi sa potraživanjem od Interloga, već je donio odluku da se izvrši ispravka pomenutog potraživanja na teret troškova u 2017. godini.

Sadašnji direktor ogradio se i od potencijalnih obaveza za manje isplaćene zarade radnicima za period od 1. oktobra 2009. do 30. aprila 2016, jer je za jednu grupu radnika već donijeta prvostepena presuda da im se isplati 1,28 miliona eura na ime nadoknade štete.

“Ukoliko radnici uspiju sa sudskim sporovima kao što je prvostepena presuda Osnovnog suda u Baru za 58 radnika, onda Luka Bar dolazi u veoma nezavidnu i tešku situaciju po pitanju likvidnosti i solventnosti”, naveo je Franović u izjavi Poreskoj upravi.

Franović priznaje u izjavi PU da “novi menadžment, budući da obaveze prema radnicima po ovom osnovu nijesu knjižene u bilansima, sve radi da ukupna obaveza Luke po ovom osnovu bude oko 3,7 miliona eura u bruto iznosu”, ali da će i to takođe uticati na poslovanje kompanije.

Franović je prošle sedmice sa većinskim sindikatom potpisao ugovor o poravnanju kojim bi radnici za uskraćeni dio zarade dobili neto 2,2 miliona eura ili bruto 3,7 miliona. Prema ranijim procjenama vještaka radnici su ukupno zakinuti za oko 10 miliona eura. 

Troškovi zarada porasli milion eura

U strukturi troškova Luke Bar najviše su za godinu porasli troškovi zarada i ostalih naknada po osnovu rada sa 2,85 miliona u 2016. na 3,86 miliona eura u 2017. godini

Troškovi ostalih usluga nastali su po osnovu ugovora između “Luka Bar” AD i njenih zavisnih društava - “Bezbjednosni i lučki poslovi” i “Štivadorski poslovi”.

U skladu sa ugovorom, zavisna preduzeća svakog mjeseca zadužuju matično društvo za iznos ukupnih troškova poslovanja, a najveći dio istih se odnosi na troškove zarada. Po tom osnovu nastali su troškovi u ukupnom iznosu 1.928.721 eura.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (6 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 12

 • slavko16 6 mjeseci i 3 nedjelje
  Cudi me to od ovog provjerenog stručnjaka
  • 2
  • 0
 • Sax 6 mjeseci i 3 nedjelje
  Ko je ukrao prsutu?
  • 2
  • 0
 • Mila K 6 mjeseci i 3 nedjelje
  Objavljeni su nekosolidovani izvještaji, što profit odmah smanjuje jer je hotel gubitaš i to ne mali. Drugo, ništa značajno nije rezervisano na platama, jer ako je tačno da se nešto potpisalo moralo se napraviti ukupno rezervisanje. Treće, potpuno je nezanimljivo da jedan bahati dps-ovac kritikuje onog škreljsko-šćepanovićevskog. Obojica su podjedanko loši Luci Bar, a i Baru.
  • 2
  • 0