navigacija Naslovnica Premium

CRNA GORA BEZBJEDNA

10.3.2011 18:54

Marković: Plašljivi policajci nas neće odbraniti od kriminala

Opozicionim poslanicima, koji su oponirali ocjeni da je Crna Gora slobodna zemlja, Marković je objasnio da pod tim nije mislio da država nema problem sa kriminalom i korupcijom

Marković: Plašljivi policajci nas neće odbraniti od kriminala
Foto: Boris Pejović Autor: Danilo Mihajlović

Potpredsjednik Vlade Duško Marković poručio je da se protiv organizovanog kriminala i korupcije ne mogu boriti policajci, sudije i tužioci koji se plaše, već oni kojima će uspjeh u tom poslu biti motiv i razlog za dalje profesionalno napredovanje.

Na kraju skupštinske debate o o potvrđivanju Ugovora između Crne Gore i Srbije o izručenju državljana, Marković je u Skupštini kazao da je Crna Gora, u pogledu opšte sigurnosti, bezbjednija od nekih zemalja, koje “vrše monitoring nad nama”.

Opozicionim poslanicima, koji su oponirali njegovoj ocjeni da je Crna Gora slobodna zemlja, on je objasnio da pod tim nije mislio da država nema problem sa kriminalom i korupcijom.

Mi nećemo znati da li te institucije imaju kapaciteta da obave posao ako im ne damo šansu
“Kada sam govorio o Crnoj Gori kao bezbjednoj zemlji, govorio sam o zemlji u kojoj je garantovana opšta sigurnost. Ne kao o zemlji u kojoj ne postoje problemi organizovanog kriminala... Naćićete malo zemalja, koje se na teoretskom nivou bave ovim problemima, gdje poslije 21 čas možete slobodno da šetate ulicama ili da dijelite slobodne trenutke sa svojom porodicom. Imate u tim prestižnim destinacijama ulica u kojima ne možete ni u pola dana proći sigurno, ako nemate obezbjeđenje i policijsku pratnju. Ja sam bio u takvim prilikama”, kazao je Marković.

Najveći teret nepovjerenje javnosti u institucije

Na dvodnevne prozivke iz opozicionih klupa da Crna Gora nema snage, ni volje da se obračuna sa glavnim nosiocima organizovanog kriminala, bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost odgovorio je da državi najveći teret u tom poslu predstavlja nepovjerenje javnosti u institucije, što se, kako je istakao, mora promjeniti.

“Želimo konsenzus, ovo nije obaveza samo tužilaštva i sudstva, već društva u cjelini. Moramo stvoriti društveni ambijent, a do toga možemo doći samo ako budemo vjerovali državnim institucijama čak i kada sumnjamo u njihov profesionalni kapacitet. Mi nećemo znati da li te institucije imaju kapaciteta da obave posao ako im ne damo šansu. Do sada smo, uglavnom, unaprijed iskazivali nepovjerenje, što je najveći balast institucijama da budu uspješne u svom poslu”, kazao je Marković.

Potrebni su karijerni policijaci, tužioci i sudije

On je pojasnio da to povjerenje državne institucije moraju opravdati tako što će biti profesionalne, odgovorne i efikasne.

“Potrebni su karijerni policijaci, tužioci i sudije. Ne (oni) koji će se plašiti kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, već onii kojima će uspjeh u toj borbi biti razlog za dalje napredovanje… Zato nemojmo da dolazimo u situaciju, kada državni tužilac podigne optužnicu, da kažemo da to radi iz političkih razloga”, rekao je Marković.

Dodao je da “nema toga Crnogorca” u institucijama koji može reći da je koordinacija unutar državnog sistema besprekorna, ali će se i na tom pitanju, kazao je, ubuduće više raditi.

Nema toga Crnogorca u institucijama koji može reći da je koordinacija unutar državnog sistema besprekorna
O Ugovoru, koji su 29. oktobra u Beogradu potpisali ministri pravde dvije država, poslanici će se izjasniti nakndano. Taj dokument omogućava da dvije zemlje međusobno izručuju svoje državljane, koji se krivično gone.

Njime je stvoren pravni osnov za izručenje sopstvenih državljana za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca, za koje je, prema pravu država, propisana kazna zatvora od četiri godine ili teža. Ugovor omogućava izručenja i za ostala teška krivična djela za koje je propisana najmanja kazna zatvora u trajanju od najmanje pet godina i više.

Ugovor nije potpisan pod pritiskom

Poslanik SNP-a Predrag Bulatović ocijenio je da Crna Gora i Srbija nijesu svojom voljom potpisale sporazuma, jer nijesu htjele da se bavi izručenjem svojih državljana. On je obrazložio svoju tezu:

“Hapšenje Šarića dovelo bi do konkretnih ličnosti iz vlasti i Crne Gore i Srbije koji su involvirani u to (kriminal)”, kazao je Bulatović.

To je negirao funkcioner DPS-a Mevludin Nuhodžić, rekavši da Ugovor nije potpisan pod pritiskom.

“Sporazum nije potpisan pod pritiskom, nego sa namjerom da se, ono što je smetnja borbi protiv organizovanog kriminala, otkloni”, naglasio je Nuhodžić.

Umjesto sa magarcima, bolje da se pozabave poslanicima

Konstatujući da se država neadekvatno bavi sprečavanjem prodaje i tranzita narkotika, Branko Radulović (PzP) pitao je Markovića koliko je policija “uhvatila magaradi”, što preko granice sa Albanijom prenose drogu.

“Nijedno niste uhvatili”, kazao je on.

Odgovorio mu je poslanik DPS-a Radivoje Nikčević, sugerišući mu da bi mu bolje bilo da se, “umjesto sa magarcima”, pozabavi sa osipanjem u odborničkim klubovima: “Ako tako nastavite, počeće i poslanici da vas napuštaju”.

Marković je parlament obavjestio da je Crna Gora, na osnovu zahtjeva Beograda, do sada Srbiji izručila pet crnogorskih državljana, dok je Srbija, od deset zahtjeva Podgorice, realizovala tri, dok su dva u proceduri.

„Nadam se da će i ostali zahtjevi za izručenje srpskih državljana koje potražuje Crna Gora biti uskoro realizovani“, kazao je Marković.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 5

 • Mahmut 7 godina i 6 mjeseci
  I ispektor scekic je bio hrabar policajac i bas onakav kakvog Markovic zeli ali mu je bilo mnogo bolje da se je bojao(bio bi ziv).
  • 0
  • 0
 • 7 godina i 6 mjeseci
  markovicu,da se ponose tvoji roditelji kad te imaju takvog,i ja bi se ponosijo kad bi moj sin bio kao ti.
  • 0
  • 0
 • 7 godina i 6 mjeseci
  dokazace istinu policajci pacemo vidjeti kose plasi
  • 0
  • 0