navigacija Naslovnica Premium

MONITORING MEDIJA

6.12.2013 14:35

Mediji najčešće krše pretpostavku nevinosti

Izvršna direktorica HRA, Tea Gorjanc Prelević, kazala je da projekat koji sprovode nije mio crnogorskim urednicima, "a posebno ne Medijskom savjetu za samoregulaciju"

Mediji najčešće krše pretpostavku nevinosti
Foto: Luka Zeković Autor: Bojana Laković

Iako je Medijski savjet za samoregulaciju (MSS), koji činer mediji bliski vlasti, od marta do oktobra ove godine, evidentirao ukupno 113 primjera kršenja Kodeksa novinara Crne Gore, saradnici Akcije za ljudska prava su, u istom periodu, zapazili šest puta više ili čak 689 takvih slučajeva.

Kako je saopšteno na predstavljanju drugog izvještaja "Monitoring novinarskih samoregulatornih tijela u Crnoj Gori", od ukupnog broja primjera kršenja Kodeksa, MSS je čak 92, ili 81 odsto, našao u dnevnim listovima Dan i Vijesti, uključujući i portal Vijesti koji nijesu članovi niti priznaju nadležnost tog tijela.

"Sa druge strane, saradnici HRA su kod medija koje su monitorovali, a koji su članovi MSS, uočili 267 primjera kršenja Kodeksa, odnosno 40,5 odsto od ukupnog broja kršenja koja smo evidentirali", kazao je autor izvještaja Dragoljub Duško Vuković.

On je otkrio da je u posmatranom periodu daleko najviše bilo primjera kršenja načela deset, odnosno pretpostavke nevinosti, navodeći da je od ukupno evidentiranih 527 kršenja tog načela, MSS registrovao samo šest, a HRA 521.

"Imajući u vidu brojnost primjera kršenja načela deset, HRA u ovom izvještaju preporučuje samoregulatornim tijelima da podrže predlog da se, u slučaju nastavka trenda rasta kršenja pretpostavke nevinosti u medijima, dopunom Zakona o krivičnom postupku da ovlašćnje sudu da uočava i kažnjava kršena pretpostavke nevinosti u medijima", poručio je on.

Nakon tog načela, kako ističe Vukovič, najčešće se krše načela jedan i tri, koja se odnose na dužnost novinara da poštuje istinu i trajno traga za njom i da vijest i komentar budu razdvojeni.

Tako je MSS evidentirao 23 primjera kršenja načela jedan, a saradnici HRA 49, dok je u slučaju načela tri, MSS je našao 11 primjera prekršaja, a HRA 24.

On je kazao da, prema informacijama koje je HRA dobila od glavnih urednika Vijesti i Dana, koji su najčešće pominjani kao kršitelji Kodeksa u izvještajima MSS, od tih medija MSS ni jednom nije tražio izjašnjavanje bilo povodom predstavki ili žalbi na objavljene sadržaje, ili povodom nalaza monitoring tima MSS.

Vuković je kazao da MSS i dalje nema jasno propisanu proceduru postupanja po žalbama i predstavkama, navodeći da je, osim toga, HRA preporučila i samoregulatornim tijelima da predlažu nove smjernice za primjenu načela Kodeksa.

"Od relevantnih medija u Crnoj Gori van bilo kakvog smaoregulatornog procesa ostali su samo Dan i nedeljnik Monitor. U izvještaju je preporuka da se ti mediji što prije odluče za neki model samoregulacije, posebno imajući u vidu da Dan prednjači u zabiljženim slučajevima kršenja Kodeksa", dodao je on.

Ambasador Ujedinjenog kraljevstva, Ian Viting, ocijenio je da demokratsko društvo ne može opstati bez objektivnih medija, navodeći da je njihova uloga još i važnija kod društava u tranziciji, kakvo je crnogorsko
Vuković je objasnio da, iako većinu članova MSS čine emitivni mediji (radio, tv) od marta do oktobra je to samoregulatorno tijelo registrovalo samo jedan slučaj kršenja Kodeksa, i to kod Radio Televizije Crne Gore.

On je ukazao da su saradnici HRA, u istom periodu, zapazili 68 slučajeva kršenja Kodeksa, samo od pet posmatranih televizijskih stanica, od kojih su četiri članice MSS, i to samo u okviru njihovih glavnih informativnih emisija.

"Zato smo preporučili u izvještaju da MSS više pažnje posveti nadziranju emitivnih medija, posebno onih koji su njegovi članovi, da se ne bi, na osnovu njihovih izvještaja, stvarao utisak da ti mediji uopšte ne krše kodeks", napominje Vuković.

Izvršna direktorica HRA, Tea Gorjanc Prelević, kazala je da projekat koji sprovode nije mio crnogorskim urednicima, "a posebno ne Medijskom savjetu za samoregulaciju" i dodala da je uvjerena da je kritički nadzor nad samoregulacijom vrijedan rizika nepopularnosti HRA među pojedinim urednicima.

Istakla je da predstavnici tog samoregulatornog tijela ne prisustvuju predstavljanju izvještaja, navodeći da uprkos zalaganju HRA, sa njima nijesu uspjeli da uspostave saradnju.

Gorjanc Prelević je ukazala da Kodeks novinara Crne Gore sadrži načelo prema kom novinar "radi u duhu ideje da bude kritički posmatrač onih koji su moćni u društvu, politici i ekonomiji", navodeći da to načelo ne postoji u svjetskim kodeksima novinarske etike "zato što to koliko će mediji biti kritičan prema vlastima i moćnicima predstavlja svojstvo njegove uređivačke politike".

Ona je kazala da je u izvještaju ponovo predloženo da se to načelo bar smjernicama precizira, i da bude jasnije pod kojim okolnostima se od novinara može očekivati da ga primjenjuje.

Ambasador Ujedinjenog kraljevstva, Ian Viting, ocijenio je da demokratsko društvo ne može opstati bez objektivnih medija, navodeći da je njihova uloga još i važnija kod društava u tranziciji, kakvo je crnogorsko.

On je kazao da je saglasan da neke smjernice Kodeksa treba dodatno precizirati zbog bolje jasnoće, navodeći da je to bitno jer će omogućiti bolju samoregulaciju.

Viting smatra da rad po profesionalnim i etičkim principima proizilazi i iz same ličnosti novinara, njegovom ličnom integritetu i pristupu poslu.

"Mediji imaju ogromnu moć, ali uz moć ide i odgovornost o tome kako se ona koristi", upozorio je on.

Sve televizije kršile Kodeks, prednjači Pink

Novinu u ovom izvještaju čini i monitoring informativnih programa televizija, koji je započet 15. maja.

Autorka izvještaja, Marijana Buljan istakla je da su posmatrane glavne informativne emisije pet najgledanijih televizijskih stanica Vijesti, Pink M, TVCG, Prve i Atlasa.

"Sve televizije čije smo centralne informativne emisije posmatrali su kršile Kodeks. U informativnom programu TV Pink zabilježen je najveći broj kršenja, 30, a slijede Vijesti sa 15, odnosno TVCG sa 14", otkrila je ona.

Buljan je istakla da, osim po ukupnom broju kršenja Kodeksa, TV Pink M odskače i po broju kršenja načela tri Kodeksa, koje govori da komentar mora biti razdvijen od informacije.

Tako je zabilježeno 13 kršenja tog načela kod Pink M, dok je daleko manje u programima ostalih emitera.

Naglasila je i da sve televizije krše načelo osam, time što objavljuju identitet poginulih u nesrećama ili zločinim.

"Podsjećamo da Kodeks zahtijeva poštovanje privatnost dostojanstva ličnosti, i preporučujemo da se identitet žrtava nesreća ili nasilja, i informacije o njhovom zdravlju ne objavljuju bez izričitog pristanka žrtava ili njihovih porodica. Izuzeci mogu biti javne ličnosti", kazala je Buljan.

Prema njenim riječima, kršenje pretpostavke nevinosti čak je 50 puta manje u televizijskim programima, nego u štampanim medijima, a kao moguće razloge navodi to da televizije daleko manji prostor posvećuju crnoj hronici, ali i da nemaju naslove i nadnaslove, gdje su i najčešća kršenja tog načela kod drugih medija.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.