navigacija Naslovnica Premium

NEMOGUĆE REFORME

18.4.2014 15:27

Medojević: Oni koje bi Đukanović morao da lustrira imaju dokaze protiv njega

On smatra da su neophodne reforme, nemoguće bez promjene političkog konteksta

MINA
Autor: MINA

Reforme bezbjednosnog sektora u Crnoj Gori podrazumijevaju temeljnu lustraciju službi od kompromitovanih kadrova koji su involvirani u kršenja ljudskih prava i saradnju sa mafijom, ocijenio je poslanik Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević.

On je kazao da lustracija podrazumijeva gubitak posla, ali i pokretanje odgovarajućih istražnih postupaka za korupciju i zloupotrebe u vršenju službenih dužnosti.

"S druge strane, zadržavanje ovih korumpiranih kadrova u službama zaustavlja potrebne reforme i direktno doprinosi dodatnom urušavanju i smanjenju efikasnosti ovih službi", naveo je Medojević u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

On je ocijenio da stalne smjene rukovodećih kadrova u policiji i Agenciji za nacionalnu bezbjednosti, premještaji, vraćanje penzionisanih kadrova, ukazuje na potpuni nedostatak moći Vlade i ministara da upravljaju sistemom i samo su, kako je rekao, posledica privremene nadmoći jednog nad drugim klanom.

"Većina poštenih profesionalaca u službama gubi motivaciju za rad, jer uočavaju da se njihove karijere i standard, ne mogu ni upoređivati sa korumpiranim kolegama, koje čine moćnu manjinu. Stvara se atmosfera da se korupcija i kriminal isplate, a da je profesionalizam i poštenje samo prepreka i otežavajuća okolnost za napredak u službi", rekao je Medojević.

On smatra da su neophodne reforme, nemoguće bez promjene političkog konteksta odnosno promjene vlasti.

"Zato DF kao jednu od prioritetnih obaveza nove Vlade instira na korjenitim reformama u ovom sektoru, sa snažnim akcentom na lustraciju i kadrovsku obnovu. Iz sektora treba odstraniti korumpirane čelnike, koji treba da odgovaraju pred sudovima za zločine koje su počinili", rekao je Medojević.

On je ocijenio da je u sklopu mjera lustracije potrebno otvoriti tajne dosijee i učiniti javnim "monstruozne mehanizme" zloupotrebe ovih službi protiv građana zbog njihove političke i ideološke pripadnosti.

"Zloglasni duh UDBE mora jednom za svagda biti protjeran iz Crne Gore. Zloglasni crni kožni mantili, prilšukivanja i doušnici koji građane tretiraju kao prijetnje državi zbog svog mišljenja treba, konačno, 25 godina od pada komunzima da odu u arhive i istoriju", ocijenio je Medojević.

On je rekao da se moraju učiniti dodatni napori da se u službe vrate ljudi, koji su je napuštali zbog nepristajanja da rade po nalogu režima suprotno ustavu i zakonima.

"Zajedno sa većinom profesionalnih i poštenih pripadnika službe moramo graditi nove službe koje će biti profesionalne, efikasne, poštene i patriotske. One moraju biti pod budnom pažnjom Vlade, ali i Skupštine, medija, civilnog sektora, otvorene i transparetne, koliko to specifičnosti ovih službi dozvoljavaju", rekao je Medojević.

On je poručio da će DF učiniti sve da se reformama i vidljivim rezultatim očišćenih i reformisanih službi u borbi protiv korupcije i mafije, povrati izgubljeno povjerenje građana, ali i međunarodnih partnera.

"Kadrovsko jačanje, povećanje zarada, uvođenje bonusa za posebne rezultate, rješavanje stambenih pitanja, specijalizacije i dodatno školovanje u inostranstvu, biće novi stimulans za mlade, hrabre, ljude da pomognu svojoj državi u borbi protiv najvećeg zla današnjice", ocijenio je on.

Medojević je rekao da se ne može napraviti nijedan korak naprijed, bez teškog reformskog zahvata koji čeka Crnu Goru.

"DF nije spreman na polovična rješenja, neispravno motivisana postupanja, ustupke i trule kompromise, kada su u pitanju demokratija, sloboda, ljudska prava, pravna država, mir, budućnost i prosperitet nasih građana", rekao je Medojević.

On je kazao da su kohabitacija organizovanog kriminala i vrha režima, u prethodnih 25 godina, morali kao neminovnu posledicu imati bujanje korupcije u vrhovima bezbjednosnih službi.

Medojević je kazao da su korumpranim vrhovima službi pristup i kontrola bezbjednosnim informacijam donijela zaštitu od gonjenja, pa čak i od smjena u samim službama.

"Vremenom ove strukture razvijaju i svoje lične kontakte sa stranim službama i postaju saradnici i drugih službi, i iz regiona, ali i šire. To im daje još jedan mehanizam zaštite i njihova moć polako prerasta moć države", naveo je Medojević.

Prema njegovim riječima, kontrolom švercerskih poslova, a posebno distribucije narkotika, prostitucije i trgovine bijelim robljem i zelenašenje, reketiranje tajkuna i stranih investitora, raste i njihova finansijska moć.

"Korupcija u vrhu bezbjednosnih službi, po pravilu ukazuje na osnovanu sumnju da se radi o organizovanom kriminalu i zbog toga su ove reforme nemoguća misija za Đukanovića. To Đukanović ne može da uradi jer oni koji bi trebali da budu predmet lustracije, imaju u posjedu kompromitujuće dokaze protiv vrha režima", smatra Medojević.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 41

 • peki 4 godine i 6 mjeseci
  Gospodin Medojević uvijek iznosi činjenice.Kako mi živimo u državi zarobljenih institucija od njega se traži da dokazuje činjenice što je nonsens jer se činjenice ne dokazuju. Sve to gledaju iz EU i USA i zbog kalkulacija sopstvenih interesa oni ćute.Naravno kad dodje vrijeme za reakciju oni će se pojaviti sa jasnim zahtjevima a do tad mi ćemo trpljeti autokratu Djukanovića
  • 0
  • 0
 • baqi 4 godine i 6 mjeseci
  Po vama reci nekome lopov nije uvreda, à reci ushtva je nekorektno i za brisanje,pogotovo shto ta rijech nije korekno napisana??!!
  • 0
  • 0
 • baqi 4 godine i 6 mjeseci
  Pejovicu pozlatile ti se ruke!!!
  • 0
  • 0