navigacija Naslovnica Premium

DRI: DAJTE REALNE PROJEKCIJE

31.7.2018 20:57

Ministarstvo prosvjete za sudske troškove izdvojilo euro, izgubljeni sporovi bili 30.000 eura

DRI je utvrdio i da službena zgrada koju, osim Ministarstva prosvjete, koristi i Zavod za školstvo, JU Centar za stručno obrazovanje i JU Ispitni centar nije upisana u list nepokretnosti, pa Uprava za imovinu ne raspolaže podacima potrebnim za upis u registar nepokretnosti. Preporuka je da se zgrada upiše u list nepokretnosti

Ministarstvo prosvjete za sudske troškove izdvojilo euro, izgubljeni sporovi bili 30.000 eura
Marija Mirjačić
Foto: Boris Pejović Autor: Marija Mirjačić

Državna revizorska institucija (DRI) je u revizorskom izvještaju za Ministarstvo prosvjete konstatovala je da taj resor, kojim rukovodi Damir Šehović, prošle godine nije adekvatno planirao troškove za sudske sprove koji su nastali po osnovu izgubljenih sporova, kao i da nije uplaćivan posebni doprinos za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

U Izvještaju, koji se odnosi na program administracije, se navodi da je ministarstvo planiralo da za sudske sprove potroši samo jedan euro, da bi na kraju godine ukupni izgubiljeni sporovi bili 29,47 hiljada eura.

“Preporuka je da Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Ministarstvom finansija, treba da vrši planiranje izdataka za sudske sporove na osnovu realnih projekcija, u skladu sa evidencijom o sudskim sporovima koji se vode protiv njih. Sistem planiranja na osnovu stvarnih potreba bi dodatno doprinio ostvarivanju budžetske ravnoteže i obezbjeđivanju dovoljnih sredstava za troškove koji će nužno nastati. Sredstva za isplatu izdataka za sudske sporove treba planirati u budžetima potrošačkih jedinica kako bi iste bile u mogućnosti da vrše isplatu po pravosnažnim rješenjima u zakonskom roku”, konstatovao je DRI.

Ovo je drugi izvještaj za nepunih mjesec dana u kome DRI ponovo konstatuje nepravilnosti kada su u pitanju izdvajanja iz državnog budžeta za sudske sprove. Početkom jula je objavljena revizija MUP-a koja je pokazala da je taj resor prošle godine potrošio 6,2 miliona eura za sudske sprove po osnovu radnog odnosa, dok je planio da se potroše dva eura.

DRI je utvrdio i da službena zgrada koju, osim Ministarstva prosvjete, koristi i Zavod za školstvo, JU Centar za stručno obrazovanje i JU Ispitni centar nije upisana u list nepokretnosti, pa Uprava za imovinu ne raspolaže podacima potrebnim za upis u registar nepokretnosti. Preporuka je da se zgrada upiše u list nepokretnosti.

DRI je dao rok od šest mjeseci da se ispoštuju preporuke. Revizijom je rukovodio senator Branislav Radulović, a drugi član kolegijuma je bio senator Zoran Jelić. 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.