navigacija Naslovnica Premium

PROTIVE SE GRADNJI MALE HIDROELEKTRANE

12.2.2018 21:41

Mještani kolašinskih sela neće Blaža Đukanovića u komšiluku

Skoro svi mještani ta dva sela potpisali su peticiju da se rijeka zaštiti od malih hidroelektrana i pogubnog projekta Đukanovića

Mještani kolašinskih sela neće Blaža Đukanovića u komšiluku “Realizacija projekta bila bi pogubna za više od 100 domaćinstava" (Ilustracija)
Foto: Shutterstock.com Autor: Dragana Šćepanović

Mještani kolašinskih sela Vojkovići i Bistrica neće dozvoliti podgoričkoj kompaniji BB Hidro gradnju male hidroelektrane (mHE)  Bistrica na istoimenoj rijeci.

Skoro svi mještani ta dva sela potpisali su peticiju, kojom traže da se rijeka zaštiti od investitora, odnosno od pogubnih posljedica realizacije projekta. 

BB Hidro je kompanija koju je Blažo Đukanović, sin lidera DPS-a Mila Đukanovića, osnovao sa Ivanom Burzanovićem.

Prije više od godinu dobili su urbanističko-tehničke uslove za gradnju mHE na dijelu vodotoka Bistrica.

Prethodno su od Ministarstva ekonomije dobili dozvolu za izgradnju energetskog objekta za proizvodnju električne energije.

Vlada je u oktobru 2016. na jednoj od posljednjih sjednica kojima je predsjedavao stariji Đukanović, usvojila odluku o davanju koncesija i tekst ugovora o koncesiji firmi BB Hidro za gradnju male hidroelektrane na vodotoku Bistrica.

korito Bistrice Rijeka ima veliki potencijal za ekoturizam: Korito Bistrice

"Ne postoji način da dozvolimo realizaciju tog projekta, jer bi on za  preko 100 domaćinstava u dva sela bio poguban na više načina. Tri vellika klizišta se nalaze iznad vodozahvata za mHE. Da bi bilo koja mašina došla do mjesta gdje su planirani radovi, neminovno je da uništi prirodnu obaloutvrdu, što bi za nas koji smo upućeni na život pored rijeke imalo nenodaknive posljedice”, saopštili su mještani.

Objašnjavaju da su, neposredno uz rijeku, sa desne strane - kuće i imanja Đurđića i Draškovića, a sa lijeve -  Bogdanovića, Janketića i Mrdaka. 

“Pokretenjem materijala (krupnog i sitnog sipara) uzvodno od kote 1000,  stvorila bi se akumulacija, koju bi rijeka kad je nabujala, srušila i ugrozila imanja”. 

Svako podizanje nivoa vode, objašnjavaju mještani Vojkovića i Bistrice, predstavlja ozbiljen probleme za imovinu porodica Radović, Kovijanić, Vujisić, Todorović, Grujić, Dragović, Bošković…

Potpisnici  peticije tvrde i da je prosječan godišnji protok Bistrice manji od 200 litara u sekundi (l/s), pa im nije jasno kako je zvanično procijenjena količina tri puta veća.

“Procijenjena količina je 600 l/s. To je moguće samo nekoliko mjeseci godišnje. To znači da bismo, uzimanjem predviđenih 350 l/s, ostali bez vode za osnovne djelatnosti u našim selima - poljoprivredu, turizam… Koncesija BB Hidro je data na osnovu procjene Hidrometeorološkog zavoda. Da li zbog neznanja ili namjerno, u taj sliv su računate vode koje pripadaju Štitaričkoj rijeci i potocima, a ne Bistrici”, tvrde sagovornici "Vijesti”.

Prema njihovim riječima, preko tri vodovoda, mještani Vojkovića i Bistrice se snabdijevaju vodom za piće.

Navodnjavaju imanja sa sedam jazova, a na rijeci postoje i tri vodenice.

Uz Bisticu je nedavno podignut i turistički kamp porodice Dragović, a porodica Bogdanović je dobila i potrebne dozvole za ribnjak, što su planirali kao porodični biznis.

"Pošto nas džava tretira kao što su nekada  tretirani Indijanci, poručujemo da ćemo se i ponašati kao Idijanci da bi odbranili svoje. Dobro bi bilo da u nadležnom ministarstvu smisle način da nekako eliminišu vazduh sa ovog područja, tako bi se lakomi investitori najlakše oslobodili naroda. U protivnom, mi smo dužni da svoja prava branimo svim raspoloživim sredstvima. Ništa nas do sada nije ujedinilo kao protivljenje gradnji mHE Bistrica”, poručuju mještani Bistrice i Vojkovića.

Prava na rijeku imaju od 1878.

Preci mještana Vojkovića i Bistrice doselili su u taj dio kolašinske opštine 1878. godine, poslije oslobođenja od Turaka. 

Od tada, kažu, porodice imaju i određena prava na vode rijeke Bistrice, koja nijesu mijenjana do danas.

"Oslobodioci su dobijali po “kosu” zemlje, ako nije postojala mogućnost navodnjavanja, a “ralo” ako je za to postojala mogućnost.

Zatekli su u Bistrici tri jaza i kanije iskopali još jedan, dogvorili se o načinu korištenja, koji i sada važi. Na lijevoj, vojkovičkoj strani, postoje tri jaza. Prvi je iskopan 1893. godine. Dogovoren je i način dijeljenja vode između dva sela”, pojasnili su mještani.

Vlada im dala koncesiju za hidrocentrale na 30 godina

Odlukom Vlade BB Hidro je dobila koncesiju na 30 godina, unutar koje u roku od godinu morala da završi poslove projektovanja, a za još dvije godine izgradi hidrocentrale. BB Hidro, kako se navodi u Centralnom registru privrednh subjekata osnovali su Đukanović i Ivan Burzanović, dok je Slaven Burzanović ov la šćeni zastupnik. 

Đukanović je ujedno i izvršni direktor. 

Energetskom dozvolom firmi BB Hidro dozvoljena je gradnja manje hidroelektrane čija bi snaga bila 453 kilovata, sa godišnjom proizvodnjom 1.224 gigavat-sata.

NBB Hidro je početkom prošle godine predao ministarstvu održivog razvoja zahtjev za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova za gradnju još jedne male hidrolektrane na dijelu vodotoka Slatina u katastarskoj opštini Raško Mioska u Kolašinu.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (24 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 28

 • kromanjonac 8 mjeseci
  Sjašite više Djukanovići, malo vam kamenja bilo!!
  • 20
  • 0
 • Đeneral_Vešović 8 mjeseci
  Necete ni bit u komsiluk jer ce vas sve raselit,milom ili silom!
  ( 1 )
  • 17
  • 0
  PRST 13.2.2018 09:41
  doci cete na primorje da uzivate
  • 0
  • 1
 • Markes 8 mjeseci
  Otpor 👊🏻
  • 12
  • 0