• Piše: Biljana Batizić
  • Objavljeno: 18.05.2012 u 18:21
  • 12058 prikaza
  • 23 komentara

IZRUČEN RADOVAN JELUŠIĆ

Mozak "Pink Pantera" stigao u Spuž

Jelušić je uhapšen prije tačno dvije godine u Rimu kada je policija Italije, na osnovu podataka koje je poslao NCB Interpol Podgorica locirao bjegunca

Poznati član ozloglašene bande Pink Panter Radovan Jelušić (41) iz Nikšića, izručen je juče iz Španije u Crnu Goru, nakon čega je u pojačanoj pratnji službenika Posebne jedinice smješten u spuški zatvor.

Jelušić, kojeg nekoliko policija svijeta optužuje za pljačke draguljarnica, izručen je Crnoj Gori na zahtjev Ministarstva pravde koje je od Španije tražilo izručenje Nikšićanina.

Jelušića je crnogorsko pravosuđe tražilo jer je Japan dozvolio da mu se u našoj zemlji sudi zbog razbojništa z 2007. godine ali i falsifikovanja isprava, koje je koristio tokom pljački u Tokiju.

Jelušić je uhapšen prije tačno dvije godine u Rimu kada je policija Italije, na osnovu podataka koje je poslao NCB Interpol Podgorica locirao bjegunca. Člana Pink pantera tada su uhapsili agenti italijanske policije, koji je kod sebe imao lažni hrvatski pasoš.

(Foto: novosti.rs)

Njegov identitet potvrđen je upoređivanjem otisaka prstiju i fotografija, a hapšenje Jelušića tada je pozdravio izvršni direktor Interpola Žan Mišel Lubuten, koji je naveo da je "pao" mozak ozloglašene bande.

Pred Višim sudom u Podgorici sudiće se Jelušiću zbog optužbi da je u junu 2007. godine zajedno sa Podgoričaninom Rifatom Hadžiahmetovićem u Tokiju, izvršio razbojništvo na štetu tamošnje juvelirnice u tržnom centru "Ginza".

Pljačka trajala 30-ak sekundi

Jelušić i Hadžiahmetović, kako vjeruje policija Japana, optužuju se da su izveli oružanu pljačku juvelirnice "Exelco Diamond", a za taj posao im je trebalo svega 30-ak sekund. Policija u Tokiju sumnja da su Jelušić i Hadžiahmetović, ušli u juvelirnicu, suzavcem poprskali tri prodavačice i nestali s dijamantskom tijarom i ogrlicom vrednom 284 miliona jena.

Ta pljačka dogodila se nakon što je japanska policija već bila frustrirana zbog prethodne krađe ogrlice kontese od Vendoma. Tokom boravka u Tokiju Jelušić je koristi lažne pasoše, što je naknadno utvrđeno provjerom baza sa tamošnjeg aerodroma.

Njegov saradnik u pljačkama Rifat Hadžiahmetović je uhapšen 14. marta 2009. na aerodromu Larnaka, dok je pokušavao da uđe na Kipar, s lažnim bugarskim pasošem. Njemu se sudi u Japanu.

Banda je dobila ime Pink Panter, kada su britanski detektivi našli dijamantski prsten u kutiji za pomadu, slično kao što je to bilo u filmskoj komediji Pitera Selersa "Pink Panter" iz 1963. Jezgro Pink Pantera čini između 20 i 30 iskusnih lopova i desetine pomoćnika, koji im asistiraju u raznim evropskim gradovima. Pretpostavlja se da je oko 30-ak Crnogoraca članovi ove bande.

Ocijeni:

  • Trenutno 3.42/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Isprintaj:

Vezani članci:

Tagovi:

Pink Panter, Radovan Jelušić

slika slika