navigacija Naslovnica Premium

PORESKA UPRAVA

1.2.2016 15:11

Mugoša: Od 18,5 miliona duga za koncesione naknade 11 se ne može naplatiti

“Bojim se da od ovih 18,5 miliona eura 11 neće biti naplaćeno. Kamata na dug se obračunava svakodnevno po 0,03 odsto tako da dug raste. Ima firmi koje ne postoje po 10 godina i duguju novac. Ovo traži da se se sagledaju mogućnosti kako bi se vidjelo šta se može naplatiti” kazao je Mugoša

Mugoša: Od 18,5 miliona duga za koncesione naknade 11 se ne može naplatiti
Marija Mirjačić
Foto: Zoran Đurić Autor: Marija Mirjačić

Od 18, 5 miliona eura koliko iznosi poslednji zvanični podatak za dugovanja za koncesione naknade  11 miliona se ne može  naplatiti. Od tog iznosa  dva miliona  duguju firme koje više ne postoje, dok je  osam miliona  dug onih koje su u stečaju.

Te podatke saopštio je danas  direktor Poreske uprave (PU) Miomir M. Mugoša  na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finasije i budžet.Odbor je razmotrio zaključke u vezi kontrolnog saslušanja u oblasti koncesione politike, kao i  godišnji izvještaj o radu Komisije za koncesije za 2014. godinu.

Predsjednik odbora Aleksandar Damjanović (SNP) i član Senata DRI Branislav Radulović ocijenili su da su dugovanja veća od 18, 5 miliona zato što postoje značajni iznosi koncesione naknade koji nijesu evudentirani. Mugoša se saglasio sa njima, ocjenjujući da  bi taj problem trebalo riješiti  jer se propuštaju značajni prihodi.

“Bojim se da od ovih 18,5 miliona eura  11 neće biti naplaćeno. Kamata  na dug se obračunava svakodnevno  po 0,03 odsto tako da  dug raste.  Ima firmi   koje ne postoje po 10 godina i duguju novac. Ovo traži da se se sagledaju mogućnosti  kako bi se vidjelo šta se može naplatiti” kazao je Mugoša.

On je kazao da je u prošloj godini naplaćeno 50 odsto više koncesionih naknada u odnosu na 2014. godinu, te da je to povećanje najviše zbog naplate naknada za izgradnju autoputa.

“Predlažemo da davaoci koncesija pokrenu raskid ugovora sa onim koncesionarima koji neredovno izmiruju te obaveze” rekao je Mugoša.

Predsjednik Komisije za koncesije Darko Konjević kazao je da su ispoštovali preporuke DRI,kao I da registar ugovora  o koncesijama  sada sadrži 229 ugovora.

“Dopunjen je sa  49 novih ugovora, a u njega je unijeto  više od 150 promjena, aneksa raskida ugovora i njihovih promjena” istakao je Konjević

Radulović je ocijenio da je  neporna činjenica da je Komisija za koncesije unaprijedila rad, te da podatak da je upisano 49 novih ugovora  govori o neažurnosti  onih državnih organa koji sklapaju ugovore za koncesije. 

Radićemo kontrolene revizije  čije će težište biti upravo na radu tih institucija. Jedno od pitanje koje  se nameće koliki je dio duga objektivno naplativ. Smatram i da je dobro što je odbor za ekonomiju pokrenuo ovu priču  jer se ušlo u jednu oblast koja je bila totalno zapuštena” kazao je Radulović.

Zoran Jelić (DPS) kazao je da bi trebalo izbirsati iz evidencije ono što se ne može naplatiti, kao bi se imala realna slika stvarnog dugovanja. Lider SNP –a Srđan Milić ocijenio je da se iz izvještaja Komisije vidi da je situacija gora nego što je bila, te da ne treba otpisvati dugovanja dok se ne utvrdi odgovornost pojedinaca koji su doveli do tog stanja.

“U ovim dokumetima ima dovoljno materijala za Specijalno tužilaštvo. Uz to, treba vidjeti da li ima onih koncesionara koji koriste koncesije, a duguju novac državi.  Potrebno je  vidjeti ko sve može da daje koncesije jer iz izvještaja Komsije pokazuje se da ima više od 40 koncedenata. Imal I onih sa kojima se ne smiju raskinuti ugovori ” rekao je Milić.

Damjanović: Stečaj se kori sti da se izbjegne plaćanje naknade 

Damjanović je kazao da je stečaj jedan od načina da se izvjegava  da se plati dug državi poosnkvu koncesionih nakanda. Naveo je das u kamate od septembra prošle godine  kada je saopšten poslednji zvanični podatak o dugu porasle sa 3,2 na 5,1 milion.

“Vidimo da su dugovanja kazina 1,1 milion što je nedopustivo. Bar bi tu trebala biti čista situacija.Zanimljvo je da je od 229 ugvora koj isu u registru samo firmi “Džek pot” dozvoljeno da koristi institut  mirovanja prava i  obaveza iz ugovora o koncesijama” rekao je Damjanović.

Konjević je kazao da bi  Upravu za igre na sreću trebalo pitati zašto firmi “Džek pot” miruju prava I obaveze iz ugovora.  

Na konstataciju Damjanovića da Vlada kasni sa Nacrtom zakona o privatno- javnom partnerstu koji je trebala da dostavi prošle godine Skupštini pomoćnik ministra finansija Novo Radović kazao je da će taj akt biti dostavljen ove godine, bez obzira što ga nema u program rada Vlada. Radović je kazao da je nacrt vraćen nedavno na doradu. Taj  zakon donosi brojne novine koje bi trebale da unaprijede stanje u oblasti koncesija.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (4 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 6

 • maganik 2 godine i 9 mjeseci
  narod traži hapšenje drugog mugija zvanog šerif.
  • 2
  • 0
 • lipovo 2 godine i 9 mjeseci
  imaju li ti koncesionari imovinu? itekako veliku, ali je nedodirljiva, ne zbog Zakona već zbog IMENA. Svuda u svijetu neplaćanje poreza državi je najteže krivično djelo, za koje se plijeni imovina i sleduje dugovremenski zatvor, a kod nas???? smiješno mi djeluje gosp. Jelić, sa predlogom za otpis - brisanje duga, demagoški , nema šta? a aktivni sudionik svih dešavanja u CG je isti. Brani li DRŽAVU ili NN (poznata) lica?
  • 2
  • 0
 • doko 2 godine i 9 mjeseci
  Samo moze u ovu zemlju da se neplaca porez i doprinosi,firme i dalje bez problema rade a bizmismeni uzivaju u ogromnom bogastvu,sretna zemlja koja ima takve patriote i gradane sto placaju sve
  • 1
  • 0