navigacija Naslovnica Premium

UPRAVNI SUD USVOJIO ŽALBU ČETNIČKOG UDRUŽENJA

2.5.2017 08:14

MUP mora da upiše Ravnogorski pokret?

U maju 2016. godine, MUP je ukinuo rješenje od 18. aprila 2016., kojim je u registar pod brojem 8113, upisano nevladino udruženje “Ravnogorski pokret Crne Gore”. Tada je MUP-om rukovodio sadašnji premijer Duško Marković

MUP mora da upiše Ravnogorski pokret?
Foto: Radio Sarajevo Autor: Komnen Radević

Upravni sud  usvojio je tužbu “Ravnogorskog pokreta Crne Gore” i poništio rješenje Ministarstva unutrašnjih poslova koje prošle godine  ukinulo rješenje o njegovom upisu u registar nevladinih organizacija.

U maju 2016. godine, MUP je ukinuo rješenje od 18. aprila 2016., kojim je u registar pod brojem 8113, upisano nevladino udruženje “Ravnogorski pokret Crne Gore”. Tada je MUP-om rukovodio sadašnji premijer Duško Marković.

U obrazloženju se navodi da je nakon upisa u registar uslijedila reakcija civilnog društva, NVO, političkih partija i građana, u cilju brisanja, odnosno zabrane rada ovog nevladinog udruženja, jer bi njihovo djelovanje bilo suprotno Ustavu Crne Gore.

“Ciljevi i djelatnosti nevladinog udruženja 'Ravnogorski pokret Crne Gore', su rehabilitacija pripadnika jugoslovenske vojske u otadžbini, njegovanje tradicije 'Ravnogorskog pokreta Crne Gore' i zalaganje za uspostavljanje monarhije, što se utvrđuje iz Statuta ove organizacije i u suprotnosti je sa članom 1 Ustava Crne Gore, kojim je Crna Gora definisana kao nezavisna i suverena država republikanskog oblika vladavine. Osim toga, stavom dva istog člana, propisano je da je Crna Gora građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava.   Članom 259 stav 1 Zakona o opštem upravnom postupku propisano je da se izvršno rješenje može ukinuti ako je to potrebno radi otklanjanja teške i neposredne opasnosti po život i zdravlje ljudi, javnu bezbjednost, javni mir i javni poredak ili javni moral, ili radi otklanjanja poremećaja u privredi, ako se to ne bi moglo uspješno otkloniti drugimm sredstvima kojima bi se manje diralo u stečena prava. Pri činjenici da se zagovara ideologija koja je suprotna Ustavu Crne Gore, odnosno da ova ideologija predstavlja opasnost po nezavisnost, suverenitet i ustavno uređenje Crne Gore, što izaziva opasnost po javni mir, javni poredak i javni moral, u cilju zaštite javnog interesa, s obzirom na to da bi postojanje i djelovanje ove organizacije pričinilo društveno štetne posljedice, odlučeno je kao u dispozitivu rješenja“, navodi se u rješenju MUP-a.

Advokat Jugoslav Krpović je uložio žalbu Upravnom sudu na ovo rješenje Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Statut tužioca 'Ravnogorskog pokreta Crne Gore' ne sadrži odredbe o djelovanju koje bi ugrozilo državno uređenje Crne Gore, i kojima se zagovara bilo koji način nasilne promjene vlasti i ustavnog poretka kako to pogrešno u rješenju navodi tuženi. I sam Ustav Crne Gore u članu 46, da se svakom jamči pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti, kao i pravo da promijeni vjeru ili uvjerenje i slobodu da sam ili u zajednici sa drugima javno ili privatno ispoljava vjeru, molitvom, propovijedima, običajima ili obredom, dok se članom 53. Ustava jamči sloboda političkog, sindikalnog i drugog udruživanja i djelovanja bez odobrenja uz upis kod nadležnog organa. Posebno ukazujemo da Ravnogorski pokreti imaju pravo na osnivanje i djelovanje u svim demokratskim državama svijeta, osim u Crnoj Gori, koji sa ovakvim odlukama ostaje upamćena kao jedina zemlja koja krši ljudska prava onima čiji su preci dali krv za njenu slobodu.

Podsjećamo da je Narodna skupština Republike Srbije na sjednici 24. decembra 2004. godine, usvojila zakon koji je izjednačio prava pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini sa pravima pripadnika Narodnooslobodilačke borbe, uključujući i pravo na penzije”, navodi se između ostalog u tužbi.

Advokat: MUP može da traži zabranu od Ustavnog

Na ročištu u Upravnom sudu, advokat Krpović je između ostalog podsjetio da Ministarstvo unutrašnjih poslova ne daje odobrenje, već samo vrši upis nevladine organizacije. 

“Stoga prema Ustavu, Ministarstvo unutrašnjih poslova nema ovlašćenje da procjenuje ciljeve i djelovanje određene Statutom ove nevladine organizacije. Ako NVO djeluje suprotno Ustavu, Ministarstvo može da podnese Ustavnom sudu predlog za zabranu rada nevladine organizacije, a ne nikako da se upušta u njeno djelovanje i zbog toga odbije upis u registar”, kazao je advokat na ročištu. Zahtjev za upis “Ravnogorskog pokreta Crne Gore” podnio je Mileta Pavićević.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (21 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 158

 • stojan.perunov 1 godinu i 6 mjeseci
  Sonnyy,poz i tebi,i izvini što sam mlatio gluposti.
  • 3
  • 0
 • stojan.perunov 1 godinu i 6 mjeseci
  Sonnyy,sa tvojim zadnjim komentarom se potpuno slažem.
  • 3
  • 0
 • Sonnyy 1 godinu i 6 mjeseci
  Pa zadnji komentar je sustina ova ostala neslaganja su nebitna...pozdrav..
  • 3
  • 0