Nakon skeleta Ričarda III, naučnici u Lesteru našli i rimsko groblje

"Otkrili smo nove dokaze o poznatom groblju koje je postojalo van utvrđenog grada tokom 3. i 4. vijeka nove ere"
115 pregleda 2 komentar(a)
Lester, groblje, Foto: Foxnews.com
Lester, groblje, Foto: Foxnews.com
Ažurirano: 04.05.2013. 09:37h

Tim naučnika koji su otkrili ostatke engleskog kralja Ričarda III ispod parkirališta u centru grada Lestera, sada su na tragu još jednog otrkića. Oni su u istom gradu, na drugom parkingu, pronašli tragove rimskog groblja starog 1.700 godina.

Istraživači su pronašli 13 kompleta ostataka garderobe koja je pripadala osobama različitoe starosti i pola. Među ostacima za koje arheolozi sa Univerziteta u Lesteru vjeruju da datiraju iz 300 godine nove ere, pronađene se šnale, kopče za kaiš, te druge lične stvari.

Nađen skelet Ričarda III posljednjeg vladara kuće Jork >>>

"Otkrili smo nove dokaze o poznatom groblju koje je postojalo van utvrđenog grada tokom 3. i 4. vijeka nove ere", kazao je za BBC vođa tima Džon Tomas.

Rimski zakon zabranjivao je sahranjivanje unutar granica grada, pa su groblja nastajala van zidina, ali blizu saobraćajnica, objašnjava on.

Iskopine se nalaze na raskrsnici Ulice Oksford i Njuvark, na oko 130 metara ispred južnog ulaza rimskog grada Lestera.

Pronađeni ostaci, navodi Tomas, ukazuju na različite pogrebne običaje. Jedna grobica tako ukazuje na pagansku sahranu, sa obezglavljenim tijelom u fetalnom položaju, dok je glava postavljena blizu nogu. U grobnici su pronađene i dvije keramičke posude, za "put u zagrobni život".

Lester je osnovan u rimsko doba, oko 50. godine nove ere.

Bonus video: