Naučnici snimili stvaranje zvjezdanog sistema

Oko zvijezde AB Aurigae nalazi se gusti disk prašine i plina u kojem su astronomi uočili istaknutu spiralnu strukturu s područjem na kojem vjerovatno tek nastaje planeta
3365 pregleda 0 komentar(a)
Fotografija stvaranja zvjezdanog sistema, Foto: Eso
Fotografija stvaranja zvjezdanog sistema, Foto: Eso

Stručnjaci su sada uspjeli snimiti još jednu nevjerovatnu fotografiju – početak rađanja jednog zvjezdanog sistema. Pomoću teleskopa Evropskog južnog opservatorijuma s domišljatim nazivom – Vrlo veliki teleskop (VLT) uspjeli su uhvatiti naznake stvaranja sistema jedne mlade zvijezde, piše index.hr.

Oko zvijezde AB Aurigae nalazi se gusti disk prašine i plina u kojem su astronomi uočili istaknutu spiralnu strukturu s područjem na kojem vjerovatno tek nastaje planeta. Ovaj snimak mogao bi biti prvi direktni dokaz nastajanja mlade planete piše ESO.

"Do sada je identifiikovano više hiljada egzoplaneta, ali malo znamo o tome kako se oni formiraju", kazao je voditelj istraživanja, astronom Entoni Bokateli sa Univerziteta PSLu Francuskoj. Naime, stručnjacima je već poznato da se planete rađaju u diskovima prašine koji okružuju mlade zvijezde, no ovo novo zapažanje pružiće im ključne informacije o samom procesu stvaranja planeta.

"Ako želimo zabilježiti tačan trenutak nastanka planeta, moramo posmatrati vrlo mlade sisteme", rekao je Bokateli.

Bonus video: