Britanski naučnici došli do velikog otkrića kod težih kovid-19 bolesnika

Naučnici kažu da bi ovo otkriće moglo utabati put razvoju testa za utvrđivanje nivoa T-ćelija u krvi, što bi moglo dati rane indikacije o tome kod kojeg će se pacijenta razviti teži oblik bolesti.
3785 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Britanski naučnici počinju s testiranjem načina liječenja koji bi, nadaju se, mogao doprinijeti suzbijanju najtežih posljedica zaraze kovidom-19 kod bolesnika s teškom kliničkom slikom, piše BBC.

Otkrili su da pacijenti koji boluju od najtežeg oblika koronavirusa imaju izrazito nizak broj imunoloških ćelija koje se zovu T-stanice.

T-limfociti ili T-ćelije su, uz B-limfocite, ćelije stečenog imuniteta. Aktiviraju se pri kontaktu sa svojim antigenom, molekulom koji podstiče stvaranje antitijela, odnosno imunološku reakciju u organizmu, te obavljaju širok spektar funkcija koje uključuje imunitet ćelija i regulaciju imunološkog odgovora organizma.

Slijedi evaluacija učinka proteina interleukina 7

U novome kliničkom ispitivanju evaluiraće se učinak proteina interleukina 7, koji povećava broj T-ćelija i može pomoći u oporavku pacijenta. Spovode ga, piše BBC, naučnici sa instituta Francis Crick, King's Collegea u Londonu i bolnice Guy's and St Thomas.

Oni su proučavali krv 60 pacijenata oboljelih od kovida-19 te su uočili veliki pad T-ćelija.

Profesor Adrian Hayday sa instituta Crick je kazao da su on i kolege bili vrlo iznenađeni kad su vidjeli što se događa sa ćelijama stečenog imuniteta. "One nastoje zaštititi organizam, no čini se da virus djeluje tako da ih u tome sprečava jer se njihov broj značajno smanjio".

"U mikrolitri (0,001 ml) kapljice krvi zdrava osoba prosječno ima između 2000 i 4000 T-limfocita. Kod pacijenata zaraženih kovidom-19 koje smo testirali bilo ih je samo između 200 i 1200", kazao je.

Ovo otkriće bi moglo biti prelomno

Naučnici kažu da bi ovo otkriće moglo utabati put razvoju testa za utvrđivanje nivoa T-ćelija u krvi, što bi moglo dati rane indikacije o tome kod kojeg će se pacijenta razviti teži oblik bolesti.

Rezultati upućuju i na to da bi se specifičnim načinom liječenja uspio spriječiti pad broja ćelija imunološkog sistema.

Manu Shankar-Hari, savjetnik na odjeljenju za intenzivnu zaštitu bolnice Guy's and St Thomas', kaže da oko 70 posto pacijenata primljenih na to odjeljenje zbog kovida-19 tamo stigne sa između 400 i 800 limfocita po mikrolitri krvi. Čim se počnu oporavljati, nivo limfocita počinje rasti, dodaje.

Interleukin 7 već testiran na malom uzorku pacijenata

Interleukin 7 je već testiran na maloj grupi pacijenata sa sepsom i dokazano je da sigurno podiže nivo ovih ćelija.

U sklopu ovog ispitivanja naučnici će interleukin 7 dati pacijentima s niskim brojem limfocita, koji su na odjeljenju intenzivne zaštite proveli više od tri dana.

"Nadamo se da će se, nakon što se poveća broj tih ćelija, poboljšati opšte stanje pacijenata. Kao doktor na odjeljenju intenzivne zaštite svakodnevno se brinem o pacijentima vrlo lošeg zdravstvenog stanja, zbog čega bi uspješnost ovakvog liječenja bila vrlo ohrabrujuća", kazao je.

Bonus video: