Astronauti NASA u kapsuli SpaceX spustili se na Zemlju

"U ime timova SpaceX i NASA, dobrodošli na Zemlju. Hvala Vam što ste letjeli sa SpaceX", kazao je kontrolni tim SpaceX po spuštanju kapsule

10927 pregleda 5 komentar(a)
Uspješno se spustili u Meksičkom zalivu, Foto: Reuters
Uspješno se spustili u Meksičkom zalivu, Foto: Reuters

Američki astronauti Dag Harli i Bob Benken, koji su se odvojili od Međunarodne svemirske stanice (ISS) pomoću Dragon kapsule, privatne kompanije SpaceX Elona Maska, spustili su se u uspješno u Meksički zaliv.

Benken i Harli napustili su ISS kasno u subotu, a spustili su se, nakon putovanja od 21 sat, na obali Pensakole (Florida), kako je bilo i predviđeno, u 14:48 po lokalnom vremenu, odnosno u 20.48 po srednjevropskom vremenu.

"U ime timova SpaceX i NASA, dobrodošli na Zemlju. Hvala Vam što ste letjeli sa SpaceX", kazao je kontrolni tim SpaceX po spuštanju kapsule.

Dag Harli i Bob Benken
Dag Harli i Bob Benkenfoto: Reuters

Prilikom povratka u atmosferu Dragon kapsuli je bila usporena brzina sa više od 28.000 kilometara na sat, na oko 560 kilometara na sat, dok je prilikom spuštanja kapsula letjela 24 kilometra na sat.

Oklop kapsule izgrađen je tako da po povratku u atmosferu može da izdrži temperaturu do više od 1.900 stepeni, dok su Benken i Harli, noseći bijelo odijelo SpaceX, unutar kabine imali temperaturu od 29,4 stepeni Celzijusa.

Posada je provela do sat vremena plutajući unutar kapsule prije nego su ih zajednički timovi za spašavanje SpaceX i NASA izbave iz kapsule i smjestili u helikopter.

foto: Reuters

To je prva misija NASA sa posadom, koja je krenula na put iz SAD-a, u posljednjih devet godina.

Jutros je astronaute probudio poziv njihovih sinova.

"Dobro jutro, Dragon Endevor", kazao je Harlijev sin u snimljenoj poruci poslatoj kapsuli. "Srećan sam što si otišao u svemir, ali sam još srećniji što se vraćaš kući", dodao je sin.

Privatna kompanija SpaceX Elona Maska postala je prva privatna kompanija koja je lansirala čovjeka u svemir.

NASA je kompaniji SpaceX povjerila razvoj novog svemirskog taksija i ako se ta misija završi uspješno, Amerikanci više neće zavisiti od Rusa kako bi letjeli u svemir.

foto: Reuters

NASA, sa ciljem pokretanja komercijalnog tržišta za putovanja u svemir, dodijelila je ukupno gotovo 8 milijardi dolara SpaceX i Boingu u 2014. kako bi razvili svemirske kapsule.

Harli (53) i Benken (49) su zaposlenii u NASA pod ugovorom sa SpaceX.

Benken i Harli su prvi astronauti koji su sletjeli u američkoj kapsuli u posljednjih 45 podina.

Završetak misije u samoj završnici pratila je zabrinutost oko uspješnog spuštanja zbog tropske oluje "Isaias" koja već par dana ugrožava tu regiju. Ali zvaničnici SpaceX kazali su da je vrijeme na području spuštanja bilo "vrlo mirno".

Bonus video: