Njemački naučnici će uzgajati svinje za transplantacije srca ljudima

Američki stručnjaci prije mjesec presadili prvo modifikovano svinjsko srce čovjeku

4143 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemački naučnici planiraju ove godine da kloniraju i uzgajaju genetski modifikovane svinje koje će služiti kao davaoci srca ljudima, objavljeno je mjesec dana nakon što su američki stručnjaci presadili prvo modifikovano svinjsko srce čovjeku.

Ekhard Volf, naučnik na Univerzitetu Ludviga-Maksimilijana (LMU) u Minhenu, rekao je kako je cilj njegovog tima da nova vrsta, modifikovana iz pasmine Oklend, bude spremna za eksperimentalne transplantacije do 2025. godine.

U prvoj operaciji takve vrste tim s Medicinskog univerziteta u Merilendu prošlog mjeseca je transplantirao srce svinje s deset modifikacija smrtno oboljelom čovjeku. Njegovi ljekaru kažu da dobro reaguje, iako postoji opasnost od infekcije, odbacivanja organa ili visokog krvnog pritiska, prenosi Hina.

"Naš plan je nastaviti s jednostavnijim modelom, odnosno s pet genetskih modifikacija", rekao je Volf, čiji je rad izazvao burnu raspravu u zemlji s jednom od najnižih stopa donacije organa u Evropi i snažnim pokretom za prava životinja.

Dugogodišnja istraživanja

Volf istražuje transplantacije sa životinja na čovjeka - poznate kao ksenotransplantacije – već 20 godina. Rekao je da će njegov tim koristiti tehnologiju kloniranja kako bi stvorio samo "životinje začetnice", iz kojih će se uzgajati buduće genetski identične generacije.

Prva takva generacija trebalo bi da bude rođena ove godine, a njihova srca biće testirana na babunima prije nego što tim zatraži odobrenje za kliničko ispitivanje na ljudima za dvije ili tri godine, rekao je Volf.

Transplantacije će se koristiti za osobe kojima je dijagnostikovano zatajenje organa i koje nemaju druge mogućnosti za liječenje, a na listi čekanja je u Njemačkoj krajem 2021. bilo oko 8.500 ljudi, prema podacima tamošnjeg Društva za transplantaciju organa.

"Etički vrlo upitno"

Volfove pristalice kažu da bi životinjski donatori mogli pomoći u skraćivanju liste čekanja, ali protivnici tvrde da tehnologija zadire u prava životinja, da degradira svinje na nivo fabrike organa, dok majmuni korišćeni u eksperimentima transplantacija umiru u agoniji.

U februaru 2019. godine peticija njemačke grupe "Ljekari protiv eksperimenata na životinjama", koja zahtijeva zabranu istraživanja ksenotransplantacije, prikupila je više od 57.000 potpisa.

Kristina Berhtold, portparolka minhenske filijale njemačkog društva za dobrobit životinja, nazvala je takvu praksu "etički vrlo upitnom". "Životinje ne bi trebalo da služe kao rezervni dijelovi za ljude", rekla je. "Kućni ljubimci, životinje s farmi, klonirane ili prirodno rođene životinje, sve one imaju iste potrebe, strahove i prava."

Bonus video: