Uspjeh učenika iz Podgorice i Petnjice na smotri naučno-tehničkog stvaralaštva mladih

Na smotri je učestvovalo blizu 450 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Sjeverne Makedonije, a takmičili su se u 28 disciplina sa više od 450 radova

8945 pregleda 154 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Učenici OŠ “Štampar Makarije” iz Podgorice i “Trpezi” iz Petnjice uspješno su završili učešće na Međunarodnoj smotri naučno-tehničkog stvaralaštva mladih, koja je od 5. do 7. maja održana u Banovićima u Bosni i Hercegovini.

Na smotri je učestvovalo blizu 450 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Sjeverne Makedonije, a takmičili su se u 28 disciplina sa više od 450 radova. Budući inžinjeri, naučnici te vrhunske zanatlije predstavili su svoje ideje i dostignuća iz nauke i tehnike te pokazali da zemlje zapadnog Balkana ne treba da brinu za svoju budućnost.

Škola iz Petnjice može se pohvaliti drugim mjestom i srebrnom medaljom u disciplini Graditeljska baština, a ekipu su činili Amila Skenderović, Džejla Duraković, Sanda Skendrović i Dilara Tiganj, dok su treće mjesto i bronzanu medalju osvojili u disciplini Arhitektura budućnosti i to učenice Tiganj i Duraković. Njihovi mentori bili su nastavnici Muhedin Hadžić i Anel Čoković.

Podgorička OŠ “Štampar Makarije” je na ovom takmičenju učestvovala uz podršku organizacija Montenegrorobotics i Politehnika, a osvojila je čak pet medalja. Prvim mjestom mogu se pohvaliti Mila Leković i Miloš Vidaković u disciplini Elektrotehnika i komunikacije, kao i Višnja Vujović i Una Franović u disciplini Inovacije.

Drugo mjesto osvojili su Miloš Vidaković, Mila Leković i Jana Knežević u disciplini Elktrotehnika i energetika, dok je Vidaković sa drugaricom Milicom Ćetković bio vicešampion u disciplini Agrotehnika. Posljednju, ali ne i manje značajnu medalju za ovu Osnovnu školu obezbijedili su Milica Ćetković i Filip Kuševija, i to drugo mjesto u disciplini Radovi VII razreda.

Smotru naučno-tehničkog stvaralaštva u Banovićima organizovali su Udruženje za naučno-tehnički odgoj mladih u Tuzlanskom kantonu i Javna ustanova Osnovna škola Banovići.

U sklopu smotre, u organizaciji Pedagoškog zavoda TK održan je i okrugli sto na temu “Perspektive i izazovi tehničke kulture”. S prijateljima iz regiona razgovaralo se o funkcionisanju nastave tehničke kulture, dostignućima u ovoj oblasti i poticanju mladih da se bave istom.

Bonus video: