navigacija Naslovnica Premium

MJEŠTANI I NVO ZATRAŽILI OD NADLEŽNIH INSTITUCIJA

23.2.2018 09:18

Ne dajte dozvole za mHE Bukovica

Vlasnik firme Hydra je Milovan Maksimović, brat od ujaka bivšeg premijera Mila Đukanovića

Ne dajte dozvole za mHE Bukovica Mještani pokrenuli inicijativu za zaštitu rijeke: Bukovica
Dejan Peruničić
Foto: Arhiva Vijesti Autor: Dejan Peruničić

Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu izgradnje mini hidroelektrana “Bukovica 1″” i “Bukovica 2″” planiranih na rijeci Bukovici u opštini Šavnik ima brojne nedostake i Agencija za životnu sredinu taj dokument, koji je preduslov za dobijanje dozvole za gradnju, treba da odbaci kao neprihvatljiv.  

To se navodi u komentarima na elaborat, koji je Ekološki pokret Ozon dostavio Agenciji, u dogovoru sa mještanima koji su pokrenuli građansku inicijativu za zaštitu rijeke Bukovice.

Koncesiju na vode Bukovice na 27 godina dobila je firma Hydra MNE i ima namjeru da gradi dvije mini centrale. Njihovoj namjeri usprotivili su se mještani više sela u Šavniku koji su u odbranu Bukovice osnovali NVO Donja Bukovica i pokrenuli potpisivanje peticije za zabranu gradnje elektrana na toj rijeci. Vlasnici kompanije Hydra  su Milovan Maksimović, brat od ujaka bivšeg premijera Mila Đukanovića, i Jovan Gordijan. Izvršni direktor je Boban Garović. 

Milovan Maksimović Maksimović 

“Elaborat ima brojne nedostatke. Kako  tumačiti to što se u proceduru kreće bez elementarno potrebnih podataka kao što se nulto stanje životne sredine, zona sanitarne zaštite vodoizvorišta, vremenski raspored za izvođenje i prestanak funkcionisanja projekta, planirani početak i završetak izvođenja radova, opis alternativa i još dosta otvorenih pitanja koja nam daju za pravo da Agenciji predložimo da kao nadležni organ predmetni elaborati odbaci kao neprihvatljiv“, kazao je direktor Ozona Aleksandar Perović.

U komentarima na elaborat koji je na javnoj raspravi, navodi se da u opštini Šavnik još nisu urađene zone sanitarne zaštite vodoizvorišta koja se mogu koristiti za vodosnabdijevanje ili flaširanje vode u komercijalne svrhe, niti su vršena zakonom propisana istraživanja, da ne postoje detalnji podaci svih parametara životne sredine na užoj lokaciji projekta, zbog čega se ne može utvrditi nulto stanje.

“U prostorno-urbanističkom planu opštine Šavnik postoje dijametralno suprotne opcije, sa jedne strane stavljanje pod odgovarajući vid zaštite predmetnog područja, a sa druge izgradnja minihidroelektrana. Elaborat nije dao opis razmatranih alternative, shodno pravilniku  o sadržini elaborata, nije preciziran vremenski raspored za izvođenje i prestanak funkcionisanja projekta, niti planirani početak i završetak izvođenja radova”, smatraju u “Ozonu”.

Navodi se i da prirodni značaj rijeke Bukovice obavezuje nadležne isntitucije da zaštite javni interes i iskoriste njene potencijale na održiv način.

“Apsurdna je tvrdnja iz Elaborata da će predložena rješenja imati pozitivan uticaj na zaštitu segmenata životne sredine koji mogu uticati na zdravlje stanovništva'. Izgradnjom mHE Bukovica trajno bi se narušila ekosistemska harmonija na ovom području, što ima za posljedicu i negativne uticaje na zdravlje ljudi koji žive na tom području. Potrebno je uraditi socijalni uticaj projekta na lokalnu zajednicu”, piše u komentarima Ozona.

JWPlayer video mesto

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (6 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 6

 • E_VIVA_ZABJELO 9 mjeseci i 2 nedjelje
  Pretpostavljam da si ti iz ove prve skupine.
  • 1
  • 0
 • E_VIVA_ZABJELO 9 mjeseci i 2 nedjelje
  Vidjecemo da li ce im proci zlocinacka ideja unistavanja jedne rijeke koja je najveci dragulj tog kraja. Uskoci i i Drobnjaci su zaustavili velikog Smail Agu Čengića, a ne da ne ugaze ovih par bubasvaba sto stoje iza Hydra MNE.
  ( 1 )
  • 5
  • 1
  Glogovina 23.2.2018 12:40
  ne junaci se ni ti. Smajlagu su junacki s ledja a ove valja docekati prsa u prsa
  • 0
  • 1
 • Glogovina 9 mjeseci i 2 nedjelje
  praznoglavci unistavaju punoglavce..
  ( 1 )
  • 1
  • 1
  E_VIVA_ZABJELO 23.2.2018 14:18
  Pretpostavljam da si ti iz ove prve skupine.
  • 1
  • 0