navigacija Naslovnica Premium

USTAVNI SUD DAO DODATNI ROK TUŽIOCIMA, SLUČAJ ZLATARSKE JOŠ NEZAVRŠEN

8.11.2017 13:09

Ne žure da nađu Martinovićeve batinaše

“Dokazano je da su policijski službenici prilikom upotrebe sile psovali i vrijeđali podnosioca, ophodeći se na način koji vrijeđa ljudsko dostojanstvo”

Ne žure da nađu Martinovićeve batinaše Najamanje njih 30 zvjerski udaralo: Napad na Martinovića
Mila Radulović
Foto: screenshot (YouTube) Autor: Mila Radulović

Iako su prošla tri mjeseca pošto  je Ustavni sud utvrdio da je podgoričko tužilaštvo vodilo  nedjelotvornu istragu torture nad Miloradom Mijom Martinovićem, koji je pretučen nakon protesta Demokratskog fronta 24. oktobra 2015, odluka još nije objavljena u “Službenom listu”. 

Tužilaštvo i policija time su dobili dupli rok da isprave propuste, odnosno nađu ko je u grupi specijalaca koja je zaustavila Martinovićev automobil, a zatim ga pretukla. 

Ustavni sud je   25. jula usvojio ustavnu žalbu Akcije za ljudska prava (HRA)  zbog nedjelotvornosti istrage torture nad Martinovićem. 

Od tada do juče izašla su 23 “Službena lista”, gdje je ona mogla biti objavljena, kako bi tužilaštvu i policiji počeo da teče tromjesečni rok.

HRA je podnijela ustavnu žalbu za  Martinovića, jer protekle dvije godine državno tužilaštvo nije preduzelo sve neophodne mjere i radnje koje bi zadovoljile evropski standard djelotvorne istrage. 

"Martinovića, koji se u svom vozilu nalazio sa dva prijatelja, zaustavila je policija te večeri oko 23 sata, u Ulici Jovana Tomaševića, u blizini sjedišta Uprave policije, a zatim je najmanje trideset policajaca učestvovalo u demoliranju njegovog vozila i zvjerskoj torturi nad njim, kada su mu nanijete teške tjelesne povrede”, navodi se u žalbi HRA koju je prihvatio sud. 

Vlada je lani iz državnog budžeta, odnosno  novca građana, Martinoviću dala 130.000 eura za “materijalnu i nematerijanu štetu i svaku buduću štetu koja bi po njega mogla da nastane".

Ona međutim nije obezbijedila  da odgovaraju svi službenici policije koji su zloupotrijebili javna ovlašćenja. “Procesuirana su samo dvojica pripadnika SAJ-a, koji su se prijavili i priznali zločin, kao i njihov komandant zbog prikrivanja svih izvršilaca krivičnog djela torture", navodi se u žalbi HRA.

Inače, danas je istekao rok Tužilaštvu u Upravi policije da  Ustavni sud obavijeste šta su preduzeli  po njegovom nalogu da sprovedu temeljnu, nezavisnu i brzu istragu u slučaju torture  u Ulici Miljana Vukova u Podgorici,  takođe nakon protesta DF-a 24.oktobra 2015.

Ustavni sud je naime krajem juna usvojio ustavnu žalbu HRA zbog torture nad  Branimirom Vukčevićem i Momčilom Baraninom u Zlatarskoj. 

“Nalaže se Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici da preduzme druge odgovarajuće mjere i radnje, radi sprovođenja temeljne, brze i nezavisne istrage koja treba da osigura identifikovanje i krivično gonjenje policijskih službenika Uprave policije Crne Gore - SAJ, za koje se osnovano sumnja da su, na štetu podnosioca, izvršili krivično djelo zlostavljanje”, piše u odluci suda. 

ODT u Podgorici je dobio rok od tri mjeseca  da izvrši ovu odluku Ustavnog suda a nakon toga da dostavi izvještaj o tome.

„ODT je obavijestilo Ustavni sud o preduzetim radnjama u predmetu formiranom protiv za sada neidentifikovanih policijskih službenika i pripadnika SAJ-a zbog izvršenja krivičnog djela na štetu M.B. i B.V.“, odgovor je portparolke podgoričkog tužilaštva Danke Ivanović „Vijestima”. I portparolka VDT-a  Dragana Unković potvrdila  je da je vrhovni tužilac obaviješten da je ODT ispunio obavezu koju mu je sud zadao. Oni nisu navodili koje su istražne radnje preduzete po nalogu suda.

MUP i Uprava policije, koji su dobili nalog Ustavnog suda da sarađuju sa Tužilaštvom pomažući u prikupljanju dokaza,  za procesuranje odgovornih, nijesu odgovorili na pitanja „Vijesti“ da li su do danas poslali izjašnjenje sudu.

U odluci koja je objavljena u „Službenom listu“ navodi se da se „na osnovu skupa indicija, video snimka dostupnog na internet servisu “You Tube”, dokaza pribavljenih u predmetu Ktn.br.656/15, kao i iz nespornih, dovoljno ozbiljnih, jasnih i usaglašenih pretpostavki, može “van razumne sumnje” potvrditi vjerodostojnost podnosiočeve tvrdnje da je kritične noći bio izložen nečovječnom postupanju neidentifikovanih policijskih službenika SAJ-a, i da je tom prilikom zadobio lake tjelesne povrede, koje su morale kod njega izazvati fiziĉčku i psihiĉčku patnju i bol“.

Istražiteljima šefuju isti, kao i policajcima koje istražuju

“Uprava policije nije sprovodila radnje na način koji bi zadovoljile standard djelotvorne i temeljite istrage, te da na ishod istrage svakako nijesu mogli uticati navodi da je identifikaciju počinilaca otežavala činjenica da su pripadnici policijske jedinice SAJ, kritične prilike nosili zaštitne kacige i gas maske, kao i da snimci izuzeti sa video nadzora nijesu bili od koristi. 

Stav je Ustavnog suda da istraga policije o nedoličnom ponašanju njenih službenika nije mogla biti ni nezavisna, budući da se radi o kolegama zaposlenim u istom državnom organu”, piše o odluci US koja se tiče torture u Zlatarskoj. 

Ustavni sud smatra, kako se dodaje, da je nadležno državno tužilaštvo sprovodilo istragu na način koji ne zadovoljava standard nezavisnosti istrage. “Jer je u kontinuitetu zahtijevalo od Uprave policije da preduzme mjere i radnje u cilju identifikacije policijskih službenika, zanemarujući pri tom da su policijski službenici, od kojih se traži sprovođenje istrage, podređeni istovjetnom zapovjednom lancu, kao i oni policijski službenici koji su bili podvrgnuti istrazi. Navedeno je stvorilo ozbiljnu sumnju u spremnost Tužilaštva da sprovede nezavisnu istragu,” piše o odluci Ustavnog suda.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (3 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 12

 • Vuko_Vasov 1 godinu
  Važno je da su tzv. "žensku bandu" kaznili i smirili pa se više ne grebu i ne čupaju međusobno ... Pi , kakvi ste ne bilo vas ...
  • 7
  • 0
 • Consigliere 1 godinu
  Po tebi to opravdava ono iživljavanje i pokušaj njegovog ubistva?
  • 5
  • 0
 • messigenije 1 godinu
  Samo izopačeni um može da podrži zversko prebijanje Mija Martinovića i svih ostalih prebijenih u obračunu sa nenaoružanim i nenasilnim narodom,a svako ko je radio protiv zakonito i od učesnika i od SAJovaca treba da odgovara,a posebno"ZVERI"koje su se onako"životinjski"ponašali na snimcima,a šta reći za"IZVIĐAČE"iz tužilaštva,sramota zakona,???????????,ENDE.
  • 4
  • 0