navigacija Naslovnica Premium

UPLATA SUPROTNA ZAKONU

27.6.2018 14:55

Negativno mišljenje DRI na reviziju pravilnosti DNP: Prenijeli 56.300 eura na izborni račun DF

„DNP je trebalo da izvršioce angažuje ugovorom o radu, a ne ugovorom o djelu, jer navedeni poslovi po prirodi i opisu spadaju u poslove iz redovne djelatnosti partije“, kazali su iz DRI

Negativno mišljenje DRI na reviziju pravilnosti DNP: Prenijeli 56.300 eura na izborni račun DF Predsjednik DNP Milan Knežević
MINA
Foto: Filip Roganović Autor: MINA

Državna revizorska institucija (DRI) dala je pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Demokratske narodne partije (DNP) za prošlu godinu i negativno na reviziju pravilnosti.

Iz DRI su saopštili da je na izražavanje negativnog mišljenja na reviziju pravilnosti uticalo, između ostalog, to što DNP nije realno planirao prihode i rashode za prošlu godinu.

„Revizijom je utvrđeno da je DNP sa računa za redovno poslovanje prenijela 56,3 hiljade eura na izborni račun Demokratskog fronta (DF). Prenos je obavljen shodno odlukama Predsjedništva DNP za potrebe finansiranja troškova izborne kampanje za parlamentarne izbore održane 16. oktobra 2016. godine“, navodi se u saopštenju.

Iz DRI su dodali da je uplata po tom osnovu obavljena u periodu od 9. januara do 7. aprila prošle godine, odnosno nakon proglašenja konačnih rezultata izbora, zbog čega se konstatuje da su uplate obavljene suprotno odredbama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

„Revizijom je utvrđeno da je DNP, po osnovu ugovora o djelu, isplatila 80,26 hiljada eura  naknada izvršiocima angažovanim za obavljanje administrativno-tehničkih i poslova obezbjeđenja, usluga marketinga, istraživanja javnog mnjenja, knjigovodstvenih poslova, konsultantskih usluga, poslova organizacije kulturnih manifestacija, priprema materijala za sjednice Glavnog odbora, poslove stručno-političkog saradnika i usluge prevoza i održavanja higijene“, navodi se u saopštenju.

Neto naknade su isplaćene za 31 osobu. Isplaćeno je od 100 eura do 7,2 hiljada eura po izvršiocu za period angažovanja od mjeseca do godinu.

„DNP je trebalo da izvršioce angažuje ugovorom o radu, a ne ugovorom o djelu, jer navedeni poslovi po prirodi i opisu spadaju u poslove iz redovne djelatnosti partije“, kazali su iz DRI.

DNP je na isplaćene neto naknade obračunao i platio poreske obaveze, kao da su svi angažovani u radnom odnosu.

„U postupku revizije državnom revizoru nijesu prezentovani dokazi o radno – pravnom statusu za 18 ugovorom angažovanih osova, pa se nije moglo utvrditi da li je obračun poreskih obaveza pravilno primjenjen, budući da se poreske obaveze ne obračunavaju na isti način za one u radnom odnosu i nezaposlene“, rekli su predstavnici DRI.

Iz DRI je kazala da DNP prilikom zapošljavanja nije shodno odredbama Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti, obavila prijavu slobodnih radnih mjesta Zavodu za zapošljavanje.

„Revizijom je utvrđeno da DNP nije internim aktom precizno utvrdio ko ostvaruje pravo na naknade po osnovu troškova reprezentacije, mobilnih telefona i goriva, kao i limite za njihovu potrošnju“, saopštili su iz DRI.

Revizijom Godišnjeg finansijskog izvještaja za prošlu godinu je obavljena je provjera realizacije preporuka datih u Izvještaju o reviziji godišnjeg finansijskog izvještaja za 2016. godinu.

Revizijom tog izvještaja utvrđeno je da je DNP realizovao jednu preporuku, nije realizovao četiri, dok su dvije djelimično realizovane. 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 2

 • Maču1pikču 2 mjeseca i 3 nedjelje
  o djelu ili o radu. koji problem jbg....
  • 0
  • 0
 • Inception 2 mjeseca i 3 nedjelje
  Milan poštenje osnovno. Samo što uzima pare od partije.
  • 3
  • 1