navigacija Naslovnica Premium

CGTVITUJE: O CRNOGORSKOM SPORTU (I MLADIMA)

1.12.2014 21:12

Neki sportski klubovi imaju i NVO, dobijaju novac, a ništa ne rade

“Novac koji država opredjeljuje za program sportskih organizacija bi trebalo kontrolisati”

Neki sportski klubovi imaju i NVO, dobijaju novac, a ništa ne rade Vušurović
Damira Kalač
Foto: Savo Prelević Autor: Damira Kalač

Ministarstvo sporta je prijeko potrebno crnogorskim sportistima i oni su svojim rezultatima apsolutno zaslužili svoje “mjesto” u Vladi, kaže Igor Vušurović, proslavljeni odbojkaš i v.d. direktora Uprave za mlade i sport.

Vušurović je protekle sedmice, u okviru diskusije Crna Gora na Twitteru – uključi se u promjene, sa naloga cgtvituje vodio diskusiju o crnogorskom sportu.

Obrazlažući navode da je crnogorskom sportu mjesto u Vladi, “Vijestima” je kazao da bi tako bilo lakše kreirati razvoj sporta, te donositi zakonske propise koji bi tretirali pitanje sporta, u saradnji sa ostalim ministarstvima u Crnoj Gori.
“Ako crnogorski naučnici imaju svoje mjesto, uz dužno poštovanje prema njima i rezultatima koje su postigli, mislim da bi adekvatno trebalo da budu praćeni i sportisti”, kazao je Vušurović.

Proslavljeni odbojkaš je diskusiju na Twitteru zapravo započeo govoreći o sportu u školama, temom koja je iskristalisana prije više mjeseci, kada je rukometaš Zoran Roganović vodio diskusiju sa cgtvituje.

Ko radi sa djecom

A jedno od prvih pitanja na tu temu bilo je “ko su licencirani treneri koji rade sa djecom”.

Sportski novinar Vlado Perović je pitao da li su poznata njihova imena, te da li je to dovoljno i postoji li hiperinflacija diploma.

Vušurović je kazao da registar trenera vodi nacionalni sportski savez za određenu vrstu sporta, pa tako džudo trener dobija licencu svog saveza.

“Kada nacionalni savez rangira trenera pred komisijom, onda bi trebalo tek izdavati rješenje o registraciji kluba”, smatra Vušurović.

“Novac koji dajete za članarinu, uplaćujte na žiro račun kluba. Klub mora imati račun u banci, PIB... Za taj novac, dijete može da bude i osigurano za vrijeme koje provodi na treningu”

Otvoreno je i pitanje šta djeca koja su članovi nekog sportskog kluba dobijaju u klubu uopšte.

“Moj brat (13) plaća košarku 40 eura, a ne dobija ni dres besplatno, kamoli da igraju u nekim ligama. Ne kapiram gdje ide taj novac”, kazala je jedna od učesnica u diskusiji.

Vušurović je rekao da bi djeca trebalo da dobijaju osiguranje na mjesečnom nivou i savjetovao da se novac nikako ne daje trenerima na ruke.

“Novac koji dajete za članarinu, uplaćujte na žiro račun kluba. Klub mora imati račun u banci, PIB... Za taj novac, dijete može da bude i osigurano za vrijeme koje provodi na treningu”, rekao je on, dodajući da bi država, u saradnji sa nacionalnim savezima, trebalo da uređuje pitanje licenci i rangiranja trenera.

Crna Gora ima 1.800 SO

Vušurović smatra da je neophodna i kontrola sportskih organizacija po opštinama.

“U Podgorici je, prema registru, upisano 527 klubova”, kazao je on.

U Crnoj Gori je, prema njegovim riječima, registrovano 1.800 sportskih organizacija. Vušurović smatra da bi klubovi trebalo da budu registrovani kao privredna društva, da imaju dobar marketing...

Kontrole klubova bi, prema njegovim riječima, trebalo da podrazumijevaju i kontrolu finansija.

“Novac koji država opredjeljuje za program sportskih organizacija takođe treba kontrolu”, rekao je Vušurović.

On je rekao da nije rijetkost da sportski klub (savez) ima svoju “kopiju” u registru Ministarstva unutrašnjih poslova kao NVO za oblast sporta – njih 117.

“Oni kao klubovi apliciraju na konkursima UMS i Ministarstva finansija, gdje imaju prostora i za projekte NVO oblast sporta. Nije rijedak slučaj da se jedno lice pojavljuje u pet NVO i sportskih organizacija. Gledao sam ranija rješenja iz pomenutih konkursa i vidio NVO/SO koje su dobijale novac za programe, a da nisu sprovele nijednu aktivnost”, rekao je Vušurović.

Na pitanje šta je urađeno tim povodom, on je rekao da će inicirati izmjene uredbe.

Još bez Pravilnika o zdravstvenoj zaštiti sportista

Crna Gora još nema Pravilnik o zdravstvenoj zaštiti sportista, kazao je proslavljeni odbojkaš tokom diskusije.

“Sredinom jula Uprava za mlade i sport je inicirala sastanak sa tadašnjim ministrom zdravlja Miodragom Radunovićem i njegovim saradnicima. Tada smo predočili i potrebu za formiranjem sportsko-medicinske ustanove gdje bi se vršili pregledi ne samo sportista, već i svih aktivnih osoba koje žele da znaju nivo svoje fizičke spreme”, rekao je Vušurović.

Uprkos tome što je pitanje pokrenuto prije više mjeseci, odgovor o Pravilniku još nije stigao...

“Sivi” sport

Ima li lijeka protiv upliva novca od kriminala i menadžera i sive zone u crnogorski sport, pitao je jedan od učesnika u diskusiji.

Vušurović je kazao da na takve stvari “nije imuna ni Evropa, ni mi kao društvo”.

“Tok novca kontrolišu druge institucije i resori. Mislim da je za prevenciju od ovakve pojave nužno angažovanje više ministarstava”, rekao je on.

Sada, kako je rekao, postoji sportska ambulanta u MRC, u Podgorici, koja sadržajem ne ispunjava uslove za crnogorske sportiste.

“Sport nije ograničen samo na talenat, već i na istraživanje, analize, testove, komparaciju rezultata iz polja medicine...”, objasnio je on.

Zastave

Tokom diskusije, Vušuroviću je postavljeno pitanje u vezi sa odlukom sportiste da brani boje neke druge, a ne matične države.

“Sportisti imaju pravo na izbor gdje će da igraju i za koga, kreiraju uslove pod kojima nastupaju za određeni klub, ali reprezentativna karijera je nešto drugo. Meni je lično teško da shvatim odluku nekog crnogorskog sportiste da nastupa za drugu reprezentaciju”.

Igram svoju igru

Vušurović je tokom diskusije podsjetio na projekat “Igram svoju igru”, tokom kojeg će u 33 TV emisije na Javnom servisu biti popularizovani i propagirani zdravi stilovi života kroz sport.

“Emisija promoviše djecu, koja su u različitim sportovima imala uspjeha na takmičenjima u Crnoj Gori. Pored sportskih uspjeha, oni su i odlični đaci. Cilj serijala je prezentacija uspjeha kroz disciplinu i rad, odricanje i fizički napor uz poštovanje sportske etike”, kazao je on.

Crna Gora na Twitteru - uključi se u promjene je inicijativa koju realizuju Centar za demokratsku tranziju (CDT) i Fond za aktivno građanstvo i tokom kojeg svake sedmice druga javna ličnost vodi diskusiju na određenu temu.

Do petka 28. novembra, sa naloga cgtvituje diskusiju će voditi ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković. Njegove objave možete pratiti na hashtagu #mrss.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Vezani članci

Izdvojeni komentari Komentara: 6

 • Kastro 3 godine i 11 mjeseci
  Cus "BI TEREBALO" pa nego sta nego bi trebalo.... Ja znam za deset organizacija koje uzimaju grdne pare a nista ne rade.... pogledajte samo koliko imate KUD-ova u Beranama samo jedne godine su dobili svi po 6 hilj. A samo jedno radi... a zna se i cija su..
  • 3
  • 0
 • Dingospo1 3 godine i 11 mjeseci
  Vrhunski sportista a jos bolji čo'jek.Ne moze sam protiv marve!!!
  • 3
  • 0
 • Kastro 3 godine i 11 mjeseci
  Sram vas bilo ni jedna skola nema fizicko kako treba samo djeci daju loptu i to je to...sva su nam se djecaiskrivila i sa 12 godina zaokruzila, maximalno ste im smanjili fiz aktivnos a u avaku skolu ubacili brzu hranu, sumnjivu...
  • 2
  • 0