navigacija Naslovnica Premium

VOŽNJA KAO I DO SADA

1.9.2011 18:30

Nema para za osavremenjivanje gradskog prevoza u Podgorici

Odbornici su izglasali Studiju dugoročnog razvoja javnog gradskog i prigradskog saobraćaja u Podgorici

Nema para za osavremenjivanje gradskog prevoza u Podgorici
Foto: Luka Zeković Autor: Marija Ivanović

Savremeniji gradski prevoz nije dočekao đake početkom školske godine, iako je na raspravi u februraru sekretar za komunalne poslove i saobraćaj Miomir M. Mugoša najavio tu mogućnost.

Sekretar Mugoša je “Vijestima” kazao da trenutno nema para za osavremenjivanje gradskog i prigradskog prevoza putnika.

" U toku je izrada Odluke o organizovanju javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji Glavnog grada, a nedostaju i pare za sprovođenje Studijom planiranih rješenja, koja će tek biti predviđena budžetom za narednu godinu. Tako da sada nema uslova za ostvarenje nekog od predviđenih scenarija osavremenjivanja gradskog i prigradskog prevoza" kazao je Mugoša.

Biće bezbjednije

On navodi da su i pored neostvarenih Studijom predviđenih rješenja u gradski i prigradski saobraćaj uložena značajna finansijska sredstva za njegovo poboljšanje.

" Glavni grad je od početka godine uložio značajna finansijska sredstva u vezi s poboljšanjem infrastrukture na trasama kojma se odvija autobuski saobraćaj.

Rađeno je na izgradnji, rekonstrukciji i opravci gradskih saobraćajnica i lokalnih puteva.

Zatim, obilježavana su stajališta na kolovozu, popravljane su nadstrešnjice na autobuskim stajalištima, opremani su putni prelazi preko željezničkih šina saobraćajnom opremom i signalizacijom, uređivano je zelenilo... Preduzeća koja obavljaju javni prevoz putnika obnovila su i inovirala autobuske kapacitete. Konstatovao bih da će gradski i prigradski saobraćaj jesenas biti bezbjedniji, kvalitetniji, udobniji i sa većom frekvencijom polazaka"rekao je Mugoša.

U Skupštini Glavnog grada, na sjednici održanoj krajem aprila ove godine, odbornici su izglasali Studiju dugoročnog razvoja javnog gradskog i prigradskog saobraćaja u Podgorici, kojom je definisan novi sistem organizovanja i upravljanja javnim gradskim i prigradskim prevozom u Glavnom gradu.

Tri scenarija unapeđenja

Ponuđena tri scenarija unapređenja saobraćaja sadrže koncept razvoja javnog prevoza putnika u glavnom gradu-

Scenario “A” podrazumijeva zadržavanje postojeće mreže linija i uvođenje elektronske vozne karte.

Novi sistem naplate omogućiće i kontrolisanje reda vožnje, uvođenjem satelitskog sistema praćenja vozila, sa arhiviranjem podataka o izvođenju redova vožnje.

Uvođenjem elektronske karte ostaje u funkciji i dio postojećeg sistema naplate sa gotovinom u vozilima koje važe samo za jednu vožnju i ne omogućavaju besplatno presijedanje. Na taj način, korisnik se motiviše za kupovinu elektronske vozne karte.

Za dijeljenje ukupnog prihoda sistema JMPP (Javnog masovnog prevoza putnika) , organizovaće se centralna klirinška funkcija i funkcija dijeljenja prihoda u obliku klirinške kuće, kao odjeljenja unutar upravljačkog organa, odnosno unutar gradske uprave.

Povećanje broja putničkih kilometara, zahtijevaće povećanje kapaciteta voznog parka za 5 vozila, odnosno na ukupno 60 vozila.

Scenario “B” zadržava jedinstvenu voznu kartu, uvodi bolju prostornu dostupnost uvođenjem tri nove gradske linije i korekcijom nekih prigradskih linija, za lakše presijedanje putnika, što će zahtijevati širenje voznog parka prevoznika sa 12 autobusa.

Scenario “C” pored jedinstvene vozne karte i bolje prostorne dostupnosti mreže linija i autobuskih stajališta, povećaće frekvenciju polazaka na značajnim koridorima. To će usloviti povećanje voznog parka prevoznika za još 23 vozila u odnosu na scenario “B”, odnosno za 40 vozila u odnosu na scenario “A”

Za tri nove linije još 17 autobusa

Studijom su predviđene i tri nove linije, a prevoznici će moći da zadovolje opsluživanje tri nove gradske linije, ukoliko u skladu sa scenarijem “B”, obezbijede nabavku još 17 novih autobusa. - Linija 101 “Konik-Zabjelo”, koja sa Konika saobraća pored Kakaricke gore i preko Maslina ulazi u Bulevar Ivana Crnojevića, dalje je trasa prelazi most Milenium, a i preko Ulice Moskovske i kružnog toka kod RTVCG.

Trasa nastavlja Cetinjskim putem, a zatim prelazi preko mosta na Morači, i dalje vodi Ulicom Vojislavljevića do raskrsnice sa Ulicom Dušana Milutinovića sa okretištem na Zabjelu, kod “Centrometala”.

Linija 102 “Stari aerodrom – Tološi”, koja počinje od Ulice Andrije Paltašića (kod Kamionske pijace), sa trasom koja ide Ulicom neznanih junaka, Ul. Zmaj Jovinom, Ul. cara Lazara, Ul. aerodromskom, Ul. lamela, Ul. V proleterske, Ul. Ćukovića, prelazi preko Trga Božane Vučinić.

Trasa nastavlja Ulicom kralja Nikole, Bulevarom Sveti Petar Cetinjski, Bul.Mihaila Lalića do Mareze. Linija 103 “Zabjelo - Stara Zlatica” sa polaskom iz Ul.Dušana Milutinovića kod “Centrometala”, preklapa se sa linijom 9 “Zabjelo-KBC-Zagorič” da bi u naselju Zagorič trasa nastavila prema Staroj Zlatici - kazao je Mugoša.

Grad da pomogne prevoznicima

Danilo Pejović predstvanik “Montenegro prevoza” kazao je da je njegovo preduzeće sposobno za ulaganja u prevoz putnika i zaineresovano za predviđene nove linije , ali isto tako smatra s obzirom na visoke cijene autobusa Glavni grad mora pomoći prevoznicima u skapljanju novca za nove autobuse.

" Preduzeće “Montenegro prevoz” ima uslova za ulaganja u osavremenjivanje gradskog i prigradskog prevoza putnika, ali ako se uzme u obzir da se cijena po autobusu kreće od 100.000 do 200.000 eura onda smatram Glavni grad treba da pomogne prevoznicima u kupovini dodatnih autobusa.

Zainteresovani smo da vozimo na novim linijama u skladu sa tim koliko budemo mogli da ih “pokrijemo” sa traženim brojem novih autobusa.

Da bih uložio toliki novac, moram znati da li se isplati, koliki su troškovi , i niz drugih stvari. Ponavljam, mora postojati biznis plan kad je u pitanju toliko autobusa, a rekao sam koliko jedan košta" kazao je Pejović.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 1

  • Savle 7 godina i 2 mjeseca
    Možda bi neki strani - pa još strateški - investitor bio spreman da uloži. Ali, ako nije po meraku Mugiju i nema odgovarajuću člansku kartu - neće ići.
    • 0
    • 0