navigacija Naslovnica Premium

NADLEŽNI GODINAMA NE REAGUJU

30.8.2018 15:14

Nepoznati počinioci opet betoniraju korito Sitnice

Brana, izgrađena prije nekoliko godina na istoj lokaciji, do danas nije uklonjena

Nepoznati počinioci opet betoniraju korito Sitnice Pored brane od betonskih ploča betonirali nekoliko kvadrata korita
Foto: Savo Prelević Autor: Milica Đurović

Dio korita rijeke Sitnice, u blizini ušća te rijeke u Moraču, betoniran je prije nekoliko dana.

Nakon što nadležni organi već nekoliko godina nisu reagovali i uklonili improvizovanu branu na ušću Sitnice u Moraču, nepoznati počinioci su nastavili sa devastiranjem korita rijeke i ugrožavanjem živog svijeta koji nastanjuje ove vode.

Nepoznati počinioci su, na dijelu rijeke gdje se već godinama nalazi ustava, koja je nadomak ušća postavljena bez dozvola, prema tvrdnjama očevidaca, prije nekoliko dana počeli da betoniraju korito rijeke koje tokom ljetnjih mjeseci presuši.

Nekoliko kvadrata korita je betonirano na lijevoj obali Sitnice, čime je uređen uzani ispust za vodu pored brane koju čine ogromne betonske ploče sa željezom i žicom.

Ustava, koja Sitnicu pregrađuje od pravca sela Lekići prema selu Kokoti, izgrađena je tokom 2014. godine da bi se riba lakše lovila. Pored brane je ostavljen ispust od pola metra na kojem se mrežama izlovljava sva riba koja jedino tim dijelom toka može da se kreće.

Mještani i ribolovci su se zbog pregrađivanja rijeke ranije žalili Upravi za vode i Upravi za inspekcijske poslove. Međutim, iz ovih institucija je potom navođeno da Sitnica nije u njihovoj nadležnosti. Krajem 2017. godine inspektora za vode je dobila i Komunalna inspekcija Glavnog grada, ali do danas betonski blokovi iz korita Sitnice nisu uklonjeni.

Stručnjaci su ranije upozoravali na štetnost aktivnosti koje se izvode na ovoj podgoričkoj rijeci po živi svijet.

Brana za ribe nastanjene u Sitnici predstavlja nepremostivu prepreku za većinu riječnih organizama. Njihovo postavljanje onemogućava kontinuirani tok migracija riba u oba smjera, uzvodno i nizvodno. Ribe migriraju iz različitijih razloga, među kojima su razmnožavanje, ishrana, nepovoljni uslovi...

Rijeka Sitnica prirodno je mrijestilište riba iz Morače i Skadarskog jezera. U sitničkim vodama se mrijesti šaran, poznati sitnički skobalj, klijen, jegulja...

Iako korist od izlova ribe na ovoj lokaciji nije ogromna, ovakav odnos prema javnom dobru je višestruko poguban za ekosistem jer se na ovaj način, kompletan živi svijet uništava.

Iako Sitnica tokom ljeta presuši, mještani navode da je ova rijeka oduvijek bila bogata ribom, a njenim blagom su se koristili lokalni stanovnici.

„Na Sitnici su se ranije često pravili jazovi, ali su oni pravljeni na takav način da ne ugrožavaju svu ribu u rijeci, i koji ostavljaju dovoljno prostora ribi da se kreće rijekom. Ovo što je učinjeno na ušću je katastrofa za Sitnicu“, kazao je jedan od mještana.

O pregrađivanju Sitnice već nekoliko godina unazad se govori u medijima, ali nadležne institucije po ovom pitanju do sada ništa nisu preduzele.

Uklanjanje brana sa Morače i Sitnice tražili iz NVO sektora

Zbog brana izgrađenih na Morači i Sitnici mještani i predstavnici nevladinih organizacija su ranije protestovali i apelovali na nadležne da ih uklone.

Tokom 2016. godine predstavnici NVO “Za vode Podgorice”, sa stanovnicima Botuna, tražili su da se brana na Morači u ovom naselju ukloni. Predstavnici ove NVO tražili su tada da se ukloni i brana na Sitnici.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (4 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 2

 • Simo Matavulj 2 mjeseca i 2 nedjelje
  Istina!
  • 0
  • 0
 • Cooler 2 mjeseca i 2 nedjelje
  Čuš nepoznati počinioci?? Kao da je bačena kora od banane, pa to niko nije vidio. Betonirano je "nekoliko kvadrata"... što zahtijeva nekoliko sati posla. Na ušću u Morači? To je vrlo blizu magistralnom putu. Betonirana brana? Pa imate u sred grada, na Ribnici, pored Nikić hotela, te brane, i poznatog počinioca, te opet ništa. Očito, ovo je kolektivna neodgovornost!
  ( 1 )
  • 2
  • 0
  Simo Matavulj 30.8.2018 18:30
  Istina!
  • 0
  • 0