navigacija Naslovnica Premium

ANALIZA

1.2.2013 15:32

Nezakonito bogaćenje ne treba da bude krivično djelo

Analiza, koju potpisuje pomoćnica ministra pravde Branka Lakočević, dostavljena je Nacionalnoj komisiji za borbu protiv korupcije i kriminala

Nezakonito bogaćenje ne treba da bude krivično djelo
Foto: Zoran Đurić Autor: Dragana Babović

Državne institucije zadužene za borbu protiv korupcije smatraju da Crnoj Gori nije potrebno krivično djelo “nezakonito obogaćenje javnih funkcionera”, jer već postoji niz mehanizama kroz antikorupcijske zakone da zbog zloupotreba oni krivično odgovaraju.

„Crna Gora je u prethodnoj godini u sklopu svoje evropske agende sprovodila reforme, kako na strateškom tako i na normativnom planu koje se tiču suzbijanja organizovanog kriminala i korupcije. Generalno govoreći, Ministarstvo pravde, MUP, Vrhovno državno tužilaštvo, Sekretarijat za zakonodavstvo i Vrhovni sud saglasni su da je dosta urađeno u ovoj oblasti, imajući u vidu postojeća krivična djela u vezi sa korupcijom i mjerama za sprečavanje korupcije koje se odnose na javne funkcionere“, piše u analizi o tome da li je neohodno posebno krivično djelo, koju je izradilo Ministarstva pravde.

Analiza, koju potpisuje pomoćnica ministra pravde Branka Lakočević, dostavljena je Nacionalnoj komisiji za borbu protiv korupcije i kriminala.

Prema dokumentu, od 140 zemalja potpisnica Konvencije UN protiv korupcije, njih 40 je uvelo krivično djelo nezakonito bogaćenje. Od evropskih zemalja to je učinila samo Makedonija, ali su sve države bile obavezne da razmotre da li je neophodno njegovo uvođenje.

Jedini mehanizam koji je država Crna Gora u praksi primijenila je objavljivanje imovinskih kartona javnih funkcionera. Država do sada nije provjeravala kako su se pojedini od njih bogatili, istovremeno se baveći biznisom i politikom.

U dokumentu se potencira da je donijet set zakona koji propisuju kažnjivost u slučajevima zloupotrebe ovlašćenja i da je jasno da je u Crnoj Gori uspostavljen dovoljan broj mehanizama za sprečavanje nezakonitog bogaćenja, kao i kažnjavanje korupcionog ponašanja javnih funkcionera i oduzimanje imovine, te da je veliki dio elementa tog djela već uveden u Krivični zakonik kroz niz krivičnih djela.

Strani konsultant mislio drugačije

U dokumentu se pominje i mišljenje stranog konslutanta Ruperta Vininga. U svojoj analizi Vining predlaže definiciju po kojoj bi se „smatralo da je učinio krivično djelo državni službenik koji vrši javnu dužnost, kada značajno poveća svoju imovinu ili životni standard tokom trajanja javne funkcije ili nakon isteka trajanja javne funkcije, a u vezi sa navedenom funkcijom, a ako propusti da objasni zakonito porijeklo značajno uvećane imovine ili značajno poboljšanog stila života“.

„Kako se po njegovom mišljenju, u odnosu na zemlje članice EU, Crna Gora nosi sa ozbiljnim problemima kad je u pitanju korupcija, on smatra da bi uvođenje krivičnog djela nezakonito bogaćenje doprinijelo efikasnijoj borbi sa korupcijom i primjerima neobjašnjenog bogatstva u javnoj administraciji“, piše u dokumentu.

To sve mora da bude vraćeno državi

Velizar Kaluđerović iz SNP-a za „Vijesti“ je rekao da njegova partija podržava svaku političku i pravnu akciju usmjerenu ka efikasnoj borbi protivpravnog bogaćenja.

„Pri čemu se snažno zalažemo da se odgovornost onih koji se protivpravno bogate sankcioniše i kroz krivično-pravnu odgovornost i kroz objavljivanje nezakonito stečene imovine i njeno vraćanje državi. U postojećem ambijentu nedostaje političke volje kod garniture na vlasti da akcija na efikasnom otkrivanju i sankcionisanju protivpravnog bogaćenja pojedinaca, koji obavljaju javne funkcije, bude plodotvorna. I to je ključni problem Crne Gore u ovom trenutku“, smatra Kaluđerović.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 18

 • Petarvct 5 godina i 9 mjeseci
  sto velite toooo
  • 0
  • 0
 • Dandzaster 5 godina i 9 mjeseci
  Povraće mi se od ove loše predstave koju ja plaćam i moja djeca! Pih! G.vna!
  • 0
  • 0
 • LS vs Vijesti 5 godina i 9 mjeseci
  sve sto vise citam,sve vise me boli glava.
  • 0
  • 0