navigacija Naslovnica Premium

TUŽIOCI O GARANCIJAMA IZDATIM KAP-U I ULOZI MILA ĐUKANOVIĆA

20.5.2017 08:15

Ni 126 miliona eura, ni krivaca na vidiku

Krivičnu prijavu protiv Mila Đukanovića, Olega Deripaske, Branimira Gvozdenovića, Branka Vujovića, Mihaila Banjevića, Vječeslava Krilova, Vujice Lazovića i Anđelka Lojpura 13. maja 2011. godine podnijeli su poslanici Pokreta za promjene

Ni 126 miliona eura, ni krivaca na vidiku Kombinat aluminijuma Podgorica
Foto: Arhiva Vijesti Autor: Jelena Jovanović

Tužilaštvo ni nakon šest godina nije utvrdilo da li se bivši premijer Milo Đukanović ogriješio o zakon tokom privatizacije Kombinata aluminijuma Podgorica i izdavanjem državnih garancija tom preduzeću.

Krivičnu prijavu protiv Đukanovića, Olega Deripaske, Branimira Gvozdenovića, Branka Vujovića, Mihaila Banjevića, Vječeslava Krilova, Vujice Lazovića i Anđelka Lojpura 13. maja 2011. godine podnijeli su poslanici Pokreta za promjene.

Vrhovnom državnom tužilaštvu prijavili su ih zbog sumnje da su počinili krivična djela protiv imovine utajom, prevarom, zloupotrebom i prikrivanjem.

Prijava je podnijeta zbog krivičnih djela navodno počinjenih u postupku privatizacije i poslovanja KAP-a i izdavanja državnih garancija tom preduzeću  po osnovu ugovora o poravnanju iz 2009.

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije Bojan Zeković pozvao je vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića da ispita dosadašnje aktivnosti tužilaštva povodom štete u vidu plaćenih garancija u iznosu od 126.000.000 eura koje je Vlada izdala preduzeću CEAC 10. decembra 2009. godine, u iznosu od 135.000.000 eura.

"Postupajući po navedenoj prijavi, tužilaštvo je nakon prikupljanja potrebnih podataka i dokumentacije angažovalo stručna lica - sudske vještake ekonomsko finansijske struke, radi davanja potrebnih obavještenja - nalaza i mišljenja u vezi izdavanja državnih garancija KAP-u. Nakon davanja nalaza i mišljenja od strane vještaka ekonomsko-finansijske struke donijet je zahtjev za dopunsko vještačenje koje je u toku. Predmet se nalazi u fazi izviđaja”, odgovorio je Stanković.

Zeković je podsjetio Stankovića da je Državna revizorska institucija (DRI) je u Izvještaju o reviziji "Državne garancije Vlade Crne Gore izdate u 2010. i 2011. godini" utvrdila da su garancije izdate nezakonito, odnosno da nijesu u dovoljnoj mjeri primjenjivali normative kojom je propisana procedura davanja državnih garancija za kredite KAP-a kao i da su garancije izdate bez odgovarajućih kontragarancija.

"DRI takođe konstatuje da su 'činjenice prezentirane u finansijskom izvještaju KAP-a i  izvještajima komercijalnih revizora bile  upozoravajuće da KAP ima nagomilane gubitke, da je prezadužen i da sa velikom izvješnošću od svoje djelatnosti ne može vraćati uzete kredite'. Pri takvom stanju stvari Vlada je izdala garancije ne poštujući normativu, prihvatajući zalogu na akcijama CEAC-a čije nominalna vrijednost u tom trenutku predstavlja svega 16,85 odsto vrijednosti ukupno datih državnih garancija KAP-u. Zbog navedenih radnji nastala je šteta u iznosu od 126.000.000 eura”, napisao je Zeković Stankoviću.

Dodao je da još niko nije odgovarao za štetu u vrijednosti od gotovo 10 odsto državnog budžeta koja je nastala davanjem garancija bez odgovarajućih kontragarancija.

"Prošlo je dovoljno vremena i Tužilaštvo ima obavezu da informiše javnost šta je do sada preduzeto po pitanju navedenih nezakonitosti i štete koja je tim povodom nastupila”, piše u Zekovićevom obraćanju Stankoviću.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (5 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 12

 • Unabomber 1 godinu i 6 mjeseci
  Ne moze dps sam sebe da hapsi... Svi u Crnoj Gori znaju da je Milo ukrao 50 outa više od nesretnog Marovića... Nema ništa od hapšenja dok se ne promijrni vlast.
  • 12
  • 0
 • Skener 1 godinu i 6 mjeseci
  Država (čitaj Đukanović) predhodno je priznala nepostojeća potraživanja S. banci Glenkoru i Vektri od preko 160 mil. "Rusi" su to platili, a trebalo je da ih povrate kroz subvencije za struju, termoelektranu, neplaćanje poreza, smanjene investicija itd, ali zbog krize nijesu uspjeli. Nedostajući dio dogovoreno je plaćen preko garancija iz budžeta. Navodni sporovi, samo su maska, da bi se sakrila pljačka.
  • 9
  • 0
 • Srele1 1 godinu i 6 mjeseci
  Znaci ako pomenem Cavtat, brisete mi komentar.Komnenic je 2015 izjavio za Radio Slobodnu Evropu da Milivoje ima ratnu proslost i da postoje izjave svjedoka o ratnom zlocinu.Sada izbrisite rijeci Komnenica.
  • 7
  • 0