navigacija Naslovnica Premium

27: NVO U ANALIZI STANJA ŽIVOTNE SREDINE

9.2.2018 19:50

Ni plana, ni ideja, samo stihija

Brine izgradnja određenih infrastrukturnih objekata u strogo zaštićenim područjima, Biogradska gora, Durmitor, Lovćen....

Ni plana, ni ideja, samo stihija Kraj Crnog jezera sve se više gradi
Dejan Peruničić
Foto: Obrad Pješivac Autor: Dejan Peruničić

Nedostatak političke volje, nedovoljna koordinacija između državnih organa i kašnjenje u ispunjavanju obaveza, pokazuju da su kapaciteti državne uprave u oblasti životne sredine ograničeni.

Takva situacija dovela je do slabe primjene propisa i dokazuje da životna sredina i klimatske promjene nijesu prioritet Vlade.

To se navodi u Sveobuhvatnoj analizi situacije u oblasti životne sredine i klimatskih promjena koju je uradilo 20 nevladinih organizacija okupljenih u Koaliciji 27, u susret najavljenom otvaranju Poglavlja 27 - životna sredina.

 Vlada je juče usvojila pregovaračku poziciju za Poglavlje 27, koja je proslijeđena bugarskom predsjedništvu kako bi se otvorio put za otvaranje tog poglavlja.

“I pored niza strateških i planskih dokumenata, izostaje sistemsko upravljanje u životnoj sredini, jasno definisani ciljevi, realizovani rokovi, međusobna usklađenost strateških i planskih dokumenata koji reflektuju politiku u ovoj oblasti i jake institucije sa stručnim kadrom koje mogu odgovoriti izazovima. Učestalo je donošenje ad hoc odluka”, navodi se u Analizi. 

Piše da je upitna i predložena transformacija nacionalnih parkova iz javnog preduzeća u društvo sa ograničenom odgovornošću, kao i izgradnja određenih infrastrukturnih objekata u srcu rezervata, odnosno strogo zaštićenim područjima (ugostiteljski objekti u NP "Biogradska gora", NP "Durmitor", NP "Lovćen", Porto Skadar Lake u NP „Skadarsko jezero“) .

“Nedostatak ljudskih resursa je evidentan. Oslanjanje na privremeni kadar i pripravnike i visoka fluktuacija zaposlenih zabrinjava. Dodatni razlog za zabrinutost su nedovoljni kapaciteti inspekcijskih organa koji zbog malog broja zaposlenih nijesu u mogućnosti da blagovremeno i efikasno izvrše kontrole na terenu”, piše u Analizi.

 Ogroman problem su finansije i, kako navode, to što neće biti značajnih izdvajanja iz budžeta za zatvaranje Poglavlja 27.

„Procjenjuje se da ukupni troškovi usklađivanja nominalno iznose 2,1 milijardu eura. Prema Zakonu o budžetu za 2018, za program "Zaštita životne sredine i komunalni razvoj" izdvojena su sredstva u iznosu od 1,4 miliona eura ili 0,09 odsto, što je više nego nedovoljno za sprovođenje strateških i zakonodavnih aktivnosti u ovoj oblasti. Ukupna izdvajanja za životnu sredinu za te  dvije potrošačke jedinice iznose 2,28 miliona, ili 0,15 odsto državnog budžeta”, piše u Analizi.

Ugrožena nezavisnost Agencije

“Spajanje Agencije za zaštitu životne sredine sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma je sprovedeno uz nedostatak transparentnosti i bez konsultacija sa važnim zainteresovanim stranama. Kao posljedica toga, postoji jasan sukob interesa u radu ovih institucija i ugrožavanje nezavisnosti u procesu donošenja odluka Agencije, a u narednom periodu očekuje se proces zagovaranja kontroverznih projekata i investicija koje vode različite interesne grupe preko Ministarstva”, piše u Analizi. 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 1

  • Realan333 8 mjeseci i 1 nedelja
    Sve brine, nista da se ne gradi?? Pretjeraste vise! Idite u Sibir u zasticenu prirodu, pustite nas da zivimo
    • 4
    • 1