navigacija Naslovnica Premium

IA UKAZUJE NA PROPUSTE DRI

22.10.2018 20:54

Nije im sumnjivo kada Savez penzionera potroši milion i po

DRI, čiji je posao da se stara o namjenskoj potrošnji državnog novca, prošle godine je dala dvostruko pozitivno mišljenje Fondu PIO na finansijski izvještaj za 2016. godinu

Nije im sumnjivo kada Savez penzionera potroši milion i po Poručili revizorima da nemaju dokumenta, DRI dala pozitivno mišljenje: Fond PIO
Foto: Luka Zeković Autor: Goran Kapor

Priča o upravljanju novcem u Fondu PIO u vezi sa transferom Savezu udruženja penzionera, ukazuje na ozbiljne propuste Državne revizorske institucije (DRI) u nadzoru nad Fondom, smatra istraživač javnih politika u Institutu alternativa Marko Sošić.

DRI, čiji je posao da se stara o namjenskoj potrošnji državnog novca, prošle godine je dala dvostruko pozitivno mišljenje Fondu PIO na finansijski izvještaj za 2016. godinu. Sošić navodi da je takva ocjena data uprkos činjenici da je Fond PIO dao milion i po eura da tim novcem posredno ili neposredno upravlja Savez udruženja penzionera, kao i da Fond PIO nema nikakvog dokaza o potrošnji tog novca.

“Prilikom provjere potrošnje ovih sredstava, ovlašćena lica Fonda PIO bi izjavljivala ‘da se dokumentacija o potrošnji sredstava nalazi kod udruženja penzionera’, što su revizori uzimali kao dovoljan dokaz da je sve u redu, jer su na kraju dali pozitivno mišljenje i na finansijsku i na reviziju pravilnosti. Dakle, državni revizori nisu vidjeli ništa problematično u transferima Savezu udruženja penzionera”, naveo je Sošić.

U slučaju izdatka od 500.000 eura za izgradnju stambenih objekata koja su otišla udruženjima penzionera, DRI je u vršenju nadzora bila sasvim zadovoljna obrazloženjem službenika fonda “da se finansijska dokumentacija o potrošnji prenesenih sredstava nalazi kod udruženja”.

“Osim pola miliona za stambene potrebe, Fond PIO je samo u toku 2016. godine Savezu udruženja uplatio dodatnih 465.173 eura na pozicijama transfera pojedincima (135 173 eura) i NVO (30 000 eura), kao i za jednokratne pomoći (300 000 eura). Na ovo treba računati i dodatnih 454 600 eura subvencija, koje Fond daje sopstvenom preduzeću, PIO Ulcinj, a kojima opet posredno upravlja Savez udruženja penzionera, kroz odlučivanje o raspodjeli i korisnicima usluga. Iz ovoga prozilazi, da je samo u toku 2016. godine Savez udruženja penzionera imao priliku da upravlja sa oko 1,5 miliona eura”, kazao je Sošić.

On je kazao da se iz izvještaja može pročitati da DRI nije imala uvid u bilo kakav dokaz o načinima, kriterijumima i nadzoru potrošnje miliona i po eura datih toj nevladinoj organizaciji.

“DRI ni u jednom trenutku nije preispitivala model davanja novca Fondu PIO, nedostatku kontrole, činjenici da Fond nema čak ni kopiju dokumentacije kojom se pravdaju uplate od strane Saveza udruženja penzionera, niti čak i opravdanost delegiranja ovog obima nadležnosti Fonda jednoj nevladinoj organizaciji čije je poslovanje van svih kontrola i nadzora. Ovo je jedan od dokaza naše tvrdnje da će imenovanja partijskih vojnika u Senat DRI dovesti do pada kvaliteta rada DRI, ali i neminovno, do pada povjerenja javnosti u rad DRI”. kazao je Sošić.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (7 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.