navigacija Naslovnica Premium

INSPEKCIJA KONTROLIŠE SAMO ISPUNJAVAJU LI USTANOVE USLOVE ZA RAD

4.9.2018 15:20

Niko ne provjerava kako se izdaju ljekarska uvjerenja

Više sagovornika ispričalo je “Vijestima” da je u nekim privatnim ustanovama dovoljno uplatiti traženi iznos i dobiti potvrdu da ste zdravstveno sposobni

Niko ne provjerava kako se izdaju ljekarska uvjerenja
Mila Radulović
Foto: Vesko Belojević Autor: Mila Radulović

Hiljade eura izgubio je državni budžet nakon što su privatne ambulante postale ravnopravne sa javnim zdravstvom i dobile mogućnost da izdaju ljekarska uvjerenja građanima, saznaju “Vijesti”.

Da bi polagali vozački ispit, radili u vojsci, policiji, vatrogasnoj službi, na građevini i slično, da smiju da nose vatreno oružje, voze kamion, taksi..., građani moraju da polože odgovarajuće ljekarsko uvjerenje. Za njega plaćaju od 20 pa do 50 eura, zavisno u koje se namjene daje. Ako se ono uzima u domovima zdravlja, novac odlazi u državu kasu, ali mnoge privatne ordinacije imaju takođe medicinu rada.

Više sagovornika ispričalo je “Vijestima” da je u nekim privatnim ustanovama dovoljno uplatiti traženi iznos i dobiti potvrdu da ste zdravstveno sposobni. U nekim ustanovama taj se posao može završiti i grupno. Lične karte se, tvrdi izvor, nose u kesama a kada se vrate uvjerenja, stotine eura stigne na račun.

Čak i neki domovi zdravlja u javnom sektoru, i uglavnom u manjim sredinama, olako daju potvrde ne provjeravajući zaista karton pacijenta, hronične bolesti, zavisnost, vid...., pokazuju podaci “Vijesti”.

U Ministarstvu zdravlja “Vijestima” su rekli da je kontrola ispravnosti izdavanja uvjerenja nadležnost zdravstvene inspekcije, a da su oni prošle godine donijeli pravilnik koji precizira uslove za medicinu rada i samo izdavanje uvjerenja.

Na pitanje Upravi za inspekcijske poslove da li zdravstvena ili neka druga inspekcija prati ko izdaje ljekarska uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti i da li poštuje proceduru, kao i da li provjeravaju na koji način domovi zdravlja izdaju uvjerenja, “Vijestima” je objašnjena zakonska procedura, odnosno za šta se ona sve izdaju.

“Zdravstvena inspekcija kontroliše uslove koje moraju ispunjavati zdravstvene ustanove koje se bave specifičnom zdravstvenom zaštitom (prostor, kadar i oprema), vođenje medicinske evidencije i dokumentacije u skladu sa Zakonom i pravilnicima,” objasnili su.

Kako je moguće da se olako izdaje potvrda da je neko sposoban da nosi naoružanje, vozi autobus,... nijesu objasnili ni MZ, ni iz Uprave za inspekcijske poslove.

Dio novca koji su domovi zdravlja zarađivali preko medicine rada koršćen je za njihovo sređivanje, kupovinu aparata... dok je većina odlazila u državni budžet

Direktor podgoričkog Doma zdravlja dr Nebojša Kavarić ranije je oštro upozoravao na ovu problematku, dovodeći u vezu veliki broj saobraćajnih nezgoda sa olakim izdavanjem uvjerenja. Prema izvještajima Uprave policije većina uzroka saobraćajnih udesa bio je ljudski faktor, ali nema evidencije da li to ima veze sa uvjerenjima o zdravstvenoj sposobnosti za rukovanje saobraćajnim vozilom.

Na njegovo insistiranje, nakon toga, početkom 2017. donijet je novi pravilnik koji propisuje stroge kriterijume koje moraju da ispune privatne i javne zdravstvene ustanove.

Zahtijeva se laboratorija, odgovarajuće prostorije, oprema i kadar, te što se sve mora ustanoviti tokom pregleda, ko ga sve može obaviti, koliko je on trajao i ko ga je potpisao i izdao.

Za bezbjednost u saobraćaju bio planiran i registar potvrda 

U izvještaju Koordinacionog tijela za praćenje strategije poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju za period od 2010. do 2019. bilo je planirano i da se uspostavi registar izvještavanja o izdavanju ljekarskih uvjerenja, kontrolnim zdravstvenim pregledima, izdavanju ljekarskih izvještaja-uvjerenja o privremenoj nesposobnosti, revidiranju već izdatih vozačkih dozvola po osnovu ljekarskih izvještaja. To je bio posao za MZ i Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali za sada nema javno dostupnih podataka da je registar napravljen.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (4 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 8

 • MasCia 2 mjeseca i 1 nedelja
  U Dijagnostiku samo uplatis i odmah izdaju potvrdu.
  ( 1 )
  • 5
  • 0
  bvladan 4.9.2018 18:02
  I još ne izdaju fiskalni račun. Lopovi.
  • 1
  • 0
 • bvladan 2 mjeseca i 1 nedelja
  I još ne izdaju fiskalni račun. Lopovi.
  • 1
  • 0
 • articat 2 mjeseca i 1 nedelja
  Ljekarsko uvjerenje za vozacku dozvolu u bolnicama na sjeveru kosta 40-45e i uglavnom se ceka nedjelju pa cak i dvije da se sakupe doktori.Izgubi se skoro pa citavi dan,od 7h do 15h.A uzeo sam ga u medicini rada u PG koja radi svaki dan za 20e.I sve trajalo 15min.I sta je meni kao gradjaninu lakse i bolje molim vas vi me neucite!!!
  • 4
  • 1