• Piše: Vijesti online
  • Objavljeno: 07.01.2013 u 13:19
  • 3190 prikaza
  • 20 komentara

NAUČNIK-HEROJ

Nikola Tesla: Od smrti genija prošlo 70 godina

Nasuprot svim velikim autoritetima njegovog vremena, instistirao je na pretvaranju naizmjenične struje u jednosmjernu

Naučnik i pronalazač Nikola Tesla, jedan od najvećih umova u istoriji, umro je u Njujorku 7. januara 1943. godine.

Njegovim izumima u mnogo čemu postavljen je pravac naučno-tehničkog razvoja čovječanstva u 20. vijeku.

Rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu u tadašnjoj Austriji, današnjoj Hrvatskoj, kao sin seoskog pravoslavnog sveštenika. Studirao je elektrotehniku, ali je nikada nije završio.

Nasuprot svim velikim autoritetima njegovog vremena, instistirao je na pretvaranju naizmjenične struje u jednosmjernu.

Tesla je najviše doprinio nauci i tehnološkom progresu svijeta kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmjenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije.

Po njemu je jedinica međunarodnog "SI" sistema dobila naziv - mera za magnetnu indukciju "tesla".

Čuveni naučnik je konstruisao generator struja visoke frekvencije i napona, danas poznat kao "Teslin transformator", transformator bez jezgra, Teslina zavojnica, ili Teslin kalem. 

Sredinom 1882. godine odlazi u Pariz, a 1883. godine iz Pariza prelazi u Strazbur. Tamo je napravio prvi prototip indukcionog motora.

Godine 1884. odlazi u Sjedinjene Američke Države, gdje ostaje do smrti. Počinje da radi u Edisonovoj kompaniji, koju napušta već 1885. godine i osniva sopstvenu kompaniju - "Tesla Arc & Light Co." Počinje da pravi prve motore i generatore naizmjeničnih polifaznih struja.

Od 1887. do 1890. godine prijavljuje svoje najpoznatije patente iz oblasti polifaznih naizmjeničnih struja, generatore i motore. Pronalaske javno prikazuje u Američkom institutu elektroinženjera. Odmah potom Kompanija Vestinghaus otkupljuje prvih sedam Teslinih patenata iz oblasti polifaznih struja.

Kako javlja Tanjug jedan je od prvih naučnika na američkom kontinentu koji je dobio rendgenske snimke šake, lobanje, koljena i lakta. Prvi je istraživač koji je ukazao na veoma štetno dejstvo rendgenskih zraka na organizam pri suviše dugom izlaganju zračenju.

Pionir je i radio tehnike, bežične telegrafije, radara.

Bez izuma Tesle, jednog od najpoznatijih naučnika svijeta, savremena civilizacija imala bi potpuno drugačiji izgled.

Ocijeni:

  • Trenutno 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Isprintaj:

Vezani članci:

Tagovi:

Nikola Tesla,

slika slika slika