• Piše: Svetlana Mandić
  • Objavljeno: 05.08.2012 u 09:59
  • 4724 prikaza
  • 15 komentara

Veliki talenat

Nikola Vućić sanja dres Barselone, prvi gol posvetiće majci

Mladi Nikšićanin pun utisaka vratio se sa Barseloninog kampa

Kada je Nikola Vućić iz Nikšića kao šestogodišnji dječak počeo da se druži sa loptom nije ni slutio da će osam godina kasnije biti učesnik Barseloninog kampa.

Nedavno se vratio iz Barselone gdje je imao priliku da vježba na stadionu njegovog uzora Lea Mesija. Pun je utisaka ali, kako reče, i želje da istraje u njegovom najvećem cilju – da jednoga dana obuče plavo-crveni dres.

Imam talenat, radiću dosta, ako treba više nego do sada, a cilj mi je Barselona. I ako taj cilj ne ostvarim odmah to me neće pokolebati"Majka me, kada sam imao šest godina, upisala u FK ’Sutjeska’. Svidjeli su mi se treninzi i tako je krenulo moje druženje sa loptom. Svakodnevno treniram, ali ako radite nešto sa voljom onda vam ništa nije teško", priča ovaj četrnaestogodišnji tinejdžer koji je rođendan, istina skromno, proslavio u Barseloninom kampu.

Nikolu, koji je pored „Sutjeske“ i „Barse“ vatreni navijač i beogradskog „Partizana“, majka Beba je prijavila na Barselonin kamp koji se održavao u Ulcinju.

"Majka je na internetu vidjela da se organizuju kampovi, predložila mi da se prijavim, a ja to sa zadovoljstvom prihvatio. Na kampu u Ulcinju je učestvovalo 75 dječaka iz Crne Gore i regiona a ’Barselona’ je izabrala nas dvojicu – mog druga iz Bosne i Hercegovine i mene", priča Nikola,učenik osnovne škole „Luka Simonović“.

Umjesto prvobitnog obećanja da će kamp u Barseloni trajati sedam dana Nikola i njegov drugar iz Bosne dobili su priliku da sa još stotinak vršnjaka iz cijelog svijeta treniraju 15 dana u, kako reče talentovani Nikšićanin, „hramu fudbala“.

(Foto: Ivan Petrušić) "Imali smo tri puta dnevno treninge i bili su zaista naporni. Njihovi treninzi se mnogo razlikuju od ovih naših. Sama taktika je puno drugačija nego što se ovdje radi. Tamo je najbitnija pas igra, ne daju da se puno dribla. Ali, kako volim da driblam morao sam prvo da prođem nekoga pa tek onda odigram pas", sa smješkom kaže Nikola i dodaje da su imali priliku da vide trening malo starijih fudbalera od njega i da njih 20 trenira čak šest trenera.

"Na tim kampovima se zaista može mnogo naučiti. Ćak i da ne prođete dalje naučite mnogo. U Barseloni su mi rekli da imam talenta, da moram da radim, budem uporan i da imam cilj. Rekli su i da će me možda pozvati ponovo nakon osnovne škole. Dobro, imam talenat, radiću dosta, ako treba više nego do sada, a cilj mi je Barselona. I ako taj cilj ne ostvarim odmah to me neće pokolebati. Radiću, biću uporan i rezultati moraju doći", smatra dječak koji za sebe kaže da nije uobražen i da to nikada neće biti i koji, istina stidljivo, prizna da i nema baš puno vremena za djevojčice a prvo zaljubljivanje je „prebolio“ još u prvom razredu..

"Ne bih imao protiv da igram ni za neki drugi inostrani klub mada mi je Barselona primat. Znam samo da ne bih volio da završim u nekom crnogorskom klubu, ali bih zato volio da igram za našu reprezentaciju", kaže Nikola kome su najveća podrška majka i dvije starije sestre Nikolina i Žaklina.

Od crnogorskih fudbalera divi se Vučiniću i Jovetiću, koji nijesu imali sreće, ali ni mogućnosti, da kao Nikola učestvuje na raznim kampovima.

"Ne sjećam se prvog gola ali prije dvije godine kada smo igrali protiv ’Crvene Stijene’ postigao sam najdraži gol. Kada postanem profesionalni fudbaler ne znam na šta ću potrošiti prvu platu ali znam da ću prvi gol posvetiti majci", samouvjereno kaže Nikola kome je odmor kada „igra fudbal“.

Od januara ima i privatnog trenera

Nikola je učestvovao i na tri kampa „Partizana“. Na poslednjem kampu je prošao dalje i dobio poziv da krajem mjeseca učestvuje u Beogradu u „Partizanovom“ kampu.

Kada su ga iz „Partizana“ posavjetovali na kojim detaljima da poradi njegova majka je angažovala i privatnog trenera Željka Milovića koji sa Nikolom radi već pola godine.

"Željko je izuzetno dobar trener i puno mi znači. Sve što on kaže mora tako da bude“, kaže Nikola.

Milović smatra da je Nikola talentovan i uporan i da je pred njim svijetla budućnost.

"Tehnika mu je izuzetno dobra i mislim da je vidljiv pomak nakon ’Barseloninog’ kampa gdje su treninzi odlični. Još malo treba da poradi na udarcu lijebom nogom i glavom, malo na brzini, mada je i u tome dobar“, kazao je Milović.

Ponosna majka

"Sve ovo gledam kao jednu stepenicu više u Nikolinoj budućoj karijeri. Ne želim da razmišljam da bi uskoro mogao da bude daleko od Nikšića i nas jer teško mi je bilo i ovo 15 dana ali najvažnija je njegova sreća“, kaže majka Beba kojoj je suprug umro prije deset godina i koja je jako ponosna što je uspjela da djecu izvede na pravi put.

Ocijeni:

  • Trenutno 4.38/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Isprintaj:

Tagovi:

Nikola Vućić

slika slika slika slika