navigacija Naslovnica Premium

SLUČAJ PRIJAVLJEN POLICIJI I MINISTARSTVU PROSVJETE

28.4.2018 08:10

Nikšić: Roditelj u školi tukao tuđe dijete?

Vemić pita da li je OŠ “Mileva Lajović Lalatović” bezbjedna, direktorica tvrdi da su preduzeli sve mjere

Nikšić: Roditelj u školi tukao tuđe dijete? Hol škole “Mileva Lajović Lalatović”
Foto: Svetlana Mandić Autor: Svetlana Mandić

Nikšićanin Novo Vemić tvrdi da je njegov sin, učenik osmog razreda škole “Mileva Lajović Lalatović” pretrpio verbalno i fizičko nasilje od R.R., roditelja školskog druga njegovog djeteta.

Incident se dogodio u ponedjeljak, 23. aprila, na hodniku škole, a Vemić je slučaj prijavio policiji. Obratio se i školi i Ministarstvu prosvjete.

“Od njih tražim odgovor samo na jedno pitanje - da li moje dijete ubuduće može bezbjedno dolaziti u školu. Neshvatljivo je da se nešto slično može dogoditi u bilo kojoj školi u Crnoj Gori. Takođe je neshvatljivo da se nešto slično može desiti pored svih zaposlenih”, kazao je Vemić.

Novo Vemić ​Razredni starješina promijenio iskaz: Vemić

On je rekao da ga je o incidentu obavijestio razredni starješina.

“Razredni me je prvo nazvao da mi kaže da je došao otac školskog druga moga sina zbog nekog problema koji je bio u subotu. Pitao sam da li je hitno i mogu li da dođem sjutradan, pošto sam na poslu, a da mi porukom pošalje broj telefona tog roditelja da ga pozovem, jer mi sin nije rekao da se u subotu nešto desilo... Ako je moj sin zgriješio da se izvinim i tom čovjeku i njegovom djetetu”.

Nakon tog poziva, petnaestak minuta kasnije, razredni ga je, tvrdi, ponovo pozvao da mu kaže da je R.R. udario njegovog sina i da je on “makao ruke sa njega”.

“Bio sam šokiran. Odmah sam otišao u školu gdje me sačekao razredni i kazao mi da je moj sin kod pedagogice koja mu je dala da piše izjavu. Dijete koje je udarano, pod stresom, treba da piše izjavu šta se desilo. Rekla je da je ovo slučaj za policiju”, istakao je. Vemić je rekao da su izjavu u policiji dali on, sin i razredni starješina. Kazao je da mu je “krivo što je razredni starješina promijenio iskaz, rekavši da je vidio kako R.R drži njegovog sina za ruku.

“Nije kazao da je makao ruke sa njega i da ih je razdvojio. U utorak sam otišao kod direktorice i u pisanoj formi joj donio šta se desilo na odmoru i da nijesu ništa preduzeli. Ona mi je rekla da je za incident saznala tog jutra. Još mi je rekla da sam i ja, nakon što sam se prijavio dežurnim učenicima, mogao bilo koje dijete da išamaram. Ostao sam bez teksta i pitao da li je škola bezbjedna”, tvrdi Vemić.

Direktorica škole Vera Božović kazala je da su uradili sve što je zakonom predviđeno u slučaju pojave nasilja u školi.

“Nakon ovog nemilog događaja, koji nijesmo mogli predvidjeti, odjeljenjski starješina pozvao je roditelja učenika R.V. dok je pedagog slučaj prijavio policiji. Prvu reakciju imala je škola, a ne roditelj učenika R. V. što pokazuje da se ne može govoriti o neažurnosti i prikrivanju”, istakla je Božović.

Incident, navodno zbog koga je R.R. udario Vemićevog sina, dogodio se u subotu, 21. aprila, koja je bila radna.

“U odjeljenju je bilo pet učenika, četiri dječaka i jedna djevojčica, pa im je nastavnica koja je pripravnica kazala da neće ništa raditi već da slobodno pričaju. Dvojica dječaka su malo grublje zadirkivala sina R.R a moj sin se smijao tim šalama. To će ova dvojica dječaka potvrditi i u policiji”, kazao je Vemić.

On je rekao da je odjeljenje njegovog sina “najgore po disciplini u školi” i da je pedagogica predložila da svakog dana bude po jedan roditelj prisutan.

“U ponedjeljak je to bila majka dječaka čiji otac je udario mog sina. Do četvrtog časa ona se nije požalila ni direktorici, ni razrednom, ni pedagogici, da je neko u subotu zadirkivao njenog sina, da bi poslije četvrtog časa došao njen muž i prvo verbalno, a zatim i fizički nasrnuo na mog sina. Prijetio mu je da mu je ovo zadnja opomena i da će mu u kuću doći”.

Vemić je od škole i Ministarstva prosvjete zatražio da ga u pisanoj formi obavijeste šta su preuzeli. Sa R.R. se nije susreo i kaže da to ne želi.

“Ako smatra da je nešto bilo u subotu trebalo je to da prijavi školi ili meni, a ne da se nasilnički ponaša. Ako svi pričaju o nasilju nad djecom da vidimo šta će ovoga puta da urade”, zaključuje Vemić.

Božović: Ne očekujemo da roditelji ugroze učenike

Direktorica škole Vera Božović kazala je da su, nakon sprovedenih aktivnosti i prikupljenih dokaza, uradili sve što je zakonom predviđeno u slučaju pojave nasilja u školi.

“Nakon ovog nemilog događaja, koji nijesmo mogli predvidjeti, reagovali smo hitno i u skladu sa zakonom. Odjeljenjski starješina pozvao je roditelja učenika R.V. dok je pedagog slučaj prijavio policiji. Prvu reakciju imala je škola, a ne roditelj učenika R. V. što jasno pokazuje da se ne može govoriti o neažurnosti i prikrivanju”, istakla je Božović.

Prema njenim riječima preduzete su i sve vaspitno-pedagoške mjere – vanredni roditeljski sastanak, vanredna sjednica odjeljenjskog vijeća, vanredni sastanak tima za prevenciju i postupanje u slučajevima pojave nasilja u školi, uzimanje izjava svih nastavnika koji mogu imati informacije značajne za slučaj. Sva navedena dokumenta su skenirana i data na uvid ministru prosvjete, Damiru Šehoviću.

“Niko ne može očekivati da roditelji učenika ulaze u školu da bi ih ičim ugrozili i da neće poštovati školu kao vaspitno-obrazovnu instituciju, ali i drugu kuću njihove djece.Mišljenja da roditelji kao i nastavnici svojim ponašanjem daju primjer djeci, kolektiv škole najoštrije osuđuje svaki vid nasilnog ponašanja u nadi da se sličan incident neće ponoviti, jer ne postoje problemi koji se ne mogu prevazići ako svi radimo zajedno, a na dobrobit djece”, zaključila je Božović.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (16 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 23

 • MŠttooo 6 mjeseci i 3 nedjelje
  stoka
  • 1
  • 0
 • peja16 6 mjeseci i 3 nedjelje
  da se izvini, a njegov sin problem grada
  ( 1 )
  • 1
  • 0
  MŠttooo 28.4.2018 12:31
  stoka
  • 1
  • 0
 • sve ce to narod pozlatiti 6 mjeseci i 3 nedjelje
  Djeca su postala monstrumi i daleko su od nevinih i neiskvarenih andjelcica.U odnosu na ranije generacije ovu su podmukli i lukavi namazani djavoli koji su itekako svjesni zakonskih ogranicenja prema njima.Zakoni moraju postati mnogo stroziji prema maloljetnicima a bogami i prema roditeljima kao njihovim starateljima.
  • 25
  • 1