navigacija Naslovnica Premium

SAVJET ZA PRIVATIZACIJU

1.10.2015 15:43

Novi tender za prodaju Novog duvanskog kombinata

Na prodaju je oko 7,6 miliona akcija ili 100 odsto akcijskog kapitala NDKP-a, od čega 69,92 odsto pripada Vladi, a 30,08 odsto Glavnom gradu

Novi tender za prodaju Novog duvanskog kombinata
Foto: Boris Pejović Autor: Mina Business

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte raspisao je danas novi tender za prodaju akcija Novog duvanskog kombinata Podgorica (NDKP) i dokapitalizaciju putem izgradnje fabrike.

 Na prodaju je oko 7,6 miliona akcija ili 100 odsto akcijskog kapitala NDKP-a, od čega 69,92 odsto pripada Vladi, a 30,08 odsto Glavnom gradu, uz obavezu kupca da predloži i realizuje obavezni investicioni program za izgradnju fabrike i organizaciju proizvodnje na novoj predviđenoj lokaciji u Podgorici ili na drugoj lokaciji uz saglasnost prodavca.

 Kupac ima obavezu da na toj lokaciji proizvodnju organizuje u periodu od 12 do 15 mjeseci od zaključenja transakcije. Do izgradnje fabrike kupac je obavezan da proizvodnju organizuje na postojećoj lokaciji.

 Predmet tendera je i dokapitalizacija kompanije bez kupovine akcija, u visini obaveznog investicionog programa za izgradnju fabrike, uz obavezu investitora da predloži i realizuje obavezni investicioni program za izgradnju fabrike i organizaciju proizvodnje na novoj predviđenoj lokaciji ili na drugoj uz saglasnost prodavca. Zainteresovani kupac, ukoliko se odluči za dokapitalizaciju, takođe ima obavezu da na toj lokaciji proizvodnju organizuje u periodu od 12 do 15 mjeseci od zaključenja transakcije. Do izgradnje fabrike kupac je obavezan da proizvodnju organizuje na postojećoj lokaciji.

 Učešće Vlade i Glavnog garada u kapitalu NDKP-a biće utvrđeno na osnovu procjene nezavisnog procjenjivača nakon dokapitalizacije.

 Na tenderu mogu učestvovati zainteresovani koji ispune jedan do navedena dva uslova. Prvi uslov je da ponuđač dokaže da je registorvan i da posjeduje iskustvo u oblasti duvanske industrije od najmanje pet godina.

 Drugi uslov je da dokaže da ima godišnji poslovni prihod od deset miliona eura u posljednjoj poslovnoj godini i da ima pismo namjere ili sklopljen ugovor o upravljanju sa kompanijom koja ispunjava prethodni kvalifikacioni uslov.

 Zaintersovani ponude mogu dostaviti do 16. novembra ove godine, a pravo učešća na tenderu imaju domaći i strani investitori, uključujući konzorcijume, koji otkupe tendersku dokumentaciju i potpišu izjavu o povjerljivosti podataka.

 Tenderom je predviđena i obaveza zainteresovanih ponuđača da najkasnije do 11. novembra dostave pismeni zahtjev za otkup tenderske dokumentacije, vrijedne pet hiljada eura. Tenderska komisija će potencijalnim kupcima dati instrukcije za plaćanje naknade i dostavljanje izjave o povjerljivosti podataka, nakon čega će im biti poslata i tražena dokumentacija.

 Ponuđač je obavezan da uz ponudu uplati depozit ili dostavi bezuslovnu bankarsku garanciju vrijednu 200 hiljada eura, naplativu na prvi poziv. Garanciju mora izdati banka koja ima kreditni rejting najmanje BBB po agenciji Standard&Poor's ili ona koju odobri Tenderska komisija.

 Tenderom je predviđeno i da ponuđač s kojim bude potpisan kupoprodajni ugovor uplati iznos kupoprodajne cijene u novcu, na račun prodavca i u ugovorenom roku.

 Tenderska komisija za privatizaciju proglasila je 23. jula ove godine neuspjelim peti tender za prodaju NDKP, jer jedini ponuđač, mojkovačka kompanija Montenegro duvan comerc, nije potpisala ponuđeni ugovor u predviđenom roku. Montenegro duvan komerc je ponudio dokapitalizaciju NDKP od 8,04 miliona eura, bez kupovine državnih akcija.

 Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, osnivač Montenegro duvan comerca je Željko Bulatović, a izvršni direktor i ovlašćena osoba Dragomir Begović. Ta firma je povezana sa preduzećem Montenegro Tobacco Company (MTC) u okviru kojeg radi fabrika cigareta Tara u Mojkovcu.

 NDKP je osnovan Odlukom Vlade iz novembra 2011. godine, sa kapitalom nominalne vrijednosti od 7,39 miliona eura, odnosno istim tolikim brojem akcija vrijednih po jedan eura. 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 1

  • realni1 3 godine i 1 mjesec
    Jedna od vecih pljacki u crnoj gori. I dan danas dkp puni divlji budzet cg. Kad tad ce bivsi radnici naplatiti svoja potrazivanja. I baca bi trebao odustati djavo ce mu ga pojest.
    • 1
    • 0