navigacija Naslovnica Premium

MINISTARSTVO I KOMORA U RASKORAKU

20.6.2017 15:28

Od decembra svi ljekari ostaju bez licenci?

Po novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti svi ljekari moraju da potvrde “dozvole za rad”

Od decembra svi ljekari ostaju bez licenci? Za pola godine dali pet privremenih licenci
Mila Radulović
Foto: Boris Pejović Autor: Mila Radulović

Ministarstvo zdravlja izdalo je pet privremnih licenci ljekarima, dok je u pripremi još sedam, saznaju “Vijesti”. Oni su tu nadležnost preuzeli nakon suspendovanja rada Ljekarske komore prije skoro pola godine, jer smatraju da je njeno rukovodstvo nezakonito izabrano.

Međutim u Sindikatu doktora medicine tvrde da je to nezakonito i da će ljekari imati veoma ozbiljne probleme zbog licenci, jer svi moraju da ih obnove do  decembra  zbog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je usvojen lani.

Iz resora ministra Kenana Hrapovića za “Vijesti” su odgovorili da su licence privremene, a da će konačne izdavati Komora. “U cilju sprečavanja navedenih štetnih posljedica, Ministarstvo...je preuzelo obavezu donošenja rješenja i donosi rješenja kojim se utvrđuje ispunjavanje uslova doktorima za izdavanje licenci za obavljanje zdravstvene djelatnosti, a istim rješenjem se utvrđuje da će Licencu (obrazac Licence) izdati Ljekarska komora, imajući u vidu da u konkretnom slučaju postoji rizik i mogućnost nastupanja štetnih posljedica za ostvarivanje prava i pravnih interesa doktora, kao i prava na obezbjeđivanje blagovremene i dostupne zdravstvene zaštite građanima”, odgovor je Ministarstva.

Kenan Hrapović Krapović 

Licence su neophodne ljekarima kao dokaz da ispunjavaju sva zakonska pravila za bavljenje tom profesijom, između ostalog i da prate savremene trendove u medicini, potvrdila je “Vijestima” predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić.

I dok u Ministarstvu tvrde da je osnov za ovakvu odluku Zakon o državnoj upravi koji im daje za pravo da preuzmu dio poslova, u Sindikatu navode da to nije tačno. Predsjednica citira izvještaj o nadzoru Ministarstva u Komori, u kome piše da “Ministarstvo preuzima prenesene poslove koji se odnose na obnavljanje licenci za rad doktora medicine.... Na sastanku predstavnika Ljekarske komore i Ministarstva oni su upozoreni da za to ne postoji pravilnik i da bi ovakav rad doveo u pitanje njihovu krivčnu odgovornost. Zato sada pominju privremene licence, koje ne postoje. Hrapović je vezao ruke i nama i sebi”, kaže čelnica Sindikata doktora medicne.

 Dokaz da se prate tehnike medicine

“Pravilnik o izdavanju licenci ljekarima trebalo je da donese Skupština Ljekarske komore, ali se to nije dogodilo jer je ministar blokirao. Sada ćemo svi snositi posljedice toga, a ministar je u hodu naučio da nema prava da izdaje licence”, kaže Milena Popović Samardžić.

Ona je objasnila da će svi u “sistemu zdravstvene zaštite morati da obnove licence po novom zakonu” i da su one važne jer pokazuje da se prate savremene tehnike medicine.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (4 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 25

 • Smrt_fašizmu 1 godinu i 4 mjeseca
  ja bih sve ljekare otpustio i ostavio ministra
  • 8
  • 0
 • upućen 1 godinu i 4 mjeseca
  Nko to bolje ne radi od Đoka Jočića.
  ( 1 )
  • 5
  • 0
  božapub 20.6.2017 22:07
  Hahahaha...
  • 0
  • 0
 • Crna Gora , a ne Montenegro! 1 godinu i 4 mjeseca
  Pa u CG svaki inženjer plaća članstvo (potvrdu) Inzenjerskoj komori CG,i to svake godine po 100 €..Oni biraju rukovodstvo od nekoliko clanova,sazivaju sami konferencije,sastance a u stvari funkcija NIKAKVA,samo uzimaju na stotine hiljada evra svake godine.
  ( 2 )
  • 3
  • 0
  paun 20.6.2017 17:21
  Inženjerska komora CG, Ljekarska komora CG i sve Komore u Crnoj Gori su strukovne organizacije koje žare i pale po Crnoj Gori. Na osnovu završenog fakulteta, radnog iskustva i radnog staža, uz polaganje stručnog ispita, dobijaju se LICENCE potrebne za obavljanje određenih specifičnih stručnih poslova. Ako ne platite članarinu gubite licencu, a često puta i posao samo da bi nekoliko nezasitih punilo sopstvene džepove.
  • 2
  • 0
  paun 20.6.2017 17:27
  Komore treba ukinuti - one su čisti višak - a ministarstva neka rade svoj posao. Zar da se ministarsvo zdravlja sprda sa narodom i dozvoli da narod liječe nelicencirani ljekari a sve zbog toga što ministar zdravlja radi posao o kome nema pojma. I nije ga stid.
  • 2
  • 1