navigacija Naslovnica Premium

ZAHTJEV SE PREDAJE DO 21. APRILA

18.3.2016 13:53

Od ponedjeljka podnošenje zahtjeva za projekat Hiljadu plus

Podnosilac aplikacije treba da dostavi i izvod iz matične knjige rođenih za maloljetne članove domaćinstva, izvod iz matične knjige vjenčanih za bračne parove, za podnosioca zahtjeva i sve odrasle članove domaćinstva potvrda o zaposlenju izdatu od poslodavca sa navedenim primanjima za vremenski period od prethodna tri mjeseca

Od ponedjeljka podnošenje zahtjeva za projekat Hiljadu plus Ilustracija
Vijesti online
Foto: Luka Zeković Autor: Vijesti online

Vlada je danas raspisala javni poziv za građane za učešće u projektu rješavanja njihovih stambenih potreba po povoljnim uslovima, Hiljadu plus, a zahtjeve komercijalnim bankama će moći da predaju od ponedjeljka.

Zahtjevi će se, kako se navodi u javnom pozivu, predavati najkasnije do 21. aprila, svakog radnog dana, od osam sati i 30 minuta do 15 sati.

“Podnosioci zahtjeva za učešće u projektu su dužni da dostave neophodnu dokumentaciju, u zavisnosti od ciljne grupe u koju spadaju, a u protivnom njihov zahtjev neće biti prihvaćen”, navodi se u pozivu.

Podnosioci svoje zahtjeve i dokumentaciju predaju u filijalama Crnogorske komercijalne banke (CKB), Erste, Komercijalne banke Budva, Lovćen, NLB, Prve i Societe General banke Montenegro.

Podnosilac po prijemu zahtjeva, dobija potvrdu o njegovoj predaji sa naznačenim danom, satom i minutom predaje i šifrom, odnosno kodom zahtjeva. 

“Komercijalne banke će obaviti predkvalifikaciju i provjeru kreditne sposobnosti i ostalih uslova podnosilaca zahtjeva, na osnovu redosljeda podnošenja”, navodi se u pozivu.

Za podnošenje aplikacije za građane potrebna dokumentacija obuhvata popunjen zahtjev za dodjelu kredita, uvjerenje o prebivalištu u mjestu rješavanja stambene potrebe za svakog člana domaćinstva, kopija biometrijske lične karte za podnosioca zahtjeva i punoljetne članove domaćinstva ili uvjerenje o crnogorskom državljanstvu za podnosioca zahtjeva ili članove domaćinstva koji posjeduju stare isprave.

Podnosilac aplikacije treba da dostavi i izvod iz matične knjige rođenih za maloljetne članove domaćinstva, izvod iz matične knjige vjenčanih za bračne parove, za podnosioca zahtjeva i sve odrasle članove domaćinstva potvrda o zaposlenju izdatu od poslodavca sa navedenim primanjima za vremenski period od prethodna tri mjeseca.

Takođe je potrebna ovjerena izjava podnosioca zahtjeva da ne posjeduje stambenu jedinicu u Crnoj Gori ili nema u susvojini više od jedne trećine ukupne površine stambenog objekta u Crnoj Gori čija površina nije veća od 99 metara kvadratna (m2) u posljednje tri godine od podnošenja zahtjeva za dodjelu kredita, kao i ovjerena saglasnost podnosioca zahtjeva za obradu ličnih podataka radi pribavljanja podataka od Uprave za nekretnine.

Od dokumentacije treba dostaviti i ovjerenu izjavu svakog člana domaćinstva da nema u posjedu stambenu jedinicu na teritoriji Crne Gore ili nema u susvojini više od jedne trećine ukupne površine stambenog objekta u Crnoj Gori čija površina nije veća od 99 m2 u posljednje tri godine od podnošenja zahtjeva za dodjelu kredita, ovjerenu saglasnost svih članova porodičnog domaćinstva za obradu ličnih podataka u projektu radi pribavljanja podataka od Uprave za nekretnine Crne Gore, kao i izjavu o kućnoj zajednici i broju članova domaćinstva.

“Za zaposlene u javnom sektoru potrebna je potvrda od poslodavca da zaposleni nije riješio stambenu potrebu u skladu sa propisom Vlade, odnosno nadležnog organa lokalne samouprave do dana pokretanja postupka dodjele kreditnih sredstava, kao i ovjerena izjava zaposlenog u vezi sa tim”, dodaje se u pozivu.

Za samohrane roditelje, odnosno staratelje, dostavlja se dokaz da je roditelj razveden ili je drugi roditelj umro ili je nepoznat, a izdržava maloljetno dijete ili dokaz nadležnog Centra za socijalni rad da je staratelj punoljetnoj osobi koja je nesposobna za rad, koja nema srodnike koji su po zakonu dužni da ga izdržavaju ili ima srodnike koji ne mogu da ga izdržavaju.

“Za osobe sa invaliditetom i porodična domaćinstva čiji je član osoba sa invaliditetom može se, između ostalog, dostaviti ovjerena kopija rješenja o statusu osobe sa invaliditetom Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), i/ili ovjerena kopija rješenja o ostvarivanju pravu na invalidsku penziju ili rješenje kojim je utvrđen status invalida rada”, precizira se u pozivu.

Za porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju dostavlja se ovjerena kopija rješenja nadležnog organa lokalne uprave i/ili Centra za socijalni rad o usmjeravanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama, dok se za mlade koji su bili djeca bez roditeljskog staranja, dostavlja ovjereno rješenje nadležnog Centra za socijalni rad o smještaju u ustanovu socijalne zaštite, i/ili ovjerena kopija rješenja o porodičnom smještaju-hraniteljstvu i/ili o starateljstvu.

Za žrtve nasilja u porodici dostavlja se ovjerena kopija rješenja o izricanju zaštitne mjere, pravosnažne presude u krivičnom postupku, pravosnažnog rješenja Suda za prekršaje ili ovjereni dokaz da je u toku postupak izricanja zaštitne mjere, krivični ili prekršajni postupak.

U slučaju trudnoće, nerođeno dijete će se smatrati članom domaćinstva, što se dokazuje uvjerenjem o trudnoći koji izdaje izabrani doktor za žene. U slučaju da je član domaćinstva punoljetan, a nije zaposlen, potrebno je dostaviti potvrdu Zavoda za zapošljavanje ili o školovanju.

U pozivu je objašnjeno da će eventualna dodatna dokumentacija za podnošenje zahtjeva za kredit zavisiti od internih procedura odobravanja kredita i kreditne politike banke u kojoj građanin podnosi zahtjev za kredit.

Vlada će realizacijom projekta omogućiti uštede odabranim građanima i porodičnim domaćinstvima obezbjeđivanjem niže kamatne stope na stambene kredite u odnosu na tržišnu.

Visina kamatne stope na godišnjem nivou iznosi 3,99 odsto fiksno, za zaključene ugovore za kupovinu stanova po kupoprodajnoj cijeni do 1,09 hiljada eura po kvadratu neto korisne površine stambenog prostora, na period od 20 godina.

Izuzetno, dugoročni hipotekarni kredit se može dodijeliti za kupovinu individualnog stambenog objekta čija vrijednost po kvadratu neto korisne površine ne prelazi 1,2 hiljade eura, dok razliku u cijeni obezbjeđuje podnosilac zahtjeva iz sopstvenih sredstava.

Porodična domaćinstva dužna su da obezbijede učešće u iznosu od najmanje pet odsto vrijednosti ugovora o kreditu. Vrijednost projekta je do 20 miliona eura.

U projektu mogu učestvovati sva porodična domaćinstva čiji članovi nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove.

Kredit se dodjeljuje korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, i to 40 odsto, bračnim supružnicima koji imaju do 35 godina, 30 odsto i ostalim korisnicima 30 odsto.

Kredit se može dodijeliti podnosiocu zahtjeva koji je crnogorski državljanin, rješava stambenu potrebu u mjestu prebivališta, koji nema u svojini stambeni objekat ili u susvojini više od jedne trećine ukupne površine stambenog objekta u Crnoj Gori, u posljednje tri godine od podnošenja zahtjeva za dodjelu kredita.

Kredit se može dodijeliti podnosiocu zahtjeva čiji član porodičnog domaćinstva nema u svojini stambeni objekat ili u susvojini više od jedne trećine ukupne površine stambenog objekta u Crnoj Gori, u posljednje tri godine od podnošenja zahtjeva za dodjelu kredita i koji je kreditno sposoban u smislu opštih uslova kreditne sposobnosti odabrane komercijalne banke.

Podnosilac zahtjeva ne može da ostvari pravo na dugoročni hipotekarni kredit ako je ukupna površina stambenog objekta koji je u susvojini veća od 99 m2.

Ako podnosilac zahtjeva udružuje sredstva sa članom domaćinstva, taj član porodičnog domaćinstva mora da ispunjava uslov koji se tiče opštih uslova kreditne sposobnosti komercijalne banke.

Iznos anuiteta za otplatu dugoročnog hipotekarnog kredita za kupovinu individualnog stambenog objekta ne može preći iznos od 40 odsto ukupnih neto mjesečnih prihoda koje ostvaruje korisnik, odnosno, u slučaju udruživanja sredstava sa članom porodičnog domaćinstva, 40 odsto ukupnih prihoda koje ostvaruje korisnik zajedno sa članovima porodičnog domaćinstva.

Porodična domaćinstva koja mogu učestvovati u projektu, u skladu sa kumulativnim primanjima koja ostvaruju njihovi članovi, u odnosu na broj članova, ne smiju imati mjesečne prihode veće od 600 eura za podnosioca zahtjeva, 420 eura za svakog drugog punoljetnog člana porodičnog domaćinstva, odnosno 30 eura za svakog maloljetnog člana domaćinstva.

Jednočlano i dvočlano porodično domaćinstvo može da konkuriše za garsonjeru ili jednosoban stan, površine od 24 m2 do 46 m2, bračni parovi koji imaju do 35 godina bez djece za jednosoban ili dvosoban stan, površine od 46 m2 do 60 m2, a tročlano porodično domaćinstvo za jednosoban ili dvosoban stan, površine od 60 m2 do 73 m2.

Četvoročlano porodično domaćinstvo može konkurisati za dvosoban ili trosoban stan, površine od 73 m2 do 88 m2, a porodično domaćinstvo sa više od četiri člana za trosoban ili veći stan, maksimalne površine do 99 m2.

Izuzetno, korisnik može da kupi stambeni prostor površine manje od 24 m2, ali ne manji od deset m2 po članu domaćinstva, odnosno, ne manji od 20 m2 u slučaju jednočlanog domaćinstva. Takođe, korisnik može kupiti stambeni prostor veće površine od maksimalne, ali ne više od 15 m2.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (3 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.