navigacija Naslovnica Premium

NIJEDAN KANDIDAT NIJE PO MINISTRU

12.6.2018 21:27

Odakle će Hrapoviću biti po volji

„Konkursom je traženo da prijavljeni kandidati pored opštih, ispunjavaju i posebne uslove, kao i da dostave i svoj program rada i razvoja zdravstvene ustanove, za mandatni period“, piše u odgovorima iz Hrapovićevog kabineta

Odakle će Hrapoviću biti po volji
Foto: Savo Prelević Autor: Vuk Lajović

Ministar zdravlja Kenan Hrapović (SD) odbio je da imenuje direktora budvanskog Doma zdravlja, iako je za to mjesto konkurisalo dvoje - aktuelni vršilac dužnosti direktora Vesna Vučetić i Dobrilo Gojković, nekadašnji načelnik Komunalne policije Budve. Oba kandidata bliska su Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

To što kandidati ispunjavaju uslove, ali Hrapović nijesu po volji, iz Ministarstva su objasnili time da je Zakon o zdravstvenoj zaštiti omogućava ministru da imenuje direktora državnih zdravstvenih ustanova, ali i time da “programi rada i razvoja koje su kandidati dostavili, ne obezbjeđuju mjere i aktivnosti za ostvarivanje glavnih ciljeva i postizanje očekivnih rezultata DZ Budva u pružanju dostupne, kvalitetne i blagovremene zdravstvene zaštite i ostvarivanje interesa ove zdravstvene ustanove...”.

„Na osnovu Zakona o državnoj upravi i Zakona o zdravstvenoj zaštiti, u postupku imenovanja direktora Doma zdravlja Budva, na osnovu javnog konkursa, ministar zdravlja donio je odluku o neimenovanju direktora...”, odgovorili su „Vijestima“ iz Ministarstva zdravlja. Ljekarka Vučetić je bila dugogodišnja odbornica DPS-a u Budvi, dok je Gojković za vrijeme predsjednika Opštine Srđe Popovića zauzimao čelnu poziciju u Komunalnoj policiji, a prethodno bio i zaposlen u budvanskom Centru bezbjednosti.

„Konkursom je traženo da prijavljeni kandidati pored opštih, ispunjavaju i posebne uslove, kao i da dostave i svoj program rada i razvoja zdravstvene ustanove, za mandatni period“, piše u odgovorima iz Hrapovićevog kabineta.

Gojković je juče kratko kazao da poštuje ovakvu Hrapovićevu odluku, dok Vučetić nije odgovarala na pozive i SMS “Vijesti”.

Iz Ministarstva su odgovorili i da su Vučetić i Gojković dostavili dokaze o ispunjenosti uslova predviđenih konkursom, kao i programe rada i razvoja zdravstvene ustanove.

„U Ministarstvu zdravlja formirana je komisija koja je provjerila dostavljene prijave i dokaze kandidata i utvrdila da su blagovremene i da su dostavljeni svi dokazi, u skladu sa konkursom, kao i programi rada i razvoja zdravstvene ustanove za mandatni period. Komisija je prijave sa dokazima i programima rada dostavila ministru zdravlja na razmatranje i odlučivanje o imenovanju direktora Dom zdravlja Budva. Ministar je izvršio analizu dostavljenih programa rada u mandatnom periodu i razvoja zdravstvene ustanove i plan rada kandidata, kao i način preduzimanja konkretnih mjera i aktivnosti, u odnosu na poboljšanje i unapređenje kvaliteta i dostupnosti zdravstvene zaštite građana, uz finansijsku održivost pružanja zdravstvene zaštite i funkcionisanja ove zdravstvene ustanove“, pojašnjavaju iz Ministarstva zdravlja.

Naglašavajući da je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, između ostalog propisano da direktora zdravstvene ustanove, čiji je osnivač država, imenuje i razrješava ministar zdravlja na osnovu konkursa, iz Ministarstva zdravlja navode da saglasno toj odredbi da ministar ima pravo da imenuje direktora zdravstvene ustanove, po svom izboru i ocijeni program rada prijavljenih kandidata i razvoja zdravstvene ustanove, kao i na osnovu planiranih aktivnosti za pružanje zdravstvene zaštite građanima i ostvarivanje interesa zdravstvene ustanove.

„Na osnovu priloženih dokaza, analize planiranih aktivnosti i očekivanih rezultata mjera koje bi preduzeli kandidati Vučetić i Gojković, u odnosu na pružanje zdravstvene zaštite i razvoj zdravstvene ustanove, ministar je utvrdio da programi rada i razvoja koje su kandidati dostavili, ne obezbjeđuju mjere i aktivnosti za ostvarivanje glavnih ciljeva i postizanje očekivnih rezultata DZ Budva... u skladu sa glavnim ciljevima utvrđenim strateškim dokumentima iz oblasti zdravstva, uključujući i Strukturne reforme u zdravstvenom sistemu“, zaključuje se u odgovorima iz Ministarstva zdravlja.

Dom zdravlja Budva ponovo će raspisati javni konkurs.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (4 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 3

 • Natan 5 mjeseci i 1 nedelja
  Kad konkuruse neki iz SD bice izabran.SD fuj
  • 5
  • 0
 • doko 5 mjeseci i 1 nedelja
  Ni on nije po volji zdrastvenih radnika ni gradana pa je ministar,ali ima politicku podrsku njemu slicnih bilmeza
  • 3
  • 0
 • božapub 5 mjeseci i 1 nedelja
  Ne volim ovog ministra ali ova mu je odluka na mjestu
  • 2
  • 2