navigacija Naslovnica Premium

PREPORUKE SAVJETA ZA GRAĐANSKU KONTROLU RADA POLICIJE:

10.9.2018 15:44

"Odmah prekinuti sa objavljivanjem snimaka akcija hapšenja"

Baranin V.P. tražio je provjeru primjene policijskih ovlašćenja prilikom hapšenja njegovog sinovca

"Odmah prekinuti sa objavljivanjem snimaka akcija hapšenja" Snimak hapšenja u Baru
Foto: screenshot (video) Autor: Jelena Jovanović

Policija mora odmah prekinuti praksu objavljivanja snimaka akcija hapšenja, kako bi se obezbijedila zaštita ljudskih prava i osigurao visok stepen zaštite privatnosti i pretpostavke nevinosti.

To su preporuke Savjeta za građansku kontrolu rada policije, donijete u postupku po pritužbi građanina V.P. Taj Baranin tražio je provjeru primjene policijskih ovlašćenja prilikom hapšenja njegovog sinovca N.P, 16. maja 2018. godine, u Baru. 

Nakon te akcije Uprava policije objavila je snimak na kom se  vidi da uhapšenom zaplijenjeni novac stavljaju na leđa.

"V.P. je, ističući neprimjerenost snimka, iznio 'da samo treba uzeti u obzir aktuelnu situaciju sa više hiljada pokradenih eksponata iz Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju i zamisliti situaciju eventualnog hapšenja odgovornih i onih koji su prisvojili te eksponate. Građanin se zapitao kako bi bilo da na njihovim leđima nižu eksponate", saopštili su iz Savjeta.

Oni su od UP tražili da ih detaljno informišu o radnjama koje su 16. maja preduzeli prema N.P. ali i da  im direktor stručno i profesionalno objasnu potrebu i razlog da se snimljeno hapšenje javno objavi.

"Naročito momenta kada se broje novčanice i postavljaju na leđa uhapšenog lica".

JWPlayer video mesto

Iz Savjeta ističu da su im iz UP djelimično odgovorili na zahtjev da dostave profesionalno objašnjenje potrebe i razloga da se snimljeno hapšenje javno objavi,  i informisali ih "da snimanje policijskih akcija nije zakonom zabranjeno".

"Te se, samim tim, isto može izvršiti kad god je riječ o akciji ovog tipa izvedenoj pod takvim okolnostima da sami čin snimanja akcije ne ugrožava njenu efikasnost".

Iz UP tvrde i da ni objavljivanje snimka nije eksplicitno zabranjeno i da su mišljenja da takvi snimci mogu služiti samo kao dokaz transparentnosti i zakonitosti rada njihove
organizacije. 

"Uprava policije je navela 'da brojanje novčanica na licu mjesta predstavlja samo fiksiranje materijalnog dokaza da je novac u tačno određenom iznosu i oduzet od ovih lica te da potiče iz krivičnog djela zbog kojeg su i lišeni slobode".

Iz Savjeta su konstatovali da na snimku nijesu prepoznali elemente prekoračenja ovlašćenja. 

Istakli su da podržavaju potrebu i namjeru UP i MUP-a da javnost proaktivno i što detaljnije informišu o naporima policijskih službenika u sprovođenju i primjeni zakona, ali da. primjena policijskih ovlašćenja u svakom trenutku mora biti profesionalna:

"Pa i javno objavljivanje snimljenih policijskih akcija mora imati jasno pravno utemeljenje i obrazloženu svrhu.

UP kod građanske kontrole rada policije nije u razumnoj mjeri pojasnila pravni osnov i svrhu odluke da se pojedini segmenti snimljenog hapšenja građanina N.P. javno objave. UP nije jasno ukazala Savjetu na pozitivni pravni propis koji daje pravo i obavezu Upravi policije da, u svrhu obavještavanja javnosti, vrši objavljivanje video snimaka koji su nastali tokom provođenja policijskih akcija - hapšenja, pretresanja i slično", kazali su iz Savjeta.

Istakli su da oni nijesu problematizovali potrebu Uprave policije da snima svoje operativne akcije, jer to može biti višestruko korisno: "(Savjet) u potpunosti problematizuje njihovo javno objavljivanje, posebno onda kada se istima prikazuje privatni ambijent i postoji mogućnost da dođe do identifikacije lica, kršenja prava na privatnost i pretpostavke nevinosti.

Savjet je ocjenio da javno objavljeni video zapis, u konkretnom slučaju, je nesrazmjeran i prevazilazi nivo, potrebu i kvalitet objektivnog informisanja javnosti o aktivnostima i rezultatima rada Uprave policije.

Javno objavljivanje snimljenog hapšenja građanina N.P. predstavlja povredu prava. Objavljivanje konkretnog video zapisa predstavlja kršenje prava na privatnost i pretpostavku nevinosti građanina N.P. koji je lišen slobode, a o čijoj će se odgovornosti odlučivati u kasnijim fazama krivičnog postupka čime je afirmisana prezumcija krivice", zaključili su iz Savjeta.

Oni su pozvali ministra unutrašnjih poslova, Mevludina Nuhodžića, da neodložno naloži da se u instituciji na čijem je čelu unaprijedi profesionalna pažnja u vezi sa zaštitom ličnih podataka građana i njihovog neovlašćenog korišćenja. 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (7 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 23

 • nikako 2 mjeseca
  gde su vam rukavice prilikom pretresa??? i treba da se snimaju hapsenja dokaz za sud da posle ne bi bilo rekla - kazala
  • 4
  • 0
 • Pipoljevac18 2 mjeseca
  Krimosi bi da im se unaprijed dojavi vrijeme "posjete"! Ma nemoj! Treba im objava punog imena i slika. Tako to rade u Americi, koju često uzimamo za primjer. Hapsi, milicijo!!
  ( 1 )
  • 3
  • 0
  nane5 11.9.2018 08:17
  samo sto u Americi to objave kada imaju neoborive dokaze, e tu je velika razlika
  • 1
  • 1
 • caslo 2 mjeseca
  pa to i pise, al niko ne cita
  • 1
  • 0