navigacija Naslovnica Premium

TVRDE DA ZGRADA NEMA UPOTREBNU DOZVOLU

6.12.2018 12:20

Opština Budva: Ispred supermarketa Franca biće postvaljeni stubići

Opština Budva: Ispred supermarketa Franca biće postvaljeni stubići
Foto: Printscreen Autor: Vuk Lajović

Sekretarijat za komunalno stambene poslove je rješenje o postvaljanju stubiće na glavnom gradskom bulevaru u Budvi donio u skladu sa svim važećim propisima. Postvaljenje stubića je zaustavljeno nakon što su radnici supermarketa "Franca" blokirali trotoar i zaustaviloi dalju akciju, tvrdeći da su tu projektom zgrade, koju je gradio "Stan projekt" predviđena parking mjesta.

Na seriju tekstvova koji su objavljeni na portalu Vijesti, reagovao je pomoćnik sekretara za komunalno stambene poslove Aleksandar Popović dostavljajući dokumentaciju koja demantuje, tvrde vlasnika "France" i samog investitora.

Regovanje prenosimo u cjelosti:

"Sekretarijat za komunalno stambene poslove je vršeći poslove iz domena svoje nadležnosti a u skladu sa Zakonom i važećim Odlukama dana 22.02.2018. godine proslijedio dopise svim trgovinskim lancima koji posluju na teritoriji opštine Budva u kojima je zahtjevao od istih da sagledaju sve mogućnosti saobraćajno bezbjednog načina vršenja dostave i snabdijevanja svojih objekta, na način koji ne ugrožava nesmetano odvijanje motornog i pješačkog saobraćaja. Naime, obilaskom lokacija na kojima se nalaze prodajni objekti uočeno je da su naročito ugroženi pješaci, koji se usljed zauzetosti pješačkih površina od strane dostavnih vozila moraju kretati kolovoznim površinama i na taj način je ugrožena njihova bezbjednost.

U prilogu dostavljamo dopise br. 07-193/1, 07-193/2, 07-193/3, 07-193/4, 07-193/5, koji su upućeni i uručeni svim trgovinskim lancima koji posluju na teritorji opštine Budva, o čemu svjedoče i uredno potpisane i dostavljene povratnice od strane Pošte, što je i slučaj „FRANCA MARKETI“ D.O.O. Bijelo Polje. Takođe, Komunalna inspekcija i Komunalna policija Opštine Budva je uputila sličan dopis svim trgovinskim lancima, između ostalog i "FRANCA MARKETI" D.O.O. Bijelo Polje, o čemu svjedoči i dopis koji dostavljamo u prilogu. 

Važno je dodati i to da pisanog odgovora na ove dopise nije bilo a što je značajnije ni stanje zauzetosti trotoarskih površina dostavnim vozilima nije se popravilo. Važno je naglasiti i da usljed neprilagođenosti trotoarskih površina da trpe opterećenja kolskog saobraćaja a pogotovo teretnih vozila česta su oštećenja istih, što dodatno ugrožava bezbjednost pješaka.

Kako dosadašnji apeli trgovinskim lancima nijesu doveli do željenih rezultata u smislu povećanja bezbjednosti saobraćaja a u cilju sprovođenja mjera za uređenje trotoarskih površina i postavljanja elemenata za zaštitu od nepropisnog parkiranja, Sekretarijat za komunalno stambene poslove Opštine Budva morao je pribjeći građevinskim intervencijama kojima se površina trotoara uređuje za nesmetano kretanje pješaka na način što se postavljaju elementi za zaštitu od nepropisnog parkiranja u vidu tehničkih barijera tj. stubića.

Svjesan problema koji stvara nepropisno parkiranje na trotoaru ispred objekta na urbanističkoj parceli br. 20.4 koji se nalazi pored Jadranskog puta, u neposrednoj blizini raskrsnice sa ul. 22. novembra i ul. Topliški put, Sekretarijat je nakon što se prethodno obratio Sekretarijatu za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva, dopisom br. 07-1163/1 od 30. oktobra i njihovog dostavljenog odgovora dopisom br. 06-062-1314/1 od 02.11.2018. godine, krenuo u realizaciju svoje namjere da u skladu sa čl. 42 Zakona o putevima kojim je definisano da na dijelu državnog puta koji prolazi kroz naselje, jedinice lokalne samouprave održavaju objekte i naprave na, uz ili nad kolovozom državnih puteva koje su namijenjene uređenju saobraćaja, odnosno sigurnosnom odvijanju saobraćaja, preduzme radnje na postavljaju tehničkih barijera tj. zaštitnih stubića kako bi se onemogućilo nepropisno parkiranje na trotoaru. Važno je napomenuti da Jadranski put predstavlja državni put i dio evropskog puta E-80 klase A, i sa obimom saobraćaja u pojedinim danima tokom ljetnjih mjeseci većim i od 20.000 motornih vozila po danu, gdje svaki manevar vozila hodom u nazad tj. vožnjom „u rikverc“ prilikom isparkiravanja predstavlja veliku opasnost na ovom jako opterećenom putu kako za vozače tako i za pješake.

Nakon uvida u Glavni projekat rekonstrukcije radi dogradnje poslovnog-stambenog objekta na UP 20.2 i izgradnje poslovno-stambenog objekta na UP 20.4 DUP "Budva Centar", izmjene i dopune, koji se čuva u arhivi Opštine Budva, na osnovu kojeg je tadašnji Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj opštine Budva rješenjem br. 06-02-u-952/204 od 31.10.2014. godine investitoru „Stan projekt“ d.o.o. Podgorica odobrio izgradnju stambeno poslovnog objekta, nesporno je utvrđeno da situacijom nijesu predviđena parking mjesta već uređenja trotoarska površina sa stablima drveća, kao i da je kolski priključak za objekta predviđen sa bočne ulice što je i u skladu sa DUP-om „Budva Centar“, izmjene i dopune kojim je predviđeno da "objekti ne smiju imati kolski prilaz, snadbjevanje i prilaz u podzemne garaže sa bulevara, već iz susjednih bočnih ulica minimalne širine 5,5 m.“

Na situaciji koja je sastavni dio ovog projekta a koju prilažemo na uvid jasno su vidljivi pečati Sekretarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva, privrednog društva koje je ovjerilo tehničku dokumentaciju kao i pečat privrednog društva koje je projekat revidovalo. Međutim, ovo nije slučaj i sa izvodom iz situacije koje je prezentovan javnosti od strane predstavnika „FRANCA MARKETI“ D.O.O. Bijelo Polje, te se očigledno radi o falsifikatu. Izvodom iz osnove prizemlja jasno se uočava da je predviđena i izgradnja 6 lokala u sklopu poslovno-stambenog objekta a da se umjesto njih nalazi prodajni objekat „FRANCA MARKETI“ D.O.O. Bijelo Polje. 

Za poslovno – stambeni objekat u kom se nalazi ovaj prodajni objekat do sada nije izdata upotrebna dozvola.Uvidom u situaciju na terenu jasno je i da se nepropisno parkiranje vrši na dijelu trotoara na k.p. 3072/1 KO Budva, koja predstavlja javni put i nije lasništvo investitoara „Stan projekt“ d.o.o. Podgorica, što se vidi i sa geodetskog snimka koji je takođe sastavni dio ovog Glavnog projekta. Međutim to nije spriječilo određena lica da još ranije taj dio trotoara obilježe crvenom bojom i označe kao parking mjesta namijenjena za kupce prodavnice „FRANCA MARKETI“ D.O.O. Bijelo Polje.

Svu dokumentaciju koju navodimo u ovom saopštenju stavljamo javnosti na uvid“, navodi se u reagovanju.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (4 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 6

 • velicar 4 dana i 13 sata
  Samo lupetas...novra😂😂😂😂
  • 2
  • 0
 • sicilijanac 4 dana i 9 sati
  Stavljaj .podrska za djoleta zenovica brata:)
  • 1
  • 0
 • nikbud 4 dana i 12 sata
  u bd stubice zovu .krapici.
  • 2
  • 1