• Piše: Dražen Đurašković
  • Objavljeno: 14.09.2012 u 09:15
  • 3301 prikaza
  • 9 komentara

nove krivične prijave

"Optuženi ljekari ne mogu nesmetano da rade"

„Međunarodno iskustvo je utvrdilo da je pretežniji javni interes izbjeći rizik ponavljanja grešaka, nego spasiti zaposlenog od moguće štete"

Porodice Cvijanović, Šoć, Vuković-Butorović, Fetić i Marković podnijele su juče krivične prijave osnovnom tužilaštvu protiv četiri ljekara Kliničkog centra, zbog nepoštovanja Zakona o radu i odredbe da zaposleni protiv kojih se vodi krivični postupak moraju biti suspendovani.

Porodice terete odgovorne u KC, direktora dr Milana Mijovića, medicinsku direktroku dr Lijlju Musić, direktorku Ginekološko-akušerske klinike, dr Snežanu Crnogorac, kao i bivšu direktorku dr Oliveru Miljanović.

Konkretan povod za prijavu je oglušavanje nadležnih ljekara da suspenduju i pokrenu disciplinski postupak protiv ginekologa dr Gorana Lazarevića, protiv kojeg se vodi krivični postpuak u slučaju smrti Almere Fetić i njene bebe, a u slučaju Nađe Vuković-Butorović protiv njega je podnijeta prijava.

U pismu porodice naglašavaju da, umjesto da ljekari za koje postoji osnovana sumnja da su izvršili krivično djelo i protiv kojih se vode krivični postupci budu suspendovani do konačnih odluka nadležnih organa, oni bivaju nagrađeni. „Međunarodno iskustvo je utvrdilo da je pretežniji javni interes izbjeći rizik ponavljanja grešaka, nego spasiti zaposlenog od moguće štete"

„Međunarodno iskustvo je utvrdilo da je pretežniji javni interes izbjeći rizik ponavljanja grešaka, nego spasiti zaposlenog od moguće štete koju bi pretrpeo zbog suspenzije”, piše u saopštenju porodica.

Oglušavanjem da odgovorni postupe u skladu sa zakonom, smatraju porodice, došlo je do teže povrede prava oštećenih porodica, kao i imovinske štete koju trpi Klinički centar Crne Gore u iznosu većem od 30.000eura, jer  za sve vrijeme za koje je Lazarević trebalo da bude suspendovan, morala mu je biti isplaćivana samo  polovina zarade.

“Ovo je još jedan korak u našoj borbi, očekujemo da će reagovati i Ministarstvo zdravlja. Za sedam do 10 dana uputićemo i zahtjev ministru dr Miodragu Radunoviću, da vidimo kako će oni da se odnose prema krivičnim prijavama. Nakon toga ćemo vidjeti dalje akcije”, poručio je juče novinarima u ime porodica Dejan Cvijanović.

"Nijesmo još završili..."

Dosadašnje akcije, kako je kazao, malo što su promijenile, jer oštećene porodice nije niko od nadležnih kontaktirao.  Konstantan pritisak na Ljekarsku komoru nije urodio plodom, tako da su porodice pokrenule upravni spor zbog nepoštovanja Zakona o slobodnom pristupu informacijama.  

“Sa njima nijesmo još završili i imamo o mnogo čemu da razgovaramo, naročito u slučajevima onih ljekara protiv kojih je donesena pravosnažna presuda, a koji i dalje rade u KC, a Komora bi morala da reaguje”, kazao je Cvijanović.

(Foto: Arhiva Vijesti)

On je rekao da im se građani, nažalost, obraćaju za pomoć, te da su mnogi slučajevi već stavljeni na čekanje dok ne dobiju zvaničan dopis iz Ministarstva unutrašnjih poslova o registraciji nevladine organizacije.

Organizacija će se zvati “Krug života”, a osnovna djelatnost će biti zaštita prava pacijenata.

Cvijanović je juče želio da izjavu za medije da ispred glavnog ulaza Kliničkog centra, ali je u tome spriječen, jer mu je obezbjeđenje saopštilo da to ne smije da radi u krugu ustanove.

Iz Kliničkog centra juče nijesu željeli da komentarišu navode porodica.

Ocijeni:

  • Trenutno 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Isprintaj:

Vezani članci:

Tagovi:

Cvijanović, Šoć, Vuković-Butorović, Fetić i Marković, Klinički centar,

slika slika