navigacija Naslovnica Premium

VEČE SJEĆANJA

13.9.2017 11:31

"Paradoks je bombardovanje u kome neprijatelj ostane netaknut nazvati savezničkim"

Otac Boban Jokić podsjetio je na telegram Josipa Broza Tita, upućenog Glavnom štabu NOV i PO Hrvatske 17. maja 1943. u kome, između ostalog stoji: „... Mi tražimo da engleska avijacija odmah bombarduje Berane, Bijelo Polje, Pljevlja, Andrijevicu, Mostar, Podgoricu i Nikšić. Dalje prema našim informacijama...“

"Paradoks je bombardovanje u kome neprijatelj ostane netaknut nazvati savezničkim" Sa večeri sjećanja u Nikšiću
Foto: Svetlana Mandić Autor: Svetlana Mandić

Bombardovanje je vrhunac ljudskog nasilja, osveta znanjem omoćalog čovjeka sopstvenoj prirodnoj nemoći, kazao je dr Drago Perović tokom večeri sjećanja na savezničko bombardovanje Nikšića i Podgorice 1944. godine, koje je sinoć organizovano u gradu pod Trebjesom.

Paradoks je, smatra on, bombardovanje u kome stradaju civili, a neprijatelj ostane "netaknut", nazvati savezničkim. To "savezničko, a neprijateljsko bombardovanje, preživjeli su nosili kao svoje lice".

Otac Boban Jokić podsjetio je na telegram Josipa Broza Tita, upućenog Glavnom štabu NOV i PO Hrvatske 17. maja 1943. u kome, između ostalog stoji: „... Mi tražimo da engleska avijacija odmah bombarduje Berane, Bijelo Polje, Pljevlja, Andrijevicu, Mostar, Podgoricu i Nikšić. Dalje prema našim informacijama...“ .

To je, kako je kazao, prvi dokument u kome je Tito tražio da saveznički avioni bombarduju gradove Jugoslavije. On se u svom izlaganju zadržao na bombardovanje Nikšića 7-8.aprila 1944.godine koje se dogodilo "na izričiti zahtjev Peka Dapčevića i komesara Mitra Bakića".

"Prema dosad pouzdanim (mada ne i potpunim) podacima, poginulo je 176 ljudi, a ranjeno je 209. Srušene su 52 kuće, Poginuo je jedan njemački vojnik i nekoliko je ranjeno, dok nijedan njemački objekat u gradu nije stradao", istakao je Jokić.

Pročitao je dio proglasa koji je tadašnji predsjednika opštine Nikšić Jevrem Šaulić poslao Crvenom krstu u kome obavještava "čitav svijet da su saveznici napali naš mirni grad".

"Englesko-amerikanski bombarderi, ne samo da su bombama najtežeg kalibra osuli grad, nego su čak i automatskim oruđem gađali civilno stanovništvo, kojom prilikom je ubijeno mnogo ljudi, žena i djece", zapisao je Šaulić.

BBC je, kazao je Jokić, u svojim emisijama, uz informacije o samom bombardovanju, naglasio da je akcija bila preduzeta na zahtjev maršala Tita, a da je svrha više bila "političkog nego vojnog karaktera i sračunata da se ojača pokret predvođen Titom".

U sklopu večeri promovisana je i knjiga Andrije Markuša "Podgorica, nemojte mi više biti prijatelji ne mogu izdržati", koja govori o savezničkom bombardovanju gradova Crne Gore, sa posebnim osvrtom na Podgoricu.

Knjiga je, kako je kazao autor, koncipirana "na apsurdu, gdje su nam se prijatelji pokazali kao neprijatelji, a neprijatelji kao prijatelji".

Prema riječima akademika Zorana Lakića knjiga je "satkana od puno detalja".

"Pronašao je puno svjedoka i zabilježio njihova sjećanja koja bude emocije. Autor se vješto koristi skromnom literaturom o ovoj složenoj temi, kao i dokumentacijom koja nije nova, ali je vrlo malo poznata, primjera radi Titovo pismo gdje predlaže bombardovanje", istakao je Lakić.

Markuš je tokom izlaganja podsjetio na sudbine pojedinih stanovnika Podgorice za vrijeme savezničkog bombardovanja, koje su u toj knjizi opisane.

"Podgorička sjećanja koje nam ovom knjigom daruje Markuš, jesu način otpora nasilju preživjelih i nemoćnih. Cjelokupni njihov život, svjedoče priče zapisane na ovim stranicama, pretvorio se u nadograđeno platonovsko sjećanje preživjelih, u sjećanje na saveznike-neprijatelje i na neprijatelje saveznike", kazao je Drago Perović. i zahvalio se Markušu što nas je "vratio kulturi sjećanja".

Veče, koje je vodila Marija Janjušević, organizovali su Duhovni centar i Matica srpska Društvo članova u Crnoj Gori.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (7 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na [email protected].

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na [email protected].

Izdvojeni komentari Komentara: 10

 • sonnyy 9 mjeseci i 1 nedelja
  Saveznici su bez ikakvog razloga bombardovali Podgoricu preko 70 puta...
  • 5
  • 0
 • sonnyy 9 mjeseci i 1 nedelja
  Da, sugerisali i čak pohvalili rezultate bombardovanja...A rezultat je srusrna Podgorica sa preko 500 civilnih žrzava....A Njemaca...neko kaze O a neko 1...E to su ti rezultati bombardovanja preko 70 puta Podgorice...
  • 4
  • 0
 • sonnyy 9 mjeseci i 1 nedelja
  Saveznici, preko "Radio London"...javo da se ide u Centar grada jer ce biti bombardovana periferija grada...narod ih posluša a oni upravo bombarduju Centar grada...Preko 70 puta je bombardovana a mete je predlagao Vrhovni Štanb sa Titom na čelu...I grad nosi njegovo ime Titograd...bizarno. .
  • 3
  • 0