navigacija Naslovnica Premium

REAGOVANJE ZASTUPNIKA CC PRED SUDOM U STRAZBURU

26.11.2015 13:12

Pavličić: Sud odbio sve prigovore u vezi krivičnog procesa "Orlov let"

Pavličić: Sud odbio sve prigovore u vezi krivičnog procesa "Orlov let" Valentina Pavličić
Foto: Luka Zeković Autor: Komnen Radević

Obavještavam javnost da država Crna Gora nije izgubila u međunarodno-pravnom sporu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazbur u predmetu Siništaj i dr., kako se to u medijima prenosi, navodi se u reagovanju Valentine Pavličić, zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava. 

"Sedam aplikanata su 29. 12. 2009, 26. 01. 2010. i 31. 01. 2010, podnijeli Evropskom sudu predstavke koje je Sud spojio u jedan predmet. Podnosioci predstavki su se žalili na povrede nekoliko konvencijskih prava (čl. 3, 5, 6 i 14) jer su smatrali da su žrtve mučenja, nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, da su osuđeni na osnovu pravno nevaljanih dokaza, da im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje posebno polazeći od sastava sudskog vijeća Višeg suda u Podgorici".

"Dana 24. 11. 2015. godine Evropski sud je donio presudu u kojoj je utvrđena povreda člana 3 samo u odnosu na trećeg aplikanta, Pjetra Dedvukaja i njemu dodijelio pravično zadovoljenje u iznosu od 3.000 eura na ime nematerijalne štete i po osnovu troškova i izdataka postupka iznos od 3.500 eura. Povreda je utvrđena samo u odnosu na postupak koji je vođen pred Osnovnim sudom u Podgorici po krivičnoj prijavi aplikanta, a u odnosu na postupak koji je vođen pred Višim sudom u Podgorici tzv. "Orlov let". Sud je sve prigovore aplikanata odbio. Takođe, Sud je odbacio predstavke ostalih šest aplikanata kao neprihvatljive po svim osnovima jer nijesu ispunjeni uslovi iz člana 35 Konvencije". 

"Naglašavam da navedena presuda nije pravosnažna jer podnosioci predstavke imaju pravo da se obrate Velikom vijeću Suda u roku od tri mjeseca od dana donošenja presude. Nakon što presuda Suda postane pravosnažna, crnogorska pravna i laička javnost biće upoznata sa istom. Posebna važnost ove presude za crnogorsko pravosuđe je u činjenici da je Evropski sud proglasio da se ustavna žalba ima smatrati djelotvornim pravnim lijekom počev od 20. 03. 2015. godine tj. od datuma kada je novi Zakon o Ustavnom sudu stupio na snagu, iz kojih razloga je sasvim izvjesno da će ova presuda Suda biti od dalekosežnog značaja imajući u vidu navedeno“, navodi se u reagovanju Pavličić.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (4 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.