navigacija Naslovnica Premium

"MORA SE UVAŽAVATI LOKALNA SPECIFIČNOST"

3.7.2018 19:51

Pejović: U Planu priobalnog područja pažnju treba naglasiti na limitiranosti kapaciteta plaža

On je dodao da predložena trasa Jadransko – jonskog gasovoda nakon izlaska iz mora prolazi od uvale Trsteno do Lastve Grbaljske

Pejović: U Planu priobalnog područja pažnju treba naglasiti na limitiranosti kapaciteta plaža Pejović
Vijesti online
Foto: Demokratska Crna Gora Autor: Vijesti online

Poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore, Mijomir Pejović rekao je da Demokrate smatraju da u dostavljenom Planu priobalnog područja posebnu pažnju treba naglasiti na limitiranosti kapaciteta plaža, povećanju broja korisnika prostora, naročito na području Budve i Bečića, čiji interesi zahtijevaju da akcenat u Planu bude dat na zaštiti postojećih plaža i očuvanju njihovog javnog karaktera, kao dobra u opštoj upotrebi.

"Mišljenja smo da treba redefinisati namjenu kupališta datu za Slovensku i Bečićku plažu i iste definisati umjesto 50% hotelske i 50% javne, u javne – djelimično uređene plaže ili da se taj odnos definiše kao 70% javne, a 30% hotelske. Takođe, uvjerenja smo da bi trasa saobraćajnice za brzi motorni saobraćaj trebalo da izbjegne prolazak kroz ruralni dio opštine Budva na potezu Prijevor – Svinjišta – Markovići – Kuljače – Kruševica – Buljarica. Izgradnja saobraćajnice ugrozila bi veliki potencijal koji ova zona ima za razvoj ruralnog turizma, ugrozio bi životnu sredinu te u perspektivi mogao stvoriti novu liniju urbanizacije i opasnost od novog talasa stihijske izgradnje stambenih jedinica", rekao je Pejović.

On je dodao da predložena trasa Jadransko – jonskog gasovoda nakon izlaska iz mora prolazi od uvale Trsteno do Lastve Grbaljske.

"Smatramo da ne bi trebalo da izlazi iz mora u uvali Trsteno, već da nastavi morem, kako bi se izbjegli mogući konflikti sa budućom turističkom namjenom i poljoprivrednom namjenom i da bi se izbjeglo postavljanje gasovoda kroz naseljeni dio Mrčevog polja i Lastve Grbaljske. Stupanjem na snagu ovako koncipiranog Plana priobalnog područja, otvaraju se i sledeća pitanja: Da li danom stupanja na snagu Plana za obalno područje prestaju da važe lokalni planski dokumenti, koji nisu u skladu sa ovim Planom ili će se propisati rok za njihovo usaglašavanje? Ko će bez utvrđenih zona planske dokumentacije i njihovih maksimalnih urbanističkih kapaciteta i na osnovu čega, utvrditi da li su važeći planovi detaljne razrade usklađeni sa Planom obalnog područja? Ako lokalni planski dokumenti prestaju da važe, da li će Ministarstvo direktno sprovoditi ovaj Plan ili će se raditi izmjene lokalnih planova ili donijeti nove planove? Hoće li biti izgradnje objekata u periodu do usaglašavanja lokalnih planova detaljne razrade sa prostornim planom posebne namjene za obalno područje? Kako će se raditi usaglašavanje lokalnih planskih dokumenata sa ovim Planom, kad je Plan za obalno područje otvoren za sva rješenja inostranih i lokalnih investitora i osim urbanističkih opštih parametara za turizam i ruralni razvoj ne sadrži jasne parametre za druge namjene i preostale neophodne naseljske sadržaje kao što su stanovanje, školstvo, zdravstvo, kultura, sport i industrija? Posebno naglašavamo da se mora uvažavati lokalna specifičnost i potreba iskazana na lokalnom nivou", kazao je Pejović.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (2 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 3

 • zagor te nej 4 mjeseca i 3 nedjelje
  Da si posa , ne bi tebe vise interesovala situacija u raspaloj drzavi , neces ti niđe !
  • 0
  • 0
 • IzJedneOd4Nahije 4 mjeseca i 3 nedjelje
  Sve preko ledja gradjana koji nisu glasali one koje si glasao ti a koji 30 godina unistavaju ovu drzavu i prodaju je ka babovinu. No pametni su posli iz toga raspada od drzave i ja medju njima, a vi poltronisite za 30 50 eura ili drzavni posa.
  • 0
  • 0
 • KARADAG 4 mjeseca i 3 nedjelje
  Nije ovo nikakav poslanik u skupćini Crne Gore, ovo je samo jedan od ukupno 39 parazita opozicije, koji drmaju mjesečno po 2.000,00€ a ne djelaju ničego horošo za državu Crna Gora, već ispijaju dojč i bucaju koljenice, po kafića i restorana, a sve preko leđa poštenih građana države Crna Gora! Čim je u rubriku 'svijet', ima srbijansko državljanstvo, ka i svi iz demokravata!
  ( 2 )
  • 4
  • 1
  IzJedneOd4Nahije 4.7.2018 01:05
  Sve preko ledja gradjana koji nisu glasali one koje si glasao ti a koji 30 godina unistavaju ovu drzavu i prodaju je ka babovinu. No pametni su posli iz toga raspada od drzave i ja medju njima, a vi poltronisite za 30 50 eura ili drzavni posa.
  • 0
  • 0
  zagor te nej 4.7.2018 08:31
  Da si posa , ne bi tebe vise interesovala situacija u raspaloj drzavi , neces ti niđe !
  • 0
  • 0