navigacija Naslovnica Premium

MINISTARKIN RAD NEĆE PROVJERAVATI

18.12.2014 07:22

Plagijat bez kazne zbog pravnog osnova

U izvještaju komisije, kojom je rukovodio profesor Srđa Božović, piše da Statut “Mediteran” nije bio usklađen sa Zakonom o visokom obrazovanju i da nemaju osnova da provjeravaju da li je naučni rad Vlahovićeve “Konkurentost destinacija u modernom turizmu” - plagijat

Plagijat bez kazne zbog pravnog osnova Ničim ne osporava da je prepisivala: Vlahović
Mila Radulović
Foto: Boris Pejović Autor: Mila Radulović

Komisija Univerziteta “Mediteran” zaključila je da nemaju pravnog osnova da se bave plagijatom ministarke nauke Sanje Vlahović.

U izvještaju komisije, kojom je rukovodio profesor Srđa Božović,  piše da Statut “Mediteran” nije bio usklađen sa Zakonom o visokom obrazovanju  i da nemaju osnova da provjeravaju da li je naučni rad Vlahovićeve “Konkurentost destinacija u modernom turizmu” - plagijat, saznaju “Vijesti”.

Takvu formulaciju predložio je Božović, nakon nekoliko sjednica Komisije koja je prethodno prikupljala dokaze o naučnom radu članice Đukanovićevog kabineta.

U zvaničnim odgovorima “Mediterana” potvrđeno je da je “stručna komisija  bila u obavezi da do 5. decembra  napiše izvještaj.  

“Dostavljen u predviđenom roku i biće predmet razmatranja na narednoj sjednici Senata koja će, po akademskom kalendaru, biti održana krajem mjeseca”, piše u u odgovoru. 

Na pitanje da li je na njih vršen pritisak, odgovoreno je da “prije razmatranja izvještaja i konačne odluke Senata ne mogu dati više informacija”.

Senat je  formirao komisiju za provjeru naučnog rada ministarke Vlahović za vrijeme mandata rektora Slobodana Backovića, nakon što su “Vijesti” objavile tekst da je ona gotovo dvije trećine prepisala od stranih autora koje nije citirala.

Na skupu u Opatiji 2010.  Vlahovićeva je predstavila kao svoj naučni rad “Destinations Competitiveness in Modern Tourism” (Konkurentost destinacija u modernom turizmu). 

Upoređivanjem njenog sa radovima u koje smo imali uvid, “Vijesti” su došle do podatka da je Vlahovićeva gotovo cijelo prvo poglavlje pod nazivom “Destinations - integrated experience for tourists” (Destinacije integrisano iskustvo za turiste), prepisala iz naučnog rada   profesora na Vestminsterskom univerzitetu u Velikoj Britaniji Dimitrosa Buhalisa “Marketing the competitive destination of the future destinations integrated experience for tourists”.

Ministarka je ranije negirala navode “Vijesti”, ali ničim nije osporila da je prepisivala tuđe radove.

Božović, bivši funkcioner SNP-a, sinoć nije odgovarao na telefonske pozive “Vijesti”, kao ni članovi Komisije.

Senat Mediterana će na sjednici krajem decembra razmatrati i navodni plagijat  člana Savjeta mladih DPS-a Milana Babovića, za koji je takođe komisija, kako je zvanično potvrđeno “Vijestima”, završila posao.

Diploma se može oduzeti

U Statutu “Mediterana” piše da se “licu koje je steklo određeni nivo kvalifikacije obrazovanja i diplomu može odlukom Upravnog odbora Univerziteta, na predlog Senata, oduzeti stečena kvalifikacija određenog nivoa obrazovanja i diploma u slučajevima prevare ili obmane, uključujući i plagijat ili prisvajanje tuđeg autorstva, kršenja autorskog prava ili druge neetičke prakse u pripremi magistarskog rada, doktorske disertacije ili drugih pisanih radova”.

U “Mjerilima za izbor u akademska zvanja“ Univerziteta navodi se da “ako se nakon izbora u akademsko zvanje dokaže da naučni radovi na osnovu kojih je izvršen izbor predstavljaju plagijat, ili ako lice sa akademskim zvanjem prekrši Kodeks akademske etike, pokreće se postupak za oduzimanje zvanja.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (9 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na [email protected].

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na [email protected].

Izdvojeni komentari Komentara: 28

 • Petra Olivic 3 godine i 6 mjeseci
  Ako "Mediteran" nije uskladjem sa Zakonom o visokom obrazovanju,kako njegove diplome ista znace-pitanje je sad...Zato je ova plagijatorka tamo i "doktorirala".
  • 44
  • 0
 • m4 3 godine i 6 mjeseci
  Vijesti mogu poci na sajt http://turnitin.com/ platiti $50 i dobiti potpuni izvjestaj sta i koliko je kopirano u tom i bilo kojem drugom radu ministarke koji je napisan na engleskom jeziku. Turnitin jasno kaze koliki je "similarity index" . Uz pravilno citiranje taj index do 10% je prihvatljiv.
  • 20
  • 0
 • Hičkok 3 godine i 6 mjeseci
  Šta napravi bivši rektor Ljubiša Stanković i SDP sa komercijalizacijom školstva?! Vile po primorju, stanovi po PG, vikendice po sela i planina.., motori, kamioni, jahte!!!!
  • 16
  • 0