navigacija Naslovnica Premium

DRI: MINISTARSTVO FINANSIJA PREKRŠILO ZAKON O BUDŽETU

1.11.2016 16:21

Planirali dug, ne i sanacione mjere

DRI je utvrdila da je Ministarstvo finansija u planiranju budžeta za 2015. planiralo učešće javnog duga u BDP-u od 65,85 odsto

Planirali dug, ne i sanacione mjere Javni dug na kraju prošle godine bio 2,41 milijardu eura
Marija Mirjačić
Foto: Shutterstock.com Autor: Marija Mirjačić

Ministarstvo finansija prošle godine nije sprovelo aktivnosti na otklanjanju rizika od nestabilnosti javnih finansija zbog rasta javnog duga iznad 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je bila obaveza prema Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, konstatovala je Državna revizorska institucija (DRI).

DRI je u Izvještaju o ocjeni kriterijuma fiskalne odgovornosti za 2015. godinu, utvrdila da je Ministarstvo finansija u planiranju budžeta za prošlu godinu prekršilo organski Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti jer je planiralo učešće javnog duga u BDP-u od 65,85 odsto. Shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, ako  dug  pređe 60 odsto BDP-a, Vlada je obavezna da pripremi petogodišnji sanacioni plan.

“Došlo je do pogoršanja fiskalne situacije zbog povećanja učešća gotovinskog deficita (sa 2,98 odsto u 2014. godini na 8,06 odsto u 2015) i javnog duga u nominalnom BDP-u (sa 59,91 odsto u 2014. godini na 66,73 odsto u 2015”, navela je DRI u ocjeni kriterijuma fiskalne odgovornosti.

Taj izvještaj sastavni je dio godišnjeg izvještaja DRI za period od oktobra prošle do oktobra ove godine koji je juče objavljen.

Da bi se očuvala fiskalna disciplina u Crnoj Gori, neophodno je, naglašavaju iz vrhovne revizije, da se zaustavi taj trend i dosljedno primjenjuje Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

Ministar finansija u periodu na koji se odnosi izvještaj bio je aktuelni guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić.

Javni dug na kraju prošle godine iznosio je 2,41 milijardu eura.

"Prošlogodišnjim Zakonom o budžetu planirano je neto povećanje javnog duga u odnosu na 2014. godinu za 263,99 miliona ili 12,74 odsto. U 2015. godini ostvareno je povećanje javnog duga za iznos od 347,1 milion eura, ili 16,75 odsto,” navedeno je u izvještaju.

Dodaje se da je budžetski deficit prošle godine iznosio 210,36 miliona eura što je, u odnosu na planirani od 193,83 miliona više za 16,53 miliona ili 8,52 odsto.

Deficit je u odnosu na 2014. godinu u prošloj godini povećan za 182,9 miliona eura ili 7,6 puta zbog rasta kapitalnih izdataka.

DRI je utvrdila i da je Ministarstvo finansija prekršilo rok u kome je trebalo da donese izvještaj o preliminarnim nivoima budžetskog deficita i javnog duga.

"Ministarstvo finansija bilo je dužno da u skladu sa članom 25 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti pripremi i objavi Izvještaj o preliminarnim nivoima budžetskog gotovinskog suficita, odnosno deficita, javnog duga i neto zaduženja u roku od 90 dana, od isteka fiskalne godine. Ministarstvo finansija je 28. marta 2016. godine, objavilo Analizu javnih finansija u 2015. godini u kojoj su prezentirani preliminarni podaci o gotovinskom deficitu i neto zaduženju”, navodi se u izvještaju.

Podsjeća se i da je Ministarstvo finansija 1. juna 2016. godine, tri mjeseca nakon roka definisanog članom 25 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti prezentiralo Izvještaj o javnom dugu na 31. decembar 2015. godine.

Za godinu urađene 32 revizije

U godišnjem izvještaju o urađenim revizijama DRI navodi se da su urađene 32 revizije u kojima su prezentirani najbitniji nalazi, preporuke i mjere  za otklanjanje nepravilnosti u poslovanju subjekata revizije.

U pojedinačnim revizijama date su ukupno 354 preporuke i 66 mišljenja (30 pozitivnih, 28 uslovnih i osam negativnih).

“U izvještajnom periodu data su i dva mišljenja nakon izvršenih revizija uspjeha. DRI je izvršila revizije godišnjih finansijskih izvještaja političkih partija za 2014. godinu koje nijesu ušle u prethodni izvještaj kojim je obuhvaćeno osam partija. Dato je 48 preporuka i 16 mišljenja (četiri pozitivna, osam uslovnih, četiri negativna)”, navodi se u godišnjem izvještaju.

Pored izvještaja o reviziji Završnog računa budžeta Crne Gore  za  prošlu  godinu , DRI je uradila i izvještaj o realizaciji zaključaka Skupštine povodom usvajanja Zakona o završnom računu budžeta za 2014. godinu.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 3

 • m4 2 godine
  Napao nas je Kostunica, prijetila je i jos prijeti 1918-ta. Moramo razumjeti
  • 1
  • 0
 • Intelektualac2 2 godine
  Sad neka "strucnjaci" objasne ovom narodu kako je moguce da je javni dug od 2006-te do 2016-te porastao 400%. Ako vam je opravdanje koncept neoliberalne ekonomije, svakom normalnom bi postalo sumnjivo da nesto nije uredu ako bi porastao za 100%. Sve ce se ovo morati platiti, pa se i onda vadite na "zavjeru protiv drzave". Sve sami nesposobnjakovici.
  ( 1 )
  • 1
  • 0
  m4 1.11.2016 18:53
  Napao nas je Kostunica, prijetila je i jos prijeti 1918-ta. Moramo razumjeti
  • 1
  • 0
 • Terorista sam, tim se dičim 2 godine
  Ko ide u zatvor? Osim ako ne mislite da dignete poreze za 1000%? :)
  • 0
  • 0