navigacija Naslovnica Premium

DRŽAVI BITNIJI IZGLED OD ZAŠTITE PRIRODE

1.6.2016 09:07

Plaže nasipaju štetnim pijeskom

Pojedini korisnici plaža u Boki, poput onih u Tivtu ispred hotela “Palma” i na Ponti Seljanova, akciju su prethodnih dana iskoristili da u more naspu i velike količine zemlje i kamena, kako bi proširili površinu kupališta

Plaže nasipaju štetnim pijeskom
Siniša Luković
Foto: Privatna arhiva Autor: Siniša Luković

Nadležni su u martu donijeli odluku o nasipanju plaža pijeskom u Boki Kotorskoj, uprkos tome što bi to negativno moglo da se odrazi na životnu sredinu.

Iz “Morskog dobra” je saopšteno da je to predviđeno “Elaboratom o predsezonskom nasipanju plaža na području opština Herceg Novi, Kotor i Tivat” iz marta 2016. godine i da je taj posao povjeren kompaniji “Đokić Group” iz Bara.

 Pojasnili su da se plaže, nakon prethodnog čišćenja, nasipaju pijeskom iz rijeka, prečnika od 4 do 8 milimetara.

Pojedini korisnici plaža u Boki, poput onih u Tivtu ispred hotela “Palma” i na Ponti Seljanova, akciju su prethodnih dana iskoristili da u more naspu i velike količine zemlje i kamena, kako bi proširili površinu kupališta.

Iz “Morskog dobra” je saopšteno da je Elaboratom predviđeno nasipanje ukupno 422 kubika pijeska na 18 lokacija na području opštine Kotor,  140 kubika na 7 lokacija na području opštine Tivat i 745 kubika na 26 lokacija na području opštine Herceg Novi. 

“Za izvođenje predmetnih aktivnosti, JP je pribavilo saglasnosti opština Tivat, Herceg Novi i Kotor. U skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, za obavljanje predsezonskog nasipanja postojećih plaža u Boki Kotorskoj u cilju održavanja ovih plažnih površina i njihovog stavljanja u funkciju tokom ljetnje turističke sezone, Agencija za zaštitu životne sredine je odobrila JP vršenje predmetnih aktivnosti u zaštićenom prirodnom dobru 'Kotorsko-Risanski zaliv' i istim propisala obavezu obezbjeđivanja odgovarajuće studijske osnove u kojoj će biti utvrđena opravdanost sprovođenja aktivnosti u odnosu na prirodne i ljudskim aktivnostima uzrokovane obalne procese i obezbjeđivanje odgovarajuće komparativne analize fizičko-hemijskih i bioloških karkteristika”.

Istakli su da su angažovali stručnjake Instituta za biologiju mora za izradu studije “Uticaj nasipanja pijeskom na prirodne karakteristike plaža u zaštićenom prirodnom dobru Kotorsko-Risanski zaliv“.

Biolozi se mahom protive nasipanju obala, jer je, kako ističu, riječ o jednom od najosjetljivijih i najvažnijih djelova morskog ekosistema.

Nadležni ne znaju šta je u pijesku, ali su štete izvjesne

Iako je izdala odobrenje za naspianje bokeljskih plaža pijeskom, Agencija za zaštitu životne sredine priznala je da ta aktivnost ima višestruki negativni uticaj na životnu sredinu.

Iz resora na čijem je čelu Ervin Spahić praktično ne spore da ni ne znaju šta je u pijesku kojim se nasipaju plaže.

Ervin Spahić

“S obzirom da nedostaju podaci o fizičko-hemijskim i biološkim karakteristikama predmetnih plaža…..može se dati samo procjena relativnog značaja negativnih uticaja na zaštićeno prirodno dobro i to: značajan uticaj - unošenje novog pješčanog materijala sa novim (nepoznatim) fizičko-hemijskim karakteristikama, unošenje novih vrsta, gubljenje prirodnih staništa vrsta koje su tu živjele, uginuće sesilnih organizama zatrpavanjem novim slojem pijeska; veoma značajan uticaj – povećanje zamućenosti i povećano taloženje čestica zbog zasipanja/nasipanja u priobalnom moru;  manje značajan uticaj- destabilizacija terena odakle je materijal uzet”, piše u Rješenju EPA na koje se poziva “Morsko dobro”, a u koje su “Vijesti” imale uvid.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (4 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 17

 • PET2BOJ 2 godine i 5 mjeseci
  Pa moramo se neđe teritorijalno širit, svu mehanizaciju sa sjevera dolje.
  • 10
  • 0
 • kriticar3 2 godine i 5 mjeseci
  Nestrucni ljudi donose odluke... Spahic pravi primorac?👎
  • 4
  • 0
 • traper 2 godine i 5 mjeseci
  Leso jesu donosili kamen i pijesak al ne beton armarure keramiku i ostali gradjevinski sut koji sipaju po plaza
  • 3
  • 0