navigacija Naslovnica Premium

BEZ ODGOVORA O SUDBINI PREDUZEĆA

20.11.2017 20:04

Počelo suđenje povodom tužbe manjinskih akcionara HTP Ulcinjska rivijera

Mali akcionari traže da se poništi ugovor o zakupu sa Karismom ili će tražiti isplatu svojih akcija u Ulcinjskoj rivijeri

Počelo suđenje povodom tužbe manjinskih akcionara HTP Ulcinjska rivijera Vrijedna lokacija hotela Ulcinjske rivijere: Velika plaža
Milorad Milošević
Foto: Arhiva Vijesti Autor: Milorad Milošević

Iako se proteklih dana očekivao mogući dogovor malih akcionara Ulcinjske rivijere sa predstavnicima Vlade, u Privrednom sudu je u petak, ipak, počelo suđenje povodom tužbe manjinskih akcionara HTP

Ulcinjska rivijera za poništenje odluke o davanju u dugoročni zakup dijela imovine tog preduzeća, usvojenoj na skupštini akcionara 27. aprila ove godine.

Pripremno ročište je sudija Dijana Raičković odložila za 20. decembar jer su tužioci podnijeli novi podnesak sudu. 

Advokat malih akcionara Zoran Čelebić tražio je da se tužbe vezane za isplatu nesaglasnih akcionara za isplatu zamrznu do rješenje ovog spora, što je advokatica Ulcinjske rivijere Anja Ivanović prihvatila.

Ukoliko sud poništi spornu skupštinsku odluku, zahtjevi za isplatu akcija će postati nevažeći, ali i cjelokupan postupak davanja u zakup bi trebao biti poništen, a hoteli Belvi i Olimpik, koji su ugovorom Vlade i kompanije Karisma dati u zakup, bili bi  vraćeni Ulcinjskoj rivijeri.

Vlada i ulcinjska kompanija su 25. septembra potpisali Ugovor o dugoročnom zakupu dijela imovine sa konzorcijumom kompanija Karisma.

Advokat Čelebić traži, zapravo, poništenje odluke kojom se pravo odlučivanja oko uslova tendera izmijestilo van okvira društva na Vladu, tvrdeći da je to u suprotnosti sa Statutom društva, Zakonom o privrednim društvima i Zakonom o privatizaciji. 

Tužbom se navodi da se odlukama, koje su samo formalno donijeli nadležni organi društva (Odbor direktora i Skupština) faktički umanjuje imovina društva, koja se vodi u knjigovodstvu kao aktiva i čini dio akcijskog kapitala društva. Kao takve, tvrde manjinski akcionari, one su štetne za društvo i njima su oštećeni svi akcionari, ne samo manjinski nego i većinski, kao što su državni  Fond PIO i Fond za restituciju.

U nedavno održanoj TV emisiji, ministar turizma Pavle Radulović i predstavnik oko 17 odsto vlasnika akcija Tripko Krgović, su saopštili da su počeli da komuniciraju i izrazili uvjerenje da se sudski procesi neće sprovesti do kraja, već da će doći do prihvatljivog rješenja za obije strane.

Radulović je tom prilikom istakao da su manjinski akcionari za Vladu investitori ravnopravni sa svim drugim i da očekuje da budu partneri u budućim privatizacijama.

Povodom početka suđenja, Krgović je "Vijestima" izjavio da su se jasno legitimisali kao konstruktivna strana, ali to ne znači da se započeti procesi, tužbe vezane za isplatu nesaglasnih akcionara, automatski zaustavljaju.

“Kada budemo imali konkretan predlog od Vlade, tada će biti moguće da od akcionara tražimo povlačenje punomoćja advokatu za aktuelnu i set budućih tužbi i prijava”, istakao je Krgović.

Zaslužujemo poštovanje, a ne nasilje

Krgović je ocijenio da “u vladinim krugovima napokon uviđaju da je sukob sa malim akcionarima veliki apsurd, koje je upravo opredjeljenje Vlade za privatizaciju kompanije  ohrabrilo da se bore za svoja vlasnička prava. 

“Valjda mi, koji smo toliko učinili za tržište kapitala i doveli minimalno 100 miliona eura stranih  investicija, te dali značajan doprinos kompanijama u kojima smo bili aktivni, zaslužujemo neki respekt od države, a ne nasilje. U svakom slučaju bi morali biti više uvaženi nego  posrnula Karisma čije operacije u Hrvatskoj po pisanju hrvatskih medija propadaju”, zaključio je Krgović.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 1

  • PRST 12 mjeseca
    sad kad su ih ocerupali raskinite ugovor. a sta ostaje za sezonu zidovi hotela.
    • 0
    • 0