navigacija Naslovnica Premium

DOSTA RODITELJA SE INTERESUJE ZA USLUGE

1.6.2016 18:00

Podgorica: Petoro korisnika u Dnevnom centru

Pravo na dnevni boravak u Dnevnom centru imaju sva djeca i mladi do 27 godina sa smetnjama u razvoju

Podgorica: Petoro korisnika u Dnevnom centru Centar na Starom aerodromu radi od prošlog mjeseca
Foto: Glavni grad Autor: Milica Đurović

Usluge novog Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju na Starom aerodromu trenutno koristi pet korisnika.

„Očekujemo da će se taj broj povećati u narednom periodu, jer za pojedine korisnike procedura donošenje rješenja o pravu na uslugu je u toku“, kazala je direktorica ustanove Marina Vujović. Centar je sa radom počeo prošlog mjeseca, a Vujovićeva je saopštila da postoji znatan broj roditelja koji su zainteresovani za boravak njihove djece u Dnevnom centru.

Korisnici se, prema riječima Vujovićeve, upisuju na osnovu zahtjeva za boravak koji roditelji upućuju na razmatranje Centru za socijalni rad u Podgorici, Golubovcima ili Tuzima, koji procijenjuje potrebe djeteta i porodice i upućuje na korišćenje usluge.

„Pravo na dnevni boravak u Dnevnom centru imaju sva djeca i mladi do dvadeset sedam godina sa smetnjama i teškoćama u razvoju, koji pri tom nisu uključeni u bilo koji vid inkluzivnog obrazovanja“, istakla je Vujović.

S obzirom na uzrast i vrstu smetnje u razvoju, Vujovićeva je kazala da će rad sa korisnicima biti organizovan u grupama, dok je u Dnevnom centru trenutno oformljena jedna grupa. Kapacitet ustanove je, navodi, 25 do 30 korisnika, a od trenutnih 5 korisnika najmlađi ima dvanaest, a najstariji dvadeset tri godine.

„Tretman u Dnevnom centru podrazumijeva niz struktuiranih aktivnosti od pružanja osmočasovne njege i medicinskog nadzora, psihosocijalne i medicinske rehabilitacije, preko individualnog i grupnog rada, socijalizacije i drugih aktivnosti, a sve sa ciljem razvoja i održavanja socijalnih, kognitivnih i fizičkih funkcija za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju“, pojasnila je Vujović.

Dodaje da korisnici, tokom boravka, svakodnevno prolaze kroz niz organizovanih i sistematski isplaniranih aktivnosti koje su usmjerene na pomoć u svestranom razvoju i unapređivanju raznovrsnih vještina i sposobnosti korisnika.

„Svakodnevno se sprovodi grupni rad sa korisnicima u formi radionica, interaktivnog učenja i učenja kroz igru... iz niza oblasti kao što su: briga o sebi, poznavanje okruženja, socijalizacija, likovno i muzičko vaspitanje, razvoj govora i jezika, fizičko vaspitanje i tako dalje“, kazala je Vujović.

Rad je fokusiran na usvajanju vještina i navika koje će omogućiti veću samostalnost u aktivnostima svakodnevnog života i stvaranje preduslova za veću kompetentnost na socijalnom planu.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.